Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
William Poromaa har fått många fina kvitton på bra utveckling under sommaren. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

William Poromaa har fått många fina kvitton på bra utveckling under sommaren. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

William Poromaa: ”Det känns väldigt stabilt inför säsongen”

Förberedelserna inför OS-vintern har gått helt enligt plan för William Poromaa.
Draget att flytta till Åsarna och träna tillsammans med Jens Burman ser han som mycket lyckat.
– Träningen har gått väldigt bra i sommar. Jag har fått ihop allting som vi har tänkt. Det känns väldigt stabilt inför säsongen som kommer, säger 20-årige Poromaa till Längd.se.

William Poromaa, ännu ej fyllda 21 år, han fyller dagen före julafton, gjorde en mycket stark första säsong som senior med två niondeplatser på VM i Oberstdorf.

I början av sommaren kunde vi berätta att William flyttade till Åsarna för där kunna träna på daglig basis med klubbkompisen Jens Burman.

– För att kunna ta nästa steg behöver vi göra något som sticker ut, sa Poromaa då.

Vi tog ett snack med William häromveckan när landslaget var på plats för rullskidtävlingar i Trollhättan för att höra hur sommarträningen gått.

Sommarträning verkar ha gått bra. Du visade fina takter på rullskidlopp i Norge som tyder på det?
– Ja, det har gått väldigt bra i sommar. Jag har fått ihop allting som vi har tänkt. Det känns väldigt stabilt inför säsongen som kommer. Det tycker jag, säger Poromaa.

Draget att träna ihop med Jens har varit bra med andra ord?
– Det har det absolut varit. Vi har fått ihop väldigt bra träning tillsammans. Både på lägren med landslaget och där hemma i Åsarna.

Vad tar du med dig från tävlingarna i Norge?
– Att det var roliga tävlingar och stabila resultat och med bra känsla. Både jag och Jens åkte därifrån och var rätt nöjda.

Är det viktigt med några sådana kvitton under sommaren?
– Ja, det blir mer påtagligt när man får på sig nummerlappen och tävlar. Så är det ju.

Vad har du sett i din utveckling på träningspass och tester under sommaren?
– Jag har flera tester som jag ”persat” många sekunder på. Det går ju framåt och känns stabilt både på alla sätt. Jag har mycket data på alla träningspass jag kör, så jag har kunnat jämföra och det ser bättre ut än tidigare.

De flesta elitåkarna i Sverige bor i Östersund, Falun eller Umeå. Jens och du däremot kör ett eget upplägg. Vad är fördelarna som du ser det?
– Ja för min del så är det bra att jag inte är bland en massa folk. Jag trivs att vara själv och kunna träna själv och göra det jag tror på. Jag tror inte jag hade kunnat vara med i en grupp och träna. Jag tror jag hade blåvit för påverkad av folk runtomkring med olika tankar och idéer. För mig är det här rätt melodi. Andra kanske tänker att det är bättre att träna tillsammans. För mig är det här exakt där jag vill vara, förklarar Poromaa.

I skrivande stund är nu längdlandslaget redan på plats för sitt andra läger på hög höjd. Denna gång Font Romeu i Frankrike, som ligger på liknande höjd som OS-banorna i Peking.

– Det är en ny träningsort för mig. Jag har hört mycket bra om den platsen så det blir spännande att åka dit och träna, säger Poromaa.

Du har inte så mycket erfarenhet av hög höjd än. Hur har du upplevt det så här långt?
– Det känns bra och man blir mer och mer bekväm ju mer man provar på det. Jag är inte avskräckt. Det blir nyttigt med en lång period på höjden nu. Man hinner lära sig mycket hur kroppen reagerar.

 

Senaste nyheterna

Sebastian Samuelsson vann söndagens sprint i Östersund efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Första segern i sprint för Samuelsson

Precis som Hanna Öberg så tog Sebastian Samuelsson snabb revansch för lördagens insats vid världscuppremiären i Östersund. Samuelsson träffade alla skott, åkte fort och vann 11,8 sekunder före Vetle ...
Therese Johaug med ett stort leende efter segern före Frida Karlsson på söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Johaug tillbaka som vinnare

De norska herrarna valde att inte åka jaktstarten i Ruka men de norska damerna gjorde tvärtom. Therese Johaug plockade in Frida Karlssons försprång och segade sig ifrån svenskan och vann med 7,8 sekun...
Therese Johaug svarade tillbaka på Frida Karlsson när hon vann söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat 10 km jaktstart Ruka

Therese Johaug vann damernas jaktstart 7,8 före Frida Karlsson. Ebba Andersson slutade på sjätte plats efter en klungspurt om tredjeplatsen. Moa Olsson slog personligt rekord i världscupen men en fin ...