Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Elisabeth Högberg tränar på hög höjd i Frankrike med OS i sikte. FOTO: Privat.

Elisabeth Högberg tränar på hög höjd i Frankrike med OS i sikte. FOTO: Privat.

”Bettan” Högberg laddar högt inför OS-säsongen

Inför kommande OS-säsong är skidskyttarna i full gång med förberedelserna och Elisabeth ”Bettan” Högberg, som inte är med i landslagstruppen, är tydlig med sin målsättning:
– Det är helt klart OS! Jag känner att jag har kapacitet att ta mig dit och göra bra resultat, berättar 34-åriga Högberg för Längd.se.

Att skidskyttetävlingarna under OS går på hög höjd är en av de främsta anledningarna till att ”Bettan” valt franska Bessans och Haute Maurienne som lägerort. Bessans ligger på cirka 1750 meter över havet vilket motsvarar höjden i Zhangjiakou, där OS-tävlingarna i bland annat längd- och skidskytte avgörs. Den höga höjden med ett lägre lufttryck innebär en högre belastning på kroppen vilket såklart påverkar träningen, särskilt de högintensiva träningspassen.

– De hårda träningspassen består av tröskelträning, förutom mot slutet av lägret då det blir högre intensitet på intervallpassen (A3/I4), berättar Högberg.

På plats i Bessans är förutom det franska, slovenska och kroatiska landslaget även damerna från det norska landslaget.

– I början var planen att träna en del tillsammans med dem, men de har redan varit här (på höjd) en vecka och hunnit acklimatiserat sig. Eftersom jag behöver vara extra noggrann med att hålla rätt intensitet under de första dagarna så har det blivit att jag fått fokusera helt på min egen träning. I början av lägret har jag fått köra väldigt sakta för att hålla rätt laktatnivå och då blir det lite farligt att träna med andra med risken att man tränar för hårt, förklarar Högberg.

Trots att ”Bettan” fått bra respons på träningen så har träningssäsongen inte varit problemfri. Under ett löppass i maj slog hon upp ett knä, vilket ledde till en svullnad och inflammation som hindrade henne från både löpträning och rullskidåkning under några veckor. Men inget ont som inte för något gott med sig. En av hennes svagheter är muskelstyrkan i överkroppen, vilket förbättrades när knäskadan slog till under sommaren.

– Jag hade ändå tur. I och med skadan fick jag tidigarelägga en överkroppsvecka och använda stakmaskinen mer innan jag kunde börja åka rullskidor igen. Första veckan efter skadan var det också superfint väder i Östersund och jag fick flera fina pass med kajaken ute på Storsjön, berättar Högberg.

Sakta men säkert kunde hon börja springa igen, först på löpband om lutningen ställdes till max, sedan kortare löppass i terrängen som blev längre och längre.

– Jag visste att förutsättningarna här i Bessans är riktigt bra för löpning, så jag ville inte riskera att få något bakslag av skadan. Så efter ungefär sju veckor kunde jag springa fullt ut igen.

”Bettan” Högberg under löpträning i Frankrike. FOTO: Privat.”Bettan” Högberg under löpträning i Frankrike. FOTO: Privat.

Förutom långa löppass i bergen runt Bessans och Haute Maurienne blir det också flera pass på rullskidbanan. Och med en ny gevärsstock lagom till lägret har ”Bettan” fått stor hjälp från pojkvännen Daniel Gustavsson och tränaren Jan-Erik Buskerud.

– Jag har aldrig haft så bra service och uppbackning som under detta läger. Att jag haft både Jan-Erik och Daniel här, som tagit laktat, visat skjutbilder, filmat skyttedrill och teknik, handlat och lagat mat har verkligen gjort att jag kunnat optimera allt. Första veckan har varit så sjukt bra, berättar Högberg.

Att byta gevärsstock så här långt in i träningssäsongen är inte optimalt, men något som under träningslägret gått oväntat snabbt och gett bra resultat.

– De senaste två-tre åren har det liggande skyttet varit väldigt dåligt på tävling. Jag vet att jag kan skjuta bra och jag har gjort det tidigare. Och för att komma till rätta med det behövde jag göra några justeringar men som inte gick att göra på min gamla gevärsstock. Därför tog jag beslutet att skaffa en ny.

Med en ny gevärsstock har Bettan kunnat göra de justeringar som krävs för att få en så stabil skjutställning som möjligt. Bland annat har handgreppet för vänster hand ändrats så att geväret lutar mindre i sida än tidigare. Detaljer som kan bli avgörande på skjutvallen.

– Jag kände från början med den nya gevärsstocken att det här kan bli bra. Efter fjärde dagen som jag sköt så tänkte jag: Nu har vi fått till det! Jag har fått ihop träffbilden och skjutit bra sedan dess, även på de mer högintensiva träningspassen. Nu känns det riktigt bra!

Högberg tränar med sin nya gevärsstock. FOTO: Privat.Högberg tränar med sin nya gevärsstock. FOTO: Privat.

Det är nu andra tävlingssäsongen som närmar sig med tränaren Jan-Erik Buskerud, som ”Bettan” lärde känna under IBU-Cupen* för något år sedan när han jobbade åt svenska skidskytteförbundet.

– Jag frågade om han var intresserad, trots att jag inte kände honom så bra. När jag träffade honom så verkade han väldigt vettig. Han hade ett bra tänk och vi kom bra överens.

Jan-Erik har själv en bakgrund som skidskytt och var tidigare tränare för ett norskt skidskytteteam. Även om Jan-Erik har mycket kompetens och kunskap är det främst hans engagemang som ”Bettan” lyfter fram.

– Jag är den enda skidskytten han tränar. I och med att han fortfarande är väldigt intresserad av skidskytte, vid sidan av sitt ordinarie jobb, lägger han ner mycket tid på mig. Jag tror inte jag tidigare haft någon som varit så engagerad!

”Bettan” tillsammans med tränaren Jan-Erik Buskerud och pojkvännen Daniel Gustavsson på höjden i Frankrike. FOTO: Privat.”Bettan” tillsammans med tränaren Jan-Erik Buskerud och pojkvännen Daniel Gustavsson på höjden i Frankrike. FOTO: Privat.

Eftersom det just nu är endast tre skidskyttar uttagna till OS (Hanna Öberg, Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma) och med en hård konkurrensen om de resterande platserna, vet ”Bettan” att hon behöver vara högt upp i resultatlistan redan när tävlingarna börjar i november.

– Mitt fokus är att ta mig till OS och då gäller det att vara bra tidigt på säsongen. Det är många tjejer som är bra nu och som slåss om platserna till OS, då gäller att vara med från start.

Och det är en inspirerande situation menar ”Bettan”.

– Det känns roligt! Det gäller att prestera på topp. Man kommer inte få en plats om man inte gjort bra resultat och då gäller det att vara på tårna direkt. Jag gillar att man har den pressen på sig, det är alltid pressade situationer på en skidskyttetävling, oavsett om det är sista skjutningen eller att kvala in till världscupen. Då är det bra att bli van att hantera den pressen redan från början.

*IBU-Cup är motsvarigheten till Skandinaviska Cupen i längd (nivån under världscupen).

 

Senaste nyheterna

Sebastian Samuelsson vann söndagens sprint i Östersund efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Första segern i sprint för Samuelsson

Precis som Hanna Öberg så tog Sebastian Samuelsson snabb revansch för lördagens insats vid världscuppremiären i Östersund. Samuelsson träffade alla skott, åkte fort och vann 11,8 sekunder före Vetle ...
Therese Johaug med ett stort leende efter segern före Frida Karlsson på söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Johaug tillbaka som vinnare

De norska herrarna valde att inte åka jaktstarten i Ruka men de norska damerna gjorde tvärtom. Therese Johaug plockade in Frida Karlssons försprång och segade sig ifrån svenskan och vann med 7,8 sekun...
Therese Johaug svarade tillbaka på Frida Karlsson när hon vann söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat 10 km jaktstart Ruka

Therese Johaug vann damernas jaktstart 7,8 före Frida Karlsson. Ebba Andersson slutade på sjätte plats efter en klungspurt om tredjeplatsen. Moa Olsson slog personligt rekord i världscupen men en fin ...