Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Ebba Andersson har en sommar med mycket bra träning bakom sig. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Ebba Andersson har en sommar med mycket bra träning bakom sig. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Ebba Andersson: ”Det känns som jag hittat en ganska optimal väg”

Träningen inför OS-vintern flyter på bra för Ebba Andersson.
– Jag har vässat på vissa saker och nu känns det som jag hittat en ganska optimal väg för mig själv, berättar Ebba Andersson för Längd.se.

Vi träffade Ebba Andersson i Trollhättan för ett par veckor sedan i samband rullskidtävlingarna under Trollhättan Action Week och kollade av läget efter genomförd sommarträning.

Ebba kunde bjuda på en bra rapport:
– Sommarträningen har gått väldigt bra. Absolut!

Inga hinder på vägen?
– Nej, peppar, peppar ta i trä. Man vill ju inte jinxa sådant här.

Jämfört mot i fjol. Har du ökat tid eller intensitet i träningen? Är det några skillnader?
– Jag skulle säga att grundupplägget är ganska lika som förut men jag har valt att dra ner på vissa moment och öka andra. Intensitetsmässigt ligger det ganska likvärdigt men mängden har ökat något, förklarar Ebba Andersson.

Är det fokus på något specifikt som du kan berätta om?
– Nej, inget speciellt som jag känner att jag vill dela med mig av, säger hon och ser lite finurlig ut innan hon skrattar.

– Jag har absolut skruvat en del i upplägget även om grundtänket är detsamma. Jag har vässat på vissa saker. Just nu känns det som jag hittat en ganska optimal väg för mig själv.

Vad säger tester du gjort under sommaren?
– De pekar i den riktning jag önskar så det känns ju positivt. Det gör ju också att den här känslan att man är på den väg man önskar förstärks.

Vid sidan av all träning har Ebba Andersson ett intresse vid sidan om som ändå är kopplat till livet som elitskidåkare. Tillsammans med klubbkompisen i Piteå elit, Lisa Vinsa, har Ebba podcasten Mellan himmel å skidspår.

Hur mycket tid lägger du på podden? Är det ett bra sätt för att koppla av från träningen?
– Det är väldigt kul, det ger väldigt mycket. Så upplever både jag och Lisa det. Vi har lagt det på en nivå där vi styr helt och hållet hur mycket tid vi vill lägga på den. Vi har inte låtit podden ta över det som faktiskt är det viktiga - det vi ska göra i skidspåret.

– Vi får se lite grann hur vi väljer att göra framåt. Hur vi vill utveckla den. Absolut vill vi båda fortsätta podda för vi tycker det är så givande. Vi har fått en bra start på den och blivit lite varma i kläderna.

När du är ute tränar på ett lite lugnare långpass. Är det sådant du tänker på då. Vad ni ska prata om?
– Ibland kan det vara så, att man försöker hitta på lite olika idéer. Men det är mycket andra tankar som rör sig i ens huvud under ett träningspass.

När den här intervjun publiceras har Ebba och de övriga landslagsåkarna redan varit en dryg vecka på höghöjdsläger i Font Romeu, Frankrike, som ligger på liknande höjd som OS-banorna i Peking.

Så här sa Ebba om sina tankar inför lägret och om träning på hög höjd inför OS:
– Jag tänker att varje erfarenhet gör att man kan få ytterligare trygghet hur man ska välja en optimal väg för en själv, för att kunna hantera höjden. Det känns värdefullt att vi redan haft ett läger på höjd i Frankrike i juni och att vi nu har flera tillfällen under hösten och sedan även under säsongen.

Senaste nyheterna