Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Linn Sömskar tog VM-guld på rullskidor i Val di Fiemme, Italien, på torsdagen. FOTO: Svenska skidförbundet.

Linn Sömskar tog VM-guld på rullskidor i Val di Fiemme, Italien, på torsdagen. FOTO: Svenska skidförbundet.

VM-guld till Linn Sömskar

Linn Sömskar åkte hem ett guld när VM på rullskidor startade med fristilslopp med intervallstart på torsdagen i Val di Fiemme, Italien.
Sömskar vann guldet före två starka ryska åkare, Natalia Nepryaeva och Mariya Istomina.

Sömskars segermarginal var 10,3 sekunder till Nepryaeva på det 13 kilometer långa loppet. Istomina var 23,2 sekunder efter Sömskar på bronsplatsen. Loppet kördes på rullskidbanan i Passo Lavazé. Om vi har räknat rätt var det Sömskars åttonde VM-guld på rullskidor i karriären. IFK Umeå-åkaren Sömskar som numera har fokus på långlopp i Team Eksjöhus men fortsatt är en suverän rullskidåkare.

I herrklassen, som åkte 16 kilometer, så gick segern till italienaren Matteo Tanel som hade en segermarginal på 6,2 sekunder till norrmannen Amund Korsæth. Bronset tog ryske Denis Spitsov, känd från världscupen på vintern, tio sekunder bakom vinnaren.

IK Sterns Alfred Bukqvist slutade på åttonde plats drygt 40 sekunder bakom Tanel och Erik Silfver, IFK Umeå, blev elfte man knappt 40 sekunder efter Buskqvist.

I herrjuniorklassen som åkte 13 kilometer var de svenska killarna fyra och femma. IFK Mora SK:s Anton Grahn var bara fyra tiondelar från tredjeplatsen på sin fjärdeplats. Ludvig Berg, Rehns BK, var drygt elva sekunder efter Grahn som femma. Vann gjorde Oleksandr Lisohor från Ukraina. Malte Jutterdal, Vreta xx, slutade som 22:a drygt tre minuter efter segraren

Mira Göransson, Äspereds IF, åkte in som sexa i damjuniorklassen en minut och 19 sekunder efter vinnaren Hana Mazi Jamnik från Slovenien. Damjuniorerna åkte 10 kilometer.

Resultat

Damer

Herrar

Damjuniorer

Herrjuniorer

Senaste nyheterna

På lördag 30 oktober öppnar Trysil 6,5 kilometer längdspår med sparad snö från förra vintern. FOTO: Jonas Sjögren.

På lördag startar längdskidsäsongen i Trysil

Trysil öppnar 6,5 kilometer längdspår på lördag och i år återkommer de stora träningsgrupperna och klubbarna efter coronaåret som satte stopp för den typen av samlingar, berättar man i ett pressmeddel...
Runar Skaug Mathisen är en norsk profil i Visma Ski Classics som i vinter representerar svenska Lager 157 Ski Team. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Norske Runar om tuff svensk träning

Norska långloppsåkaren Runar Skaug Mathisen förbereder sig för sin första säsong i svenska Lager 157 Ski Team. Vi tog ett snack med den ståtlige norrmannen i samband med teamets läger på Hallandsåsen...