Fortsätter Max Novak sin segerrad och vinner Klarälvsloppet, eller blir det Andreas Nygaard som kniper segern på söndag?

Fortsätter Max Novak sin segerrad och vinner Klarälvsloppet, eller blir det Andreas Nygaard som kniper segern på söndag?

Tar Novak femte raka på Klarälvsloppet – eller rår Nygaard på honom?

Max Novak, Team Ramudden, har radat upp solossegrar på sommarens rullskidlopp. Blir han också vinnaren efter nio mil på Klarälvsloppet på söndag?
En som garanterat tänker utmana om segern är norrmannen Andreas Nygaard, Team Ragde Charge.
Loppet sänds live här på Längd.se.

Om det i damklassen ser ut att handla om Lina Korsgren och Hanna Falk när det gäller segern på Klarälvsloppet så finns det många fler vinnarkandidater på herrsidan.

Två av de hetaste segerkandidaterna är Max Novak och Andreas Nygaard. Novak har vunnit fyra rullskidlopp på rad och går nu för en femte seger. Vi tog ett snack med såväl Novak som Nygaard men också senaste vinnaren av loppet, Stian Berg, Team Kaffebryggeriet.

Vi börjar med Novak.

Har du kvar formen från tidigare i sommar inför söndagens race Max?
– Nej... den är mycket bättre nu. Det är skönt att man börjar komma i form, säger Novak och lägger upp ett stort leende.

– Det har känts bra men jag har fortsatt tränat ganska mycket. Jag brukar snitta 25 timmar i veckan. I förra veckan blev det 28, fortsätter Team Ramudden-åkaren.

Vem fruktar du mest i loppet?
– Nygaard! Men just nu känner jag att det är mycket upp till mig själv. Jag vet att jag har det i mig.

Funkar din taktik att gå loss på en så här flack bana?
– Stian (Hoelgaard) lyckades ju nästan med det för två år sedan här på Klarälvsloppet.

Hur tänker du kring en upploppsstrid mot Nygaard?
– Kan jag bli av med honom innan upploppet är väl det skönast men just nu vill jag nog möta honom. Jag vill se var jag står, säger Novak som också framhåller både Stian Hoelgaard, Team Curira och 2019 års vinnare Stian Berg, Team Kaffebryggeriet som två konkurrenter att verkligen se upp med.

Den sommarform som Novak visat kom ändå något oväntat med tanke på att han hade långt träningsuppehåll på två månader i våras. Från mitten av maj kunde han cykla men den riktiga träningen började han med 1 juni. Bakgrunden till uppehållet var en rejäl krasch när han åkte randonné och körde med huvud före in i ett träd slog i axeln.

– Jag hade tur att det inte blev värre än det blev.

– Jag tog extra lång vila för att skadan skulle vara helt hundra läkt när jag väl körde igång. Det fungerade direkt när jag började träna normalt. Det gick förvånansvärt snabbt att komma igång, det hade jag inte förväntat mig.

Är du orolig för att det kan bli svårt att hålla formen till vintern?
– Jag skämtade väl lite när jag sa att jag inte varit i form än och att den är på gång nu. Men jag började ju träna 1 juni, så jag hade tränat i typ två och en halv månad innan Hitra (långloppet under Toppidrettsveka i Norge). Jag är inte orolig för vinterns form, fastlår Novak.

Andreas Nygaard hade en tuff vinter när han förfrös fingrarna på Engadin La Diagonela som inledde Visma Ski Classics i vintras. Den 30-årige norrmannen kom dock tillbaka och avslutade säsongen med seger på tio mil långa Årefjällsloppet.

Hur är formen inför söndagen Andreas?
– Jag tror kroppen och formen är ganska bra. Det har varit ganska stabilt på rullskidloppen hittills i år och den är nog inte sämre nu.

Team Ragde Charge kommer inte med hela sitt lag till Klarälvsloppet men Andreas har med sig spurtsnabbe nyförvärvet Kasper Stadaas.

Kommer du och Stadaas med någon fin taktik?
– Det är svårt att göra något på den här banan men så hög snittfart som det blir. Det kanske blir lite kantvind och det kan vara bra. Kasper satsar nog allt på ett kort, en spurt. Jag har väl några fler strängar att spela på, säger Nygaard.

Vem är favorit?
– Novak har ju visat på loppen i sommar att har en nivå som inte andra har. Han är väl ”the man to beat”.

– Team Kaffebryggeriet tror nog att de ska åka till Sverige och ta storslam. Stian Berg vann ju för två år sedan och han blir farlig i år också. På pappret är nog Novak och Berg de två starkaste. Tar man bakskidorna på Novak tror jag man är i position för att kämpa om segern.

Stian Berg kommer för att försöka försvara sin seger från 2019. Då vann han en tight klungspurt närmast före Emil Persson, Lager 157 Ski Team.

Får vi se en repris på söndag, Stian?
– Det får vi se då men jag hoppas ju det. Formen har varit stigande den senaste tiden och jag vet ju att banan och avslutningen passar mig väldigt bra.

Stian Berg var sjuk i covid-19 vintras men har kommit tillbaka starkt efter den besvärliga sjukdomsperioden. Han var till exempel trea på Alliansloppet nyligen.

Vad betyder det att få sådana kvitton på att du är tillbaka?
– Det betyder väldigt mycket. Coronaproblemen slog väldigt hårt efter Marcialonga. Jag var riktigt dålig i nästan tre månader. Det var först i månadsskiftet april-maj det började fungera normalt igen. Sedan tog det tre-fyra veckor med normal träning, då kände jag att jag var ”back in business”.

Får vi se någon taktisk körning av Kaffebryggeriet?
– Vi hoppas vi kan uträtta något. Vi vet ju våra styrkor och svagheter och får spela med det. Mycket kan bero på dagsform också, avslutar Berg.

Du ser Klarälvsloppet live här på Längd.se på söndag. Herrarna startar 09.00 och damerna 09.05. Loppet kommenteras på engelska.

Senaste nyheterna

Gustav Eriksson tog segern på 15 kilometer i Bruksvallarna efter diskningen av Johannes Eklöf. FOTO: Adam Karls Johansson.

Gustav Eriksson – vinnare efter diskningen av Eklöf

Snabbast i mål var Johannes Eklöf men eftersom han medvetet bröt mot teknikzonerna och stakade blev det istället IFK Mora SK-seger på 15 kilometer vid Sverigecupen i Bruksvallarna. Gustav Eriksson är ...
Hanna Öberg avslutade starkt och förde Sverige till tredje plats på stafetten i Östersund. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Sverige spurtade ner Norge igen

Hanna Öberg spurtade ner Marte Olsbu Röiseland och fixade en tredjeplats till Sverige på världscupstafetten i Östersund. Sveriges andra spurtvinst mot Norge idag. Moa Olsson spurtade ju ner Fossesholm...
Johannes Eklöf var snabbast på dagens klassiska lopp i Bruksvallarna men diskades. Han stakade genom teknikzonerna. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Styrkebesked för diskad Eklöf

Långloppsåkaren Johannes Eklöf stakade fort och hade snabbaste tid i Bruksvallarna klassiska lopp i Sverigecupen på söndagen. Men någon vinst blev det inte för Hallby-sonen som medvetet stakade i tek...