Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Jens Burman under ett löppass på landslagets höghöjdsläger i Font Romeu i franska Pyrenéerna. Närmast bakom syns Fredrik och Ebba Andersson. FOTO: Svenska skidförbundet.

Jens Burman under ett löppass på landslagets höghöjdsläger i Font Romeu i franska Pyrenéerna. Närmast bakom syns Fredrik och Ebba Andersson. FOTO: Svenska skidförbundet.

OS-klara Burman trivs i höjden

Jens Burman är en av de svenska längdåkarna som är förhandsuttagen till OS i Peking.
Något som ger honom trygghet i uppladdningen inför OS-vintern.
– Nu kan man verkligen ha sin plan och köra på den fullt ut, säger Burman till Längd.se.

Häromdagen pratade vi med Jens ungefär halvvägs in i längdlandslagets tre veckor långa höghöjdsläger i i franska Pyrenéerna.

Hur har inledningen på lägret varit. Öppnar ni ett sådant här läger med lite lugnare träning?
– Första dagarna var det lugnare träning sedan hårdare och hårdare hur längre in i lägret vi kommer och ju mer anpassad man blir till höjden.

Hur har du upplevt höjden så här långt?
– Visst känner man av det de första dagarna, då är det lite tyngre. Men jag tycker själv att jag inte påverkas så mycket. Det har känts ganska normalt, berättar Burman.

Under lägret sker en del tester. Bland annat två tester på 3000 meter bana för att jämföra med motsvarande test på lågland i Torsby tidigare i sommar. Det första genomfördes i onsdags och det andra kommer ske i slutet på lägret.

Hur gick testet på 3000 meter jämfört med i Torsby?
– Det blev ju lite sämre tid. Då märktes det att van var på hög höjd. Det är nog svårt att prestera exakt likadant som på havsnivå.

Blir det en smäll efter en stund, eller direkt från start?
– Oftast kommer det en bit in. Man kan inte ligga på lika hög belastning lika länge.

Med tanke på OS, är det viktigt att vara en längre tidsperiod på höjd för att känna av sådana här saker?
– Det tycker jag. Att lära känna sin egen kropp och hur man svarar på belastning. Man lär sig mer och mer.

Hur ser dagarna ut. Är det oftast två pass om dagen?
– Vi har haft någon dag med ett längre pass men de flesta dagarna är det två pass.

Jens Burman missade rullskidtävlingarna i Trollhättan veckan innan höghöjdslägret startade. Anledningen var att han fick en reaktion efter sin andra vaccinspruta. Det var dock något som gick över fort och det blev bara någon dags missad träning.

Vad betyder det att vara OS-klar med tanke på upplägget i träningen under hösten och inför säsongspremiären?
– Det är ju en trygghet att man vet att man inte behöver vara i superslag till de första tävlingarna. Nu kan man verkligen ha sin plan och köra på den fullt ut och skita lite grann i hur det går i de första tävlingarna kanske… skita i kanske är att ta i… men det är en trygghet att man har sin plats.

Du är duktig på att filma visa från träningar och annat på din vlogg. Kan vi förvänta oss något spännande i vloggen nästa vecka?
– Man får se hur det gick på 3000 meters-testet bland annat, berättar Jens.

I väntan på den vloggen kan man se en del från inledningen på lägret i Frankrike i denna veckas vlog från Jens Burman:

Senaste nyheterna

Alexander Bolshunov har haft tandpromblem och opererats i käken två gånger. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Ny operation för Bolshunov

Alexander Bolshunov har ingen perfekt uppladdning inför OS-vintern. Den ryska stjärnan måste göra en andra operation i munnen på grund av en infektion i tandköttet. Hans tränare, Yuri Borodavko, rapp...
Stina Nilsson är tillbaka i träning efter sin ljumskskada meddelar hennes skyttetränare Jean-Marc Chabloz. FOTO: Håkan Blidberg/Svenska skidskytteförbundet.

Stina Nilsson tillbaka i träning efter ljumskskada

Stina Nilsson missade den rekordtidiga skidskyttetävlingen i Mora häromveckan. Detta efter att hon halkat sträckt ljumsken under ett träningspass. Nu är hon dock är tillbaka i full träning efter halk...