Jens Burman under ett löppass på landslagets höghöjdsläger i Font Romeu i franska Pyrenéerna. Närmast bakom syns Fredrik och Ebba Andersson. FOTO: Svenska skidförbundet.

Jens Burman under ett löppass på landslagets höghöjdsläger i Font Romeu i franska Pyrenéerna. Närmast bakom syns Fredrik och Ebba Andersson. FOTO: Svenska skidförbundet.

OS-klara Burman trivs i höjden

Jens Burman är en av de svenska längdåkarna som är förhandsuttagen till OS i Peking.
Något som ger honom trygghet i uppladdningen inför OS-vintern.
– Nu kan man verkligen ha sin plan och köra på den fullt ut, säger Burman till Längd.se.

Häromdagen pratade vi med Jens ungefär halvvägs in i längdlandslagets tre veckor långa höghöjdsläger i i franska Pyrenéerna.

Hur har inledningen på lägret varit. Öppnar ni ett sådant här läger med lite lugnare träning?
– Första dagarna var det lugnare träning sedan hårdare och hårdare hur längre in i lägret vi kommer och ju mer anpassad man blir till höjden.

Hur har du upplevt höjden så här långt?
– Visst känner man av det de första dagarna, då är det lite tyngre. Men jag tycker själv att jag inte påverkas så mycket. Det har känts ganska normalt, berättar Burman.

Under lägret sker en del tester. Bland annat två tester på 3000 meter bana för att jämföra med motsvarande test på lågland i Torsby tidigare i sommar. Det första genomfördes i onsdags och det andra kommer ske i slutet på lägret.

Hur gick testet på 3000 meter jämfört med i Torsby?
– Det blev ju lite sämre tid. Då märktes det att van var på hög höjd. Det är nog svårt att prestera exakt likadant som på havsnivå.

Blir det en smäll efter en stund, eller direkt från start?
– Oftast kommer det en bit in. Man kan inte ligga på lika hög belastning lika länge.

Med tanke på OS, är det viktigt att vara en längre tidsperiod på höjd för att känna av sådana här saker?
– Det tycker jag. Att lära känna sin egen kropp och hur man svarar på belastning. Man lär sig mer och mer.

Hur ser dagarna ut. Är det oftast två pass om dagen?
– Vi har haft någon dag med ett längre pass men de flesta dagarna är det två pass.

Jens Burman missade rullskidtävlingarna i Trollhättan veckan innan höghöjdslägret startade. Anledningen var att han fick en reaktion efter sin andra vaccinspruta. Det var dock något som gick över fort och det blev bara någon dags missad träning.

Vad betyder det att vara OS-klar med tanke på upplägget i träningen under hösten och inför säsongspremiären?
– Det är ju en trygghet att man vet att man inte behöver vara i superslag till de första tävlingarna. Nu kan man verkligen ha sin plan och köra på den fullt ut och skita lite grann i hur det går i de första tävlingarna kanske… skita i kanske är att ta i… men det är en trygghet att man har sin plats.

Du är duktig på att filma visa från träningar och annat på din vlogg. Kan vi förvänta oss något spännande i vloggen nästa vecka?
– Man får se hur det gick på 3000 meters-testet bland annat, berättar Jens.

I väntan på den vloggen kan man se en del från inledningen på lägret i Frankrike i denna veckas vlog från Jens Burman:

Senaste nyheterna

Gustav Eriksson tog segern på 15 kilometer i Bruksvallarna efter diskningen av Johannes Eklöf. FOTO: Adam Karls Johansson.

Gustav Eriksson – vinnare efter diskningen av Eklöf

Snabbast i mål var Johannes Eklöf men eftersom han medvetet bröt mot teknikzonerna och stakade blev det istället IFK Mora SK-seger på 15 kilometer vid Sverigecupen i Bruksvallarna. Gustav Eriksson är ...
Hanna Öberg avslutade starkt och förde Sverige till tredje plats på stafetten i Östersund. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Sverige spurtade ner Norge igen

Hanna Öberg spurtade ner Marte Olsbu Röiseland och fixade en tredjeplats till Sverige på världscupstafetten i Östersund. Sveriges andra spurtvinst mot Norge idag. Moa Olsson spurtade ju ner Fossesholm...
Johannes Eklöf var snabbast på dagens klassiska lopp i Bruksvallarna men diskades. Han stakade genom teknikzonerna. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Styrkebesked för diskad Eklöf

Långloppsåkaren Johannes Eklöf stakade fort och hade snabbaste tid i Bruksvallarna klassiska lopp i Sverigecupen på söndagen. Men någon vinst blev det inte för Hallby-sonen som medvetet stakade i tek...