En nöjd och glad Petter Northug efter att ha blivit femma på Klarälvsloppet. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

En nöjd och glad Petter Northug efter att ha blivit femma på Klarälvsloppet. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Petter Northug imponerade med femteplats på Klarälvsloppet

Det var en hel del spekulationer inför Klarälvsloppet om Petter Northug skulle kunna hänga med tätklungan hela vägen till mål, på den flacka banan.
Så blev det. Den förre skidkungen spurtade in som femma bara sekunder bakom trean Andreas Nygaard.
– Jag hade en riktigt bra känsla idag, säger Northug till Längd.se.

Petter Northug har åkt flera rullskidlopp i sommar och har haft en stigande nivå. Dagens femteplats var dock mer än vad många trodde var möjligt för 35-årigen. Att han tagit nytt steg och vägval i sitt liv efter fängelsedomen står helt klart.

Petter var aktiv under loppet idag och sågs stundtals i front. När Novak gick lopps med milen kvar så lyckades Petter gå med i gruppen som kämpade om tredjeplatsen. Bland de nio åkarna i klungan som spurtade om tredjeplatsen var det bara Andreas Nygaard och Stian Berg som var före Northug.

I målområdet sken Petter som en sol.

Vad säger du om loppet?
– Det var väldigt bra, jag hade en riktigt bra känsla idag och hade bra punch efter sju mil. Då klarade jag att vara med där framme, så det var kul.

Vad betyder det här? Blir du ännu mer motiverad nu?
– Ja, det blir nog några Visma Ski Classics -lopp i vinter. Som min plan är nu blir det lite arbete med TV2 och längdåkning under OS i Peking i februari och mars. Men i januari hoppas jag kunna köra ett antal lopp. Marcialonga jag kommer definitivt att åka, säger Northug.

Hur mycket har du tränat den senaste tiden?
– Det blir ett pass om dagen, men när jag tränar är det långa pass stakning. Det är den här typen av tävlingar jag tränas för. Oftast kör jag pass mellan två och en halv och tre och en halv timme. Sedan har jag kört ett antal tävlingar i sommar och höst, det har definitivt hjälpt min form.

Hur upplevde du de sista kilometrarna idag?
– Det gick fort. När Novak och Engebretsen Nordli stack iväg gick det snabbt i gruppen bakom hela vägen till mål. Där har jag inte nivå för att vara med och prägla loppet där men jag lyckades hänga med och det är jag är väldigt nöjd med.

Senaste nyheterna

Gustav Eriksson tog segern på 15 kilometer i Bruksvallarna efter diskningen av Johannes Eklöf. FOTO: Adam Karls Johansson.

Gustav Eriksson – vinnare efter diskningen av Eklöf

Snabbast i mål var Johannes Eklöf men eftersom han medvetet bröt mot teknikzonerna och stakade blev det istället IFK Mora SK-seger på 15 kilometer vid Sverigecupen i Bruksvallarna. Gustav Eriksson är ...
Hanna Öberg avslutade starkt och förde Sverige till tredje plats på stafetten i Östersund. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Sverige spurtade ner Norge igen

Hanna Öberg spurtade ner Marte Olsbu Röiseland och fixade en tredjeplats till Sverige på världscupstafetten i Östersund. Sveriges andra spurtvinst mot Norge idag. Moa Olsson spurtade ju ner Fossesholm...
Johannes Eklöf var snabbast på dagens klassiska lopp i Bruksvallarna men diskades. Han stakade genom teknikzonerna. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Styrkebesked för diskad Eklöf

Långloppsåkaren Johannes Eklöf stakade fort och hade snabbaste tid i Bruksvallarna klassiska lopp i Sverigecupen på söndagen. Men någon vinst blev det inte för Hallby-sonen som medvetet stakade i tek...