Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Emma Ribom har imponerat på rullskidor i sommar. Nu är planen att ha överskott på energi i kroppen när tävlingarna på snö börjar om två månader. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Emma Ribom har imponerat på rullskidor i sommar. Nu är planen att ha överskott på energi i kroppen när tävlingarna på snö börjar om två månader. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Ribom ska ha överskott när säsongen börjar

Emma Ribom imponerade med trippelsegrar på rullskidor i Trollhättan för några veckor sedan.
Segrarna gav självförtroende men Ribom framhåller att skidor på snö är något annat och det viktigaste för henne blir att ha överskott i kroppen när OS-säsongen drar igång.
– I vintras upplevde jag att jag var väldigt belastad långa perioder och inte riktigt hittade överskott. Jag tror hösten blir mycket viktig, att inte kliva över den där gränsen, berättar Ribom för Längd.se.

En vecka efter rullskidtävlingarna i Trollhättan, där Emma Ribom vann såväl 15 kilometer, sprint som Alliansloppets 48 kilometer, bar det av till tre veckors höghöjdsläger med landslaget i Font Romeu i franska Pyrenéerna. På väg dit han Ribom också med att vinna en rullskidsprint i franska Annecy närmast före schweiziskan Laurien Van der Graaf.

Vi tog ett snack med Emma Ribom förra veckan, mitt under lägret i Frankrike. Ett läger som avslutas i morgon.

Vad säger du om Font Romeu som träningsort?
– Det har fungerat väldigt bra och det är otroligt fint här. Jag njuter uppe på höjden, säger Ribom.

Hur har du reagerat på den höga höjden under lägret?
– De första dagarna på lägret var det lugn träning för att ge kroppen en chans att acklimatisera sig. Sedan fungerade det bra och jag har verkligen känt mig pigg här uppe också.

När vi pratar med Emma så är det dagen efter det första av två 3000 meters-test på bana som genomförs på lägret. Ett test som hon dock inte deltog på.

– Jag är tvungen att avlasta lite från löpning på bana så jag roade mig i slalombacken. Jag fick bli trött där i stället, berättar Ribom.

Vad är anledningen till att du inte sprang testet?
– Jag har haft en lite överbelastning i ett smalben så jag har hållit tillbaka med löpning i några veckor men är på väg tillbaka och kan vara med och springa igen men det var för tufft med ett löptest på bana redan nu. Jag får vänta lite med det.

Du fick fina kvitton på rullskidloppen i Trollhättan (tre raka segrar) innan ni åkte på lägret. Vad betyder det för dig?
– Det betyder jättemycket såklart. Det är otroligt fina kvitton som jag har plockat ner i ryggsäcken och som ger mycket trygghet. Jag är dock mycket ödmjuk kring att rullskidor är en sak och att det är med skidor under fötterna på vintern som jag vill åka fort. Det gäller att fortsatt göra ett väldigt fint jobb framöver för att vara ännu mera pigg och snabb i november när det är dags på riktigt, menar Piteå elit-åkaren.

I våras sa du att senaste säsongen varit tuff för att du inte riktigt fick återhämtning och hade överskott till tävlingarna. Känner du att det där blir en nyckel för OS-vintern?
– Ja, precis. I vintras upplevde jag att jag var väldigt belastad långa perioder och inte riktigt hittade överskott. Jag tror hösten blir mycket viktig, att inte kliva över den där gränsen. Att fortsatt ha gott energiflöde och våga vara pigg på träning. Jag lärde mig mycket förra året.

Den gångna vinterns mål var en plats i det svenska VM-laget och det grejade Ribom. Bland annat via en tredjeplats på sprinten i Val di Fiemme under Tour de Ski då det blev en svensk trippel. Linn Svahn vann före Maja Dahlqvist och Emma tog med tredjeplatsen sin första pallplats i världscupen.

På VM fick hon dock inte åka sprinten där det som bekant var stenhårt om platserna i det svenska sprintlaget. I stället slutade VM med en 18:e plats på skitahlonloppet och 14:e plats på tremilen.

Lägret i Font Romeu är landslagets andra höghöjdslägret i Frankrike i år och sedan väntar ett till i italienska Val Senales, på glaciärsnö, i slutet på oktober.

– Jag har ju inte mycket erfarenhet från höjd tidigare så alla dagarna på höjd är otroligt mycket värt. Bara det att man själv får chansen att monitorera och samla på sig massvis med erfarenheter är guld värt inför det som kolla skall, avslutar Ribom.

Emma Ribom tillsammans med Maja Dahlqvist, Johanna Hagström, Ebba Andersson, Moa Olsson, Moa Lundgren och Frida Karlsson på soligt rullskidpass i Font Romeu. FOTO: Svenska skidförbundet.Emma Ribom tillsammans med Maja Dahlqvist, Johanna Hagström, Ebba Andersson, Moa Olsson, Moa Lundgren och Frida Karlsson på soligt rullskidpass i Font Romeu. FOTO: Svenska skidförbundet.

Senaste nyheterna

Vauhtis fabrik i Joensuu, Finland, brann ner till grunden i går.

Vallatillverkaren Vauhtis fabrik brann ner

En av de största vallatillverkarna, finska Vauhti, drabbades i går av att hela produktionsdelen av fabriken brann ner till grunden. Fabriken är belägen i Joensuu. Upp till 10 000 liter kemikalier för...
Johannes Hösflot Kläbo utan Viaplays logotyp på tävlingsdräkten vid värlscupen i Ruka, Finland i helgen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Kläbo i konflikt med norska förbundet

Den norska fixstjärnan Johannes Hösflot Kläbo hotar med att stå över helgens världscuptävlingar på hemmaplan i Lillehammar. Det handlar om att Kläbo inte vill ha Viaplays logotyp på det norska landsl...