Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Didrik Tönseth visade fin löpform på torsdagskvällen och var två minuter snabbare än Johannes Hösflot Kläbo. FOTO: Team Engcon.

Didrik Tönseth satsar mot OS men blir också en del i svenska långloppslaget Team Engcon. FOTO: Team Engcon.

Tönseth två minuter snabbare än Kläbo

På torsdagskvällen visade norrmannen Didrik Tönseth att han verkligen är på rätt spår efter några tuffa säsonger. Tönseth slog sitt eget banrekord på ”Bråtesten”, ett 5 kilometers backtest löpning. Löpstarke Tönseth var precis två minuter snabbare än Johannes Hösflot Kläbo.

Det nya banrekordet lyder på 17.36 och Tönseth slog sin tidigare notering från 2019 med tio sekunder på den tuffa banan i Trondheimstrakten. Ett bra kvitto för 30-åringen som efter sju år i norska landslaget nu står utanför – men har en plats i det norska OS-laget i sikte.

För några veckor sedan kunde vi berätta att Tönseth också blivit en del av svenska långloppslaget Team Engcon och planerar att åka de avslutande loppen i Visma Ski Classics i vår, där han i så fall blir en av favoriterna på Reistadlöpet i nord-Norge. Det enda loppet i Pro Touren som ännu inte vunnits på blanka skidor.

Johannes Hösflot Kläbo sprang in med tredje tid på ”Bråtesten” med tiden 19.36. Löpning i motbacke är inte Kläbos favoritgren. Här blir det tydligt att resultat i löpning och längdåkning inte alltid är så lätt att översätta. Tönseths tid visar på att han är tillbaka på toppnivå men Kläbos tid säger förstås inte att han är sämre än Tönseth med skidor på fötterna.

Thomas Fremo placerade sig mellan de två mellan Tönseth och Kläbo med tiden 18.48. Den tidigare längdåkaren har under de senaste åren blivit en stark löpare och levererat mycket bra tider i allt från 3000 meter till halvmaraton. På sjunde plats hittar vi ytterligare en stark skidåkare, Sindre Björnestad Skar med tiden 20.39

Resultat finns här.

”Bråtesten” genomförs på en bana i Bymarka i Trondheim sedan början av 2000-talet då den gamle skidkungen Oddvar Brå gjorde bansträckningen. Målet var att utveckla ett test som gav goda indikatorer på fysisk kapacitet. Byåsen IL har sedan 2013 arrangerat ”Bråtesten” som ett öppet testlopp. Banan börjar vid Ferista i Fjellseterveien och går på fina stigar runt golfbanan och upp till Fjellseter kapell. Banan är drygt 5 kilometer och med en total stigning på cirka 225 meter.

Senaste nyheterna

Hanna Öberg på väg att lämna skjutvallen vid landslagets träning på Östersunds skidstadion på tisdagen. FOTO: Per Danielsson.

Det är skjutprestationen som avgör

Det är skyttet som avgör tävlingar i skidskytte. Det visar analys av 5000 starter och 17 skidskyttesäsonger som Forskare vid Mittuniversitetet i Östersund gjort Det är den hittills mest omfattande ve...
Vauhtis fabrik i Joensuu, Finland, brann ner till grunden i går.

Vallatillverkaren Vauhtis fabrik brann ner

En av de största vallatillverkarna, finska Vauhti, drabbades i går av att hela produktionsdelen av fabriken brann ner till grunden. Fabriken är belägen i Joensuu. Upp till 10 000 liter kemikalier för...
Johannes Hösflot Kläbo utan Viaplays logotyp på tävlingsdräkten vid värlscupen i Ruka, Finland i helgen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Kläbo i konflikt med norska förbundet

Den norska fixstjärnan Johannes Hösflot Kläbo hotar med att stå över helgens världscuptävlingar på hemmaplan i Lillehammar. Det handlar om att Kläbo inte vill ha Viaplays logotyp på det norska landsl...