Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Johan Häggström har haft en bra träningssommar och är på rätt väg mot sitt första OS, strax innan han fyller 30 år. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Johan Häggström har haft en bra träningssommar och är på rätt väg mot sitt första OS, strax innan han fyller 30 år. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Johan Häggström: ”Jag hade inte den kropp jag ville i vintras”

Johan Häggström åkte karriärens första VM i vintras. Den då snart 29-årige Piteå elit-åkaren blev 19:e man på vinterns huvudmål, VM-sprinten, men säsongen blev inte riktigt vad Kalix-sonen tänkt sig.
– VM gav många erfarenheter men jag hade inte den kropp jag ville i vintras, säger Häggström till Längd.se.

Johan Häggström är ett bra exempel på att man kan utvecklas en bit in i karriären om man fortsätter kämpa. VM i Oberstdorf i vintras var Häggström första internationella mästerskap strax före hans 29:e födelsedag.

Huvudmålet var VM-sprinten där han hade 23:e tid i kvalet och sedan slutade på 19:e plats efter att ha åkt in som fyra sin kvartfinal. Möjligheten att får åka teamsprinten försvann sedan med en förkylning som höll honom isolerad några dagar under VM. Johan var sedan tillbaka till stafetten där han åkte första sträckan i det svenska stafettlaget som blev fyra.

Vi tog ett snack med Häggström en bit in i det nu avslutade landslagslägret på hög höjd i Pyrenéerna, för att kolla läget inför vintern med ett nytt stort mästerskap i sikte – OS i Peking.

Hur har sommarträningen gått Johan?
– Jag har inte haft några skavanker alls. Jag tog ett ganska ordentligt break i våras för att verkligen vila upp kroppen och få energi i systemet inför träningen som ska göras. Det var väldigt skönt, berättar Häggström och fortsätter;

– Sedan var jag lite mer segstartad i juni än tidigare år. Men jag tror det var värdefullt att ha en fräsch kropp när man drog i gång. Sedan har det bara rullat på och vi har ju haft mycket lägertid med landslaget också. Det har inte blivit så mycket tid hemma där man fått lägga fokus utan mer att komma in pigg i de här långa höjdsamlingarna istället.

Vad tar du med dig från förra vintern och tiden kring VM? Gör du några ändringar med den erfarenheten in mot OS-säsongen?
– VM gav ju många erfarenheter bara genom att vara där på plats och känna atmosfären och starta några lopp. Jag hade däremot inte den kropp jag ville i vintras. Jag blixtrade till vid vissa tävlingar och främst då hemma i Sverige på SM och i början på säsongen. Annars var det lite så att jag fick hålla igen… jag sökte ganska mycket genom vintern.

Tillsammans med sin tränare Joakim Abrahamsson har nya planer lagts för OS-säsongen.

– Vi har verkligen utvärderat förra säsongen. Vi tror att vi gick lite väl hårt med träningen då. Vi planerar att ha lite mera marginal, både in i och under den här vintern. Det känns bra, det känns som att vi har bra marginal på det vi gör nu och att vi får ut så mycket som möjligt av varje pass istället, berättar Häggström.

Handlar det om lite mer varierad belastning?
– Ja, förra året blev lite speciell då man var mer hemma och verkligen kunde träna på kontinuerligt. Då blev det inte lika periodiserat som det blir nu när man åker iväg på långa läger med landslaget och får naturliga break innan och efter. Det tror jag kan vara bra för mig.

– Det är också nu de viktigaste månaderna börjar. Nu är basen gjord inför vintern, avslutar Häggström.

Senaste nyheterna

Jonna Sundling har slängt gipset och nu väntar fortsatt rehb. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Jonna Sundling fri från gipset

Jonna Sundling är fri från sitt gips efter skadan hon ådrog sig vid den svenska säsongspremiäeren i Gällivare. Nu är hon redo för rehabträning meddelar Svenska skidförbundet på onsdagskvällen. – Avgi...
Zebastian Modin blev tvåa på sprinten vid paravärldscupen i Kanada.

Modin tvåa på sprinten i Kanada

Zebastian Modin blev tvåa när i världscupen i paralängdskidor hade sprint i Canmore, Kanada i går. – Det var tufft men ändå bra, sa Modin efter andraplatsen.
Andre Pops har med sig längdåkarnas världscup i Davos i Vinterstudion kommande helg. FOTO: Erik Simander/Bildbyrån.

Längdvärldscupen gör kort comeback i Vinterstudion

Som bekant så sänds längdåkarnas världscup på TV6 och Viaplay i vinter. Dock inte kommande helg från tävlingarna i Davos, Schweiz. Då gör längdvärldscupen en kort comeback i Vinterstudion på SVT.