Johanna Hagström har precis genomfört sitt första höghöjdsläger. På bilden åker sprintesset i mål som fyra på 15 kilometer vid rullskidtävlingarna i Trollhättan för en månad sedan. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Johanna Hagström har precis genomfört sitt första höghöjdsläger. På bilden åker sprintesset i mål som fyra på 15 kilometer vid rullskidtävlingarna i Trollhättan för en månad sedan. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Äntligen kom Hagström upp i höjden

Det nyss avslutade höghöjdslägret som längdlandslaget genomförde i Font Romeu, Frankrike var det första någonsin för Johanna Hagström, VM-fyran på sprint.
– Jag ser det som väldigt lärorikt för mig som inte kan så mycket om hur jag reagerar och vad som är bäst för mig på hög höjd, berättar Hagström för Längd.se.

Johanna missade landslagets höghöjdsläger i Tignes i somras. Ett läger som skulle varit henns första läger på hög höjd någonsin. Anledningen var att hon inte ville riskera något efter den Covid-19-infektion hon råkade ut för i våras.

Nu har den 23-åriga Falköping-tjejen som tävlar för Ulricehamns IF dock genomfört sitt första höghöjdsläger. Vi tog ett snack med Johanna häromveckan, mitt under pågående läger i Font Romeu i franska Pyreneerna.

– Det har varit lite att lära med hög höjd för min del men det har gått bra, säger Hagström.

Hur viktigt var det för dig att äntligen komma iväg på höjd med tanke på OS?
– Väldigt viktigt. För mig som inte kan så mycket om hur jag reagerar och vad som är bäst för mig. Jag ser det som väldigt lärorikt.

När vi pratar med Johanna är det dagen efter lägrets första test på 3000 meter bana.

Hur har du svarat på höjden under lägret och hur var 3000 meters-testet?
– Det var jobbigt. Det var lite tuffare än på lågland men känslan var inte så mycket sämre ändå men tiden var sämre för alla. Jag tycker det har gått bra att anpassa mig till höjden för min del. Jag har tagit det i min takt.

I somras var Hagström som en av få svenska åkare med på Toppidrettsveka i Norge och levererade där bra resultat på rullskidor mot de norska åkarna

Hur skönt var det att få några bra rullskidlopp med tanke på att du var sjuk i covid i våras?
– Det var kul att tävla lite igen och inte minst att få kvitton på att jag inte tappat så mycket med tanke på coviden. Det var också skönt med lite avbrott i träningsperioden. Det är bra att få varva träningen med några tävlingar och blanda in lite nervositet. Man kan säga att jag börjar på ett nytt kapitel i uppladdningen inför vintern med det här lägret nu, berättar Hagström och fortsätter;

– Jag tror inte jag brytt mig så mycket om det gått dåligt på tävlingarna men det är förstås alltid skönt att få bra resultat.

Förra hösten var Johanna tydlig med att hon borde ta en plats till VM i Oberstdorf. Den målsättningen klarade hon i kamp med de många starka svenska sprinttjejerna. På VM levererade hon med att vara klart snabbast i prologen och sedan åka in som fyra i finalen bakom vinnaren Jonna Sundling, Maiken Caspersen Falla och Anamarija Lampic som passerade henne på upploppet.

Hur går dina tankar inför OS-vintern? Det blir hårt om OS-platserna precis som inför VM?
– Jo, det är klart. Man kände ju av förra vintern hur tight det var om platserna. Det kommer att bli jättetufft men det är ju OS jag siktar på. Absolut!

– Jag vet att OS-uttagningen kommer ske tidigare i år än vad VM-uttagningen var förra året. De chanser jag får måste jag ta helt enkelt. Jag kan inte schabbla bort och vara i dålig form i början av säsongen för då kommer det inte bli något OS för mig. Så är det bara.

Det får bli en första formtopp i slutet på november med andra ord?
– Ja precis! Man få vara medveten om att det är där man tas ut till OS. Det är för sent att visa något efter jul - det är innan jul det gäller.

Johanna Hagström, längst till vänster, tillsammans med Maja Dahlqvist, Charlotte Kalla, Moa Olsson, Ebba Andersson, Moa Lundgren och Emma Ribom redo för rullskidpass i Font Romeu häromveckan. FOTO: Svenska skidförbundet.
Johanna Hagström, längst till vänster, tillsammans med Maja Dahlqvist, Charlotte Kalla, Moa Olsson, Ebba Andersson, Moa Lundgren och Emma Ribom redo för rullskidpass i Font Romeu häromveckan. FOTO: Svenska skidförbundet.

Senaste nyheterna

Gustav Eriksson tog segern på 15 kilometer i Bruksvallarna efter diskningen av Johannes Eklöf. FOTO: Adam Karls Johansson.

Gustav Eriksson – vinnare efter diskningen av Eklöf

Snabbast i mål var Johannes Eklöf men eftersom han medvetet bröt mot teknikzonerna och stakade blev det istället IFK Mora SK-seger på 15 kilometer vid Sverigecupen i Bruksvallarna. Gustav Eriksson är ...
Hanna Öberg avslutade starkt och förde Sverige till tredje plats på stafetten i Östersund. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Sverige spurtade ner Norge igen

Hanna Öberg spurtade ner Marte Olsbu Röiseland och fixade en tredjeplats till Sverige på världscupstafetten i Östersund. Sveriges andra spurtvinst mot Norge idag. Moa Olsson spurtade ju ner Fossesholm...
Johannes Eklöf var snabbast på dagens klassiska lopp i Bruksvallarna men diskades. Han stakade genom teknikzonerna. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Styrkebesked för diskad Eklöf

Långloppsåkaren Johannes Eklöf stakade fort och hade snabbaste tid i Bruksvallarna klassiska lopp i Sverigecupen på söndagen. Men någon vinst blev det inte för Hallby-sonen som medvetet stakade i tek...