Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Oskar Svensson tänker mycket på vad som är bäst taktik och teknik på OS-banan i sprint till vintern. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Oskar Svensson tänker mycket på vad som är bäst taktik och teknik på OS-banan i sprint till vintern. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Oskar Svensson: Vi jobbar väldigt specifikt mot OS-banan

Som 22-åring var Oskar Svensson femma på OS-sprinten 2018. Efter sina två världscupsegrar förra vintern siktar han förstås mot att nå högre på vinterns OS i Peking.
– Vi jobbar väldigt specifikt mot den banan som väntar på OS, säger Svensson till Längd.se.

I vintras tog Oskar Svensson karriärens två första världscupsegrar. Den första i klassisk stil under Tour de Ski i Val di Fiemme den 9 januari när han spurtade till seger före ryssarna Gleb Retivykh och Alexander Bolshunov. Den segern var också den första svenska herrsegern i världscupen sedan Marcus Hellner vann i Quebec, Kanada, i mars 2017.

Svenssons andra seger kom i fri stil i Ulricehamn före VM i Oberstdorf. På VM tog sig Oskar till final men som vi alla minns så valde han att åka utan fäste i finalen och var chanslös. Nu siktar förstås Falun-Borlänge SK-åkaren, som redan 2018 var femma på sprinten vid OS i PyeongChang, mot att nå högre på vinterns OS i Peking.

Vi kollade läget med Oskar i samband med landslagets höghöjdsläger i Font Romeu, franska Pyrenéerna häromveckan.

Har träningen gått enligt plan den här sommaren?
– Jo, det har den gjort. Jag har kunnat göra det jag planerat och inte haft några större skador eller sjukdomsproblem. Det har rullat på, säger 26-åringen och fortsätter;

– Jag har dock inte haft någon tydlig indikation på att jag fått betalt för det än. Men det brukar ju ibland vara positivt. Att man får spara på det lite, men får betalt för det i slutändan. Förhoppningsvis börjar det falla på plats nu fram till säsongen. Jag brukar kunna ha den tendensen under sommaren. Att jag är i ganska dålig form men att den sedan kommer till vintern.

Hur är det att träna på höjden i Font Romeu?
– Det fungerar bra. Det är ett fint ställe. Vi var ju här för två år sedan. Det är varierad terräng där det går att få många olika typer av träning. Det är ett av de bättre ställena som finns för läger, menar Svensson.

På herrsidan är det du och Jens (Burman) som är OS-klara. Vad betyder det för din uppladdning inför säsongen?
– Det är skönt på det sättet att det ger lite mer trygghet för planeringen. Jag känner ändå själv att jag vill ha vissa svar inför OS och se att det fungerar. Så det förändrar inte så mycket.

Oskar är känd som en klassisk specialist men i och med segern på fristilssprinten i Ulricehamn så får man kanske omvärdera det epitetet. Det passar ju också bra inför OS då det är fri stil på OS-sprinten den här gången.

Är det några specifika saker inför OS som du fokuserar på med tanke på att OS-sprinten går i skejt och hur banan ser ut?
– Vi jobbar väldigt specifikt mot banan som väntar på OS. Det som är spännande med den banan är att det inte körts någon större internationell tävling där. Det är mycket spekulation hur tävlingen kommer bli. Vi har vissa nyckelpartier som vi tror kommer bli avgörande.

– Det är dock svårt att avgöra hur pass jobbig banan är men i och med höjden så är den nog väldigt utslagsgivande.

Är det några teknikmoment man ska vara extra bra på för att lyckas där?
– Ja, troligtvis kommer det vara mycket växel tre på banan, men… det är också det som är intressant, att många backar ligger i gränslandet mellan tvåan och trean. Det är ett stort fokusområde vi har i förberedelserna.

Efter OS kommer vi också få se Oskar Svensson i några Visma Ski Classics-lopp på vårkanten. Som vi kunde berätta för några veckor sedan är Falun-Borlänge SK-åkaren Svensson numera också en del av långloppslaget Team Engcon tillsammans med landslagskompisen Jens Burman.

Senaste nyheterna

Vauhtis fabrik i Joensuu, Finland, brann ner till grunden i går.

Vallatillverkaren Vauhtis fabrik brann ner

En av de största vallatillverkarna, finska Vauhti, drabbades i går av att hela produktionsdelen av fabriken brann ner till grunden. Fabriken är belägen i Joensuu. Upp till 10 000 liter kemikalier för...
Johannes Hösflot Kläbo utan Viaplays logotyp på tävlingsdräkten vid värlscupen i Ruka, Finland i helgen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Kläbo i konflikt med norska förbundet

Den norska fixstjärnan Johannes Hösflot Kläbo hotar med att stå över helgens världscuptävlingar på hemmaplan i Lillehammar. Det handlar om att Kläbo inte vill ha Viaplays logotyp på det norska landsl...