Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Med Vasaloppets rörelseturné är målet är att få folk att röra på sig. Oavsett om det sker med hopprep, skejtboard, skidgång, löpning, rullskidor eller på enduro. Alla är välkomna att gå i mål under klassiska målportalen. FOTO: Vasaloppet.

Med Vasaloppets rörelseturné är målet är att få folk att röra på sig. Oavsett om det sker med hopprep, skejtboard, skidgång, löpning, rullskidor eller på enduro. Alla är välkomna att gå i mål under klassiska målportalen. FOTO: Vasaloppet.

Vasaloppet på turné – vill sätta Sverige i rörelse

År 2022 fyller Vasaloppet 100 år. Redan nu drar Vasaloppet igång med sitt 100-årsfirande på allvar. Och det görs med en turné genom hela Sverige – ”Vasaloppets rörelseturné” – där målet är att få folk att röra på sig. Oavsett om det sker med hopprep, skejtboard, skidgång, löpning, rullskidor eller på enduro får alla gå i mål under den klassiska målportalen med devisen ”i fäders spår för framtids segrar”.

Det startade 1922. Ett skidlopp, 139 anmälda deltagare, 90 kilometer. Upphovsmannen till Vasaloppet, redaktören Anders Pers, höll ett anförande för de tusentals människor som samlats vid Gustav Vasa-statyn i Mora efter det första Vasaloppet:

”Därtill samlas människorna i samhällen och leva under ökade bekvämligheter, som sätta släktets spänstighet och styrka i fara… Denna fara för veklighet, för svaghet och urartning har framkallat ropet på idrotten, som en medveten strävan att bibehålla och öka släktets styrka och spänstighet.”

100 år senare handlar Vasaloppets vision om att inspirera varje person att leva ett aktivt liv året runt och låta dem uppleva Vasaloppsarenan. Vasaloppet vill alltså, då liksom nu, verka för ett friskare Sverige! Hundraåringen ska firas ordentligt och inför jubileumsåret 2022 startar vi firandet redan nu med en rörelseturné med tio stopp över hela Sverige. En tjuvstart gjordes redan i förra veckan i Hammarbybacken i Stockholm.

På lördag 2 oktober drar det igång på allvar i Norsjö i Västerbotten, varifrån de två första Vasaloppssegrarna kom – Ernst Alm 1922 och Oskar Lindberg 1923. Resan fortsätter sedan med stopp i Östersund, Billingen, Höllviken, Malmö, Landskrona, Ulricehamn, Gotland och avslutas i Mora lördag 27 november.

– Alla är välkomna att delta, på de sätt man kan, när vi besöker de olika platserna. Vi bygger upp en tillfällig Vasaloppskontroll, bjuder på klassisk Vasaloppsenergi i form av blåbärssoppa och självklart har vi med oss en portabel målportal så att alla som vill kan gå i mål på äkta Vasaloppsvis. Vi hoppas att så många som möjligt tar chansen att möta oss på sin hemmaplan och hjälper oss att sätta hela Sverige i rörelse, säger Johan Rydén, eventchef på Vasaloppet.

FAKTA/ Vasaloppets rörelseturné 2021

Torsdag 23 september 2021 – Stockholm
Lördag 2 oktober 2021 – Norsjö
Lördag 9 oktober 2021 – Östersund
Lördag 9 oktober 2021 – Billingen
Fredag 15 oktober 2021 – Höllviken
Lördag 16 oktober 2021 – Malmö
Söndag 17 oktober 2021 – Landskrona
Lördag 23 oktober 2021 – Ulricehamn
Fredag 29 och lördag 30 oktober 2021 – Gotland
Lördag 27 november 2021 – Mora

Detaljerat program för Vasaloppets rörelseturné >

Senaste nyheterna

På lördag 30 oktober öppnar Trysil 6,5 kilometer längdspår med sparad snö från förra vintern. FOTO: Jonas Sjögren.

På lördag startar längdskidsäsongen i Trysil

Trysil öppnar 6,5 kilometer längdspår på lördag och i år återkommer de stora träningsgrupperna och klubbarna efter coronaåret som satte stopp för den typen av samlingar, berättar man i ett pressmeddel...
Runar Skaug Mathisen är en norsk profil i Visma Ski Classics som i vinter representerar svenska Lager 157 Ski Team. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Norske Runar om tuff svensk träning

Norska långloppsåkaren Runar Skaug Mathisen förbereder sig för sin första säsong i svenska Lager 157 Ski Team. Vi tog ett snack med den ståtlige norrmannen i samband med teamets läger på Hallandsåsen...