Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
I vinter har seniorernas Volkswagen Cup elva deltävlingar och juniorernas Skandic Cup åtta deltävlingar. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.


På både för-SM 2022 och SM 2023 i Skövde kommer sprintävlingarna genomföras i fri stil. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Uppdateringar i cup- och SM-programmet i Skövde

Svenska skidförbundet informerar om ändringar i det nationella cup-programmet för 2022 samt SM-veckan 2023 i Skövde. Ändringarna innebär bland annat att det blir fri teknik på sprinttävlingarna under SM både under för-SM 2022 och för SM-veckan 2023.

Under processen med banläggning och tv-produktion inför för-SM 2022 och SM-veckan 2023 har berörda parter kommit fram att sprintbanan inte passar för sprint i klassisk teknik. Därför har SSF:s tävlingsprogramgrupp i samråd med landslagsledning, Billingens Skidallians, Skövde kommun, SVT och ansvarig homologiseringsinspektör tagit beslutet att ändra sprinttävlingen till fri teknik både för för-SM 2022 och för SM-veckan 2023.

Detta innebär vidare att även den individuella cup-tävlingen vid för-SM i Skövde 2022 ändras till fri teknik.

Nytt tävlingsprogram för för-SM 2022 blir:
19 feb Sprint F
20 feb 10/10 km F

Tävlingsprogrammet för SM-veckan 2023 (datum ej fastställt) blir:
Sprint F
10/15 km F
Stafett K
15/30 km masstart K

Beslutet skapar obalans i det nationella cup-programmet 2022 vilket innebär att tävlingshelgen i Torsby, som arrangeras av SK Bore, behöver ändras till två tävlingar i klassisk teknik, tävlingsdistanserna blir oförändrade.

Nytt tävlingsprogram i Torsby 2022 blir:
29 jan Sprint K
30 jan 20/20 km masstart K

Slutligen innebär beslutet att SM i sprint 2023 ej kommer gälla som uttagning för VM 2023, då VM-sprinten 2023 genomförs i klassisk teknik. Sprintlaget till VM kommer tas ut på sprinttävlingar som genomförs innan SM-veckan. Den officiella VM-truppen till VM i Planica 2023 kommer att presenteras efter den sista tävlingsdagen på SM-veckan i Skövde.

Senaste nyheterna

Max Novak efter segern på Klarälvsloppet. Idag kraschade Novak rejält på cykel under ett träningspass på Gran Canaria. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Novak i cykelkrasch på Gran Canaria

Sommarens rullskidkung Max Novak visade sig inte samma flyt med större hjul under sig. Idag kraschade han rejält vid en träningstur på cykel på Gran Canaria. – Jag kom ner för en backe och skulle in...
När William Poromaa tänker på OS i Peking, då tänker han på medaljer. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Poromaa har OS-medaljer i tankarna

I vintras blev William Poromaa två gånger nia individuellt och snuddade vid bronset på stafetten vid VM i Oberstdorf, som förstaårssenior. Efter en mycket bra träningssommar stördes början av hösten ...
Lina Korsgren och Emil Persson dominerade Visma Ski Classics förra säsongen. I vinter kan du följa dem i Vinterstudion på SVT. FOTO: Visma Ski Classics.

Nytt fokus för Vinterstudion

Om en månad, helgen den 13–14 november, drar SVT igång 15:e säsongen av Vinterstudion. Då med Sverigepremiären i skidskytte från Idre. I vinter får vi inte se så mycket av världscupen längdåkning i V...