Supersnabba Johanna Hagström och Ludwig Sögnen Jensen kommer till Mora Ski Festival.

Supersnabba Johanna Hagström och Ludwig Sögnen Jensen kommer till Mora Ski Festival.

Världens snabbaste kommer till Mora Ski Festival

Det blir stjärntätt när IFK Mora SK bjuder in till rekordtidiga tävlingar på snö under Mora Ski Festival 9-10 oktober.
Landslagsåkare som Johanna Hagström, Calle Halfvarsson och Anton Persson står på startlinjen under helgen. Så också rullskidvärldsmästaren Linn Sömskar och inte minst världens snabbaste man på skidor, norrmannen Ludwig Sögnen Jensen, som blir favorit på den inledande knockoutsprinten.

Lördag 9 oktober bjuds det på ett späckat program vid Mora skidstadion där dagen inleds med 100-meters knockoutsprint med världens snabbaste man på just 100 meter skidor, norrmannen Ludwig Sögnen Jensen, till start. En annan snabb norrman på rullskidor och korta sträckor, Ragnar Bragvin Andresen, ställer också upp både på 100 meter och den efterföljande masstarten över 4,5 kilometer.

Vi får se om någa av de svenska herrarna till start kan utmana kvicke Sögnen Jensen på 100 meter? Bland utmanarna finns snabba killar som Erik Silfver, IFK Umeå, Edvin Anger, Åsarna IK och Gustav Aflodal, Offerdals SK. Och vad kan Viktor Thorn göra i sin minicomeback?

På damsidan åker Linn Sömskar, IFK Umeå, knockoutsprinten och utmanas bland annat av  IFK Mora SK:s egen Anna Dyvik och Jenny Solin, Sollefteås skidor. Johanna Hagström, Ulricehamns IF, kommer till start på eftermiddagens 4,5 kilometer masstart.

På herrsidan har IFK Mora SK:s flera egna elitåkare som tänker blanda sig i kampen under helgen så som till exempel: Eric Rosjö, Gustav Eriksson, Jonas Eriksson, Gustaf Berglund, Axel Ekström och Johan Herbert. På masstartartsloppet på lördagseftemiddagen ser vi också Calle Halfvarsson, Sågmyra SK, till start.

På eftermiddagen blir det också skidskyttetävlingar över 4,5 kilometer med fyra skjutningar och flera vassa skidskyttar förväntas stå på startlinjen.

Tävlingarna kommer att sändas på Aftonbladet/Sportbladet TV.

Program lördag 9 oktober:
Sprint 100 meter Prolog fri teknik 09:00
Knockoutprint 100 meter Finaler fri teknik 10:10
Knockoutprint 100 meter A och B FINAL fri teknik 11:15

Längd 4,5 km Masstart Damer fri teknik 12:30
Längd 4,5 km Masstart Herrar fri teknik 13:00

Skidskytte 4,5 km 4 skjutningar Masstart Damer fri teknik 14:15
Skidskytte 4,5 km 4 skjutningar Masstart Herrar fri teknik 14:45

På söndagen arrangeras sedan en längdtävling för barn, ungdomar, junior och senior med första start 09.00. I dagsläget är det 230 åkare anmälda till söndagen. Söndagens tävling körs med individuell start och i fri teknik.

– Efter tävlingarna, från 16.00, kommer banan att öppnas för allmänheten. Skidspåret är 800 meter långt kommer prepareras dagligen på morgonen och eftermiddagen för klassiskt och fristil. Snöbredden är sex meter, berättar IFK Mora SK:s ordförande Tomas Bredberg.

– Vi kommer ta ut spåravgift varje dag men barn och ungdomar upp till och med 16 år åker gratis. 17 år och uppåt betalar man 150 kronor för dagkort, fortsätter Bredberg.

Senaste nyheterna

Fredrik Jonsson har kämpat i motvind i många år. I morgon åker han 15 kilometer klassiskt i den svenska landslagsdräkten på världscupen i Ruka. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Krönika: Jonsson förtjänar en tålamodsmedalj

I åtta år var Fredrik Jonsson borta från elitskidåkningen på grund av sjukdomsproblem. Hela tiden med en dröm om att ta sig tillbaka till världseliten. I morgon får han återigen ta på sig landslagsdr...
Sebastian Samuelsson går ut med nummer 17 på lördagens 20 kilometer i Östersund. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Startlistor världscupen skidskytte Östersund lördag

I morgon börjar världscupen i skidskytte i Östersund med individuella lopp. Damernas första start är 11.45. Herrarna första start är 15.00.
Calle Halfvarsson hade ingen lyckad sprint på fredagen. Tar han revansch på 15 kilometer klassiskt i morgon? FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Startlistor 10/15 km klassisk stil Ruka

I morgon väntar 10 och 15 kilometer i klassisk stil vid världscupen i Ruka, Finland. Första start herrar är 10.15 och första start damer 13.30.