Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Jan Wall - ny medicinskt ansvarig för längdlandslaget. FOTO: Svenska skidförbundet.

Jan Wall - ny medicinskt ansvarig för längdlandslaget. FOTO: Svenska skidförbundet.

Nytt medicinskt team för längdlandslaget

Det medicinska teamet för svenska längdlandslaget inför kommande säsong, ändrar form. Per ”Pliggen” Andersson lämnar över huvudansvaret till Jan Wall, tidigare ansvarig för Team Svenska Spel och Team Svenska Spel juniorlandslaget.

Jan Wall, som tillträder som medicinskt ansvarig för längdlandslaget, kommer inifrån organisationen och är ett välkänt ansikte för aktiva och ledare.

– Frågan kom lite oväntat men livet är fullt av överraskningar och vändningar, det känns ärofyllt och ska bli väldigt spännande, säger Jan Wall.

– Det medicinska teamet är en, av många, viktiga byggstenar för en elitidrottare och aktiva behöver ha ett noggrant stöd för att optimera helheten. Allt från familjen, klubben och förbundets alla funktioner måste fungera som ett välsmort maskineri för att de aktiva ska kunna fokusera på att prestera sitt bästa, fortsätter Wall.

– Jag ser fram emot alla vinterns tävlingar och säsongens höjdpunkt, OS i Peking. Det är en stor utmaning att skapa förutsättningar för att ge alla chansen att prestera sitt yttersta denna vinter, avslutar Wall.

Landslagschef Anders Byström, som haft huvudansvaret för att få ihop det nya teamet, är trygg med den nya organisationen.

– Vi är glada över att få utöka Jan Walls ansvar. Han har under året gjort ett strålande jobb som läkare för Team Svenska Spel och känner till vår verksamhet och våra aktiva, Vi får en mycket engagerad läkare med specifika kunskaper kring ämnen som vi ständigt jobbar med inom landslagen sammanfattar, Byström.

Som ny läkare för Team Svenska Spel har före detta elitskidåkaren Markus Ottosson rekryteras. De båda tillträder sina tjänster omgående och Per ”Pliggen” Andersson, finns vid det nya teamet sida oktober ut.

Per Andersson har i olika perioder arbetat med svenska längdlandslaget i sex år och har under åren som gått haft många uppdrag och projekt samtidigt. Han är redo att lämna över ansvaret och rikta fokus på sin egen klinik och familj.

– Efter en längre tids övervägande har jag beslutat mig för att avsluta mitt uppdrag med längdlandslaget. Det har varit ett svårt beslut men jag har insett att jag behöver lägga mer tid på min klinik. Jag känner en stor trygghet i den lösning man hittade med Jan Wall, som är en mycket kompetent och erfaren läkare, säger Per Andersson. Jag är övertygad om att denna lösning blir bäst för samtliga parter inför förberedelserna in mot OS i Peking, avslutar Per Andersson.

– Pliggen har gjort väldigt mycket för svensk längdskidåkning, dessutom i våra tider och i tuffa situationer som han har hanterat med trygghet och pondus. Vi vill verkligen tacka Per för hans insatser och önska honom lycka till framöver, avslutar landslagschef Anders Byström.

Fakta: Jan Wall
Jan Wall är 56 år, gift med Maria sedan många år och har två utflugna barn. Utbildad specialist i allmänmedicin, (distriktsläkare), och specialist i gynekologi och obstetrik. Startade medicinska karriär på Lycksele Lasarett där han också är född och uppvuxen. Jan Wall har, som delägare, varit med och byggt upp Norrlandskliniken i Umeå som såldes i början av 2021. Arbetar nu i huvudsak på sjukhuset som gynekolog.

Jan Wall har varit engagerad som läkare för Svenska Skidförbundets Team Svenska Spel sedan säsongen 2019-2020. Dessförinnan var Wall lagläkare för ett allsvenskt damfotbollslag. Med detta följde även ett deltagande som läkare på en internationell turnering med juniorlandslaget i fotboll.

Senaste nyheterna

Max Novak efter segern på Klarälvsloppet. Idag kraschade Novak rejält på cykel under ett träningspass på Gran Canaria. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Novak i cykelkrasch på Gran Canaria

Sommarens rullskidkung Max Novak visade sig inte samma flyt med större hjul under sig. Idag kraschade han rejält vid en träningstur på cykel på Gran Canaria. – Jag kom ner för en backe och skulle in...
När William Poromaa tänker på OS i Peking, då tänker han på medaljer. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Poromaa har OS-medaljer i tankarna

I vintras blev William Poromaa två gånger nia individuellt och snuddade vid bronset på stafetten vid VM i Oberstdorf, som förstaårssenior. Efter en mycket bra träningssommar stördes början av hösten ...
Lina Korsgren och Emil Persson dominerade Visma Ski Classics förra säsongen. I vinter kan du följa dem i Vinterstudion på SVT. FOTO: Visma Ski Classics.

Nytt fokus för Vinterstudion

Om en månad, helgen den 13–14 november, drar SVT igång 15:e säsongen av Vinterstudion. Då med Sverigepremiären i skidskytte från Idre. I vinter får vi inte se så mycket av världscupen längdåkning i V...