Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Axel Ekström satsar mot OS i Peking på egen hand, utanför landslagsverksamheten. FOTO: Johannes Fredheim.

Axel Ekström satsar mot OS i Peking på egen hand, utanför landslagsverksamheten. FOTO: Johannes Fredheim.

Ekström siktar mot OS – tränar med OS-medaljören Chernousov

IFK Mora SK:s Axel Ekström är inte med i någon av de tre landslagsgrupperna – men målet är en plats i det svenska OS-laget till Peking.
På vägen dit har 26-åringen tränat med OS- och VM-medaljören Ilya Chernousov på hög höjd i Schweiz.
– Vi gjorde många träningspass tillsammans. Det var perfekt att ha honom som guide, berättar Axel Ekström för Längd.se.

När vi pratar med den förre Garphyttan-åkaren, som sedan flera år representerar IFK Mora SK, har han precis kommit hem till Östersund efter ett eget höghöjdsläger i Lenzerheide, Schweiz.

Att träna på hög höjd är en viktig faktor inför OS och är man som Axel utanför landslagsverksamheten får man ta tag i det på egen hand. Passande nog har han en kusin med familj som bor i Lenzerheide och redan i våras planerade Axel in att genomföra ett eget läger där.

I förväg hade han då inte koll på att han skulle kunna träna tillsammans med Ilya Chernousov. Ryssen som i fjol blev schweizisk medborgare och nu siktar på en plats i det schweiziska OS-laget. Chernousov, som bott i Schweiz i många år, har gjort några säsonger i Visma Ski Classics och vann Marcialonga 2018. Nu är det dock åter traditionella distanser och OS, för en ny nation, som är målet för 35-åringen, som var trea på VM 30 kilometer pursuit 2011 och trea på femmilen vid OS 2018.

– Jag träffade på Ilya på stadion i Lenzerheide, han bor alldeles i närheten. Vi snackade lite och sedan blev det många träningspass tillsammans. Det var perfekt att ha honom som guide. Han kunde visa mig många fina rundor, berättar Ekström.

Glada träningskompisar. Ilya Chernousov och Axel Ekström har tränat bra ihop i Schweiz den senaste tiden. FOTO: Privat.Glada träningskompisar. Ilya Chernousov och Axel Ekström har tränat bra ihop i Schweiz den senaste tiden. FOTO: Privat.

Lenzerheide ligger på 1500 meter över havet och är ett bra utgångsläge för höghöjdsträning.

– Vi kunde träna på allt mellan 800 och 3000 meter. Det finns också en fin anläggning med bra rullskidbana. Det är en mycket bra plats att träna på. Jag har bara varit där en gång tidigare men det var på vintern när jag åkte Tour de Ski för två år sedan, berättar Ekström.

Axel Ekström har varit både i och utanför olika landslagsgrupper de senaste åren. Säsongen 2017/2018 blev förstörd när han drabbades han av körtelfeber. Då åkte han ur landslaget men kom igen och var bland annat andre svensk på världscupen Ulricehamn året efter.

I vintras åkte han sex världscuptävlingar och var bland annat 25:a på 15 kilometer i Falun. På SM 15 kilometer blev han fyra.

Hur kommer det sig att du inte är med i någon landslagstrupp? Du gjorde ju flera bra resultat i vintras!
– Jag fick en plats i Team Svenska Spel (C-laget) men efter att ha sett lägerprogrammet, som innebar en del krockar för min egen planering, så valde jag att satsa på egen hand. Jag kände att det var läge att göra min egen satsning. Det är dock inga hard feelings mot landslaget, berättar Ekström och fortsätter;

– Jag är ju inte lastgammal men inte 20 år heller. Det känns bra att göra det jag tror mest på själv.

Att målet är en plats i vinterns OS-lag står helt klart.

– Jag har ju inte klarat att kvalificera mig till något internationellt mästerskap hittills. Nu har jag en bra träningsbakgrund de senaste två åren som jag hoppas skörda frukterna av. Förhoppningsvis kan jag visa jämnare resultat. Tidigare har jag gjort en del toppresultat men varit för ojämn.

Ska du till OS gäller det att du visar form direkt i premiären i Gällivare!
– Ja, jag måste visa direkt att jag med. Jag har planerat dagarna noga fram till premiären, att jag ska vara i bra slag. Jag brukar också kunna styra formen bra, säger Ekström som var trea och fyra på säsongspremiären i Bruksvallarna förra året.

– Jag ser fram emot premiären. Det ska bli så kul efter hela den här egna resan i år, fortsätter Ekström.

För att komma väl förberedd så åker Axel på ytterligare ett höghöjdsläger i slutet på oktober. Då tillsammans med kompisarna Olle Jonsson, Alfred Buskqvist, Marcus Ruus och Hugo Jacobsson. Alla fyra är med i Team Svenska Spel.

– Vi blir där i två veckor och har med oss Tiio Söderhielm (den förre landslagsåkaren) som coach, avslutar Ekström.

Iiya Chernousov tackar Axel Ekström för bra träningssparring på sitt Instgram-konto.Ilya Chernousov tackar Axel Ekström för bra träningssparring på sitt Instgram-konto.

Senaste nyheterna

Jonna Sundling har slängt gipset och nu väntar fortsatt rehb. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Jonna Sundling fri från gipset

Jonna Sundling är fri från sitt gips efter skadan hon ådrog sig vid den svenska säsongspremiäeren i Gällivare. Nu är hon redo för rehabträning meddelar Svenska skidförbundet på onsdagskvällen. – Avgi...
Zebastian Modin blev tvåa på sprinten vid paravärldscupen i Kanada.

Modin tvåa på sprinten i Kanada

Zebastian Modin blev tvåa när i världscupen i paralängdskidor hade sprint i Canmore, Kanada i går. – Det var tufft men ändå bra, sa Modin efter andraplatsen.
Andre Pops har med sig längdåkarnas världscup i Davos i Vinterstudion kommande helg. FOTO: Erik Simander/Bildbyrån.

Längdvärldscupen gör kort comeback i Vinterstudion

Som bekant så sänds längdåkarnas världscup på TV6 och Viaplay i vinter. Dock inte kommande helg från tävlingarna i Davos, Schweiz. Då gör längdvärldscupen en kort comeback i Vinterstudion på SVT.