Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Krista Pärmäkoski på sin mediedag i Kurotane på tisdagen. I bakgrunden Aki Pajunoja och tränaren Matti Haavisto. FOTO: Kestävyysurheilu.fi

Krista Pärmäkoski på sin mediedag i Kurotane på tisdagen. I bakgrunden Aki Pajunoja och tränaren Matti Haavisto. FOTO: Kestävyysurheilu.fi

Pärmäkoski förbereder sig för OS - med gamla recept

Den finska stjärnan Krista Pärmäkoski siktar mot OS med gamla träningsrecept. Hennes tränare Matti Haavisto berättar att träningen inför OS i Peking har varit enligt liknande uplägg som inför Pärmäkoskis lyckade säsonger 2017 och 2018.

2017 tog Pärmäkoski silver på skiathlonloppet vid VM i Lahtis tätt bakom Marit Björgen och på OS i PyeongChang året efter blev det tre individuella medaljer; silver på 30 kilometer masstart i klassisk stil samt brons på 10 fri stil och skiathlon.

Förra vintern blev inte lyckad på grund av sjukdomar in i säsongen. Nu är dock 30-åringen på rätt spår igen efter en lugn start i våras.

– Starten på träningssäsongen började väldigt lätt. Normalt sett så har Krista tränat mycket på några läger under våren men nu hoppade jag över dessa läger. I våras ville vi se till att kroppen säkert skulle återhämta sig från sjukdom och en tung tävlingssäsong, skriver tränare Haavisto på Pärmäkoskis sajt.

Sommarträningen har sedan gått enligt plan för Pärmäkoski.

– Utvecklingen har varit bra och vi har kunnat följa planerat schema vad gäller både innehåll och mängd, säger Haavisto.

Pärmäkoski har tydligt ökat andelen rullskidor i träningen. Sommaren 2020 stod rullskidåkningen för 33 procent av sommarträningen, nu har det varit 41 procent. På motsvarande sätt har andelen skidgång och löpning sjunkit från 22 procent till 14 procent.

Den största förändringen i Pärmäkoskis träning är mängden höghöjdsträning. Före det första loppet på OS i Peking kommer Pärmäkoski att ha cirka 80 dagars träning på hög höjd.

Krista Pärmäkoskis träning i siffror 9 maj – 26 september 2021:
• 140 dagar
• 251 individuella pass
• 380 timmars träning
• 3 963 kilometer
• 53 325 höjdmeter
• Genomsnittligt träningstid per dag: 2 timmar 43 minuter (2020: 2h 57min, 2019: 2h 45min, 2018: 2h 34min)

Senaste nyheterna

Gustav Eriksson tog segern på 15 kilometer i Bruksvallarna efter diskningen av Johannes Eklöf. FOTO: Adam Karls Johansson.

Gustav Eriksson – vinnare efter diskningen av Eklöf

Snabbast i mål var Johannes Eklöf men eftersom han medvetet bröt mot teknikzonerna och stakade blev det istället IFK Mora SK-seger på 15 kilometer vid Sverigecupen i Bruksvallarna. Gustav Eriksson är ...
Hanna Öberg avslutade starkt och förde Sverige till tredje plats på stafetten i Östersund. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Sverige spurtade ner Norge igen

Hanna Öberg spurtade ner Marte Olsbu Röiseland och fixade en tredjeplats till Sverige på världscupstafetten i Östersund. Sveriges andra spurtvinst mot Norge idag. Moa Olsson spurtade ju ner Fossesholm...
Johannes Eklöf var snabbast på dagens klassiska lopp i Bruksvallarna men diskades. Han stakade genom teknikzonerna. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Styrkebesked för diskad Eklöf

Långloppsåkaren Johannes Eklöf stakade fort och hade snabbaste tid i Bruksvallarna klassiska lopp i Sverigecupen på söndagen. Men någon vinst blev det inte för Hallby-sonen som medvetet stakade i tek...