Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Det blir inga världscuptävlingar i Ulricehamn säsongen 2022/23 men i december 2023 är man tillbaka som arrangör. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Det blir inga världscuptävlingar i Ulricehamn säsongen 2022/23 men i december 2023 är man tillbaka som arrangör. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Världscup i Ulricehamn i december 2023

Det står nu helt klart att det inte blir några världscuptävlingar i längdåkning i Ulricehamn säsongen 2022/23. Istället blir det tävlingar säsongen 2023/24 med sprinttävlingar i december.
Efter två publiksuccéer 2017 och 2019 samt välarrangerade publikfria tävlingar under pandemiåret 2021 tvingas Ulricehamn ställa om siktet mot säsongerna 2023/24 och 2024/25.

Den 1 oktober beslutades att Ulricehamn inte får plats som arrangör av världscupen i längdskidor säsongen 2022/23 utan får vänta till kommande säsonger.

Anders Byström, landslagschef på Svenska Skidförbundet, SSF, som deltagit på förra veckans FIS-möten förklarar:
– Det är givetvis synd att Sverige bara tilldelas en världscuptävling nästa år. Men vi befinner oss i ett läge där alla nationer behöver ge och ta för att sporten ska kunna utvecklas och växa internationellt. I ett globalt perspektiv är sporten liten. Arrangemang som Ulricehamn behövs för att visa upp sporten på ett attraktivt sätt. Vi kämpar tillsammans med Ulricehamn för att få till långsiktigt bra lösningar.

– Världscupstävlingarna i Ulricehamn är och har varit imponerande publiksuccéer - och ses därtill enormt positivt från både ledare och åkare i många nationer - och med det som förutsättning ser jag stora möjligheter för Ulricehamn att fortsätta vara en av de mest uppskattade tävlingarna i världscupskalendern i framtiden. Vi har gett Ulricehamn ett förhandsbesked för tävlingar i december 2023.

Arrangören i Ulricehamn har insett utmaningarna man ställs inför och har efter ett intensivt samarbete med Svenska Skidförbundet fått konstatera faktum och blickar nu framåt.

– Det är naturligtvis tråkigt för oss som arrangör att vänta ett år men framför allt för Ulricehamn som ort, säger Johan Falk, VD för Ulricehamn Ski Event AB.

– Vi vet att bygden känt en stolthet över att Ulricehamn placerats på världskartan. Den stora publiken och det starka stödet från Ulricehamns kommun, näringslivet och föreningslivet har givetvis varit bidragande framgångsfaktorer för världscuptävlingarna, fortsätter Johan. Att stå över ett år innebär vissa påfrestningar men som alltid försöker vi vända motgångar till något positivt. Nu ser vi fram emot en plats i kalendern 2023/24 som innebär tävlingar i december 2023. Det finns även stora förhoppningar om att få arrangera tävlingar 2024/25, avslutar Johan.

I december 2023 står sprint och sprintstafett på programmet. Snölagring kommer bli än viktigare för att garantera genomförandet. Beslutet att tacka ja har inte varit helt okomplicerat.

– Att anta utmaningen om tävlingar i december 2023 är förknippat med bolagets framtid. Att vänta ytterligare ett år var aldrig aktuellt. Efter noggranna riskanalyser och positiva diskussioner med Ulricehamns kommun och snöorganisationen Snösäkert var det ett avvägt men tydligt beslut, meddelar Karl-Erik Claesson, styrelseordförande i Ulricehamn Ski Event AB. Snöfrågan har alltid varit högt prioriterad i Ulricehamn när risker värderats. En decembertävling kommer att kräva extra stor noggrannhet i hanteringen av snön, säger Karl-Erik.

Senaste nyheterna

Max Novak efter segern på Klarälvsloppet. Idag kraschade Novak rejält på cykel under ett träningspass på Gran Canaria. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Novak i cykelkrasch på Gran Canaria

Sommarens rullskidkung Max Novak visade sig inte samma flyt med större hjul under sig. Idag kraschade han rejält vid en träningstur på cykel på Gran Canaria. – Jag kom ner för en backe och skulle in...
När William Poromaa tänker på OS i Peking, då tänker han på medaljer. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Poromaa har OS-medaljer i tankarna

I vintras blev William Poromaa två gånger nia individuellt och snuddade vid bronset på stafetten vid VM i Oberstdorf, som förstaårssenior. Efter en mycket bra träningssommar stördes början av hösten ...
Lina Korsgren och Emil Persson dominerade Visma Ski Classics förra säsongen. I vinter kan du följa dem i Vinterstudion på SVT. FOTO: Visma Ski Classics.

Nytt fokus för Vinterstudion

Om en månad, helgen den 13–14 november, drar SVT igång 15:e säsongen av Vinterstudion. Då med Sverigepremiären i skidskytte från Idre. I vinter får vi inte se så mycket av världscupen längdåkning i V...