Det blir inga världscuptävlingar i Ulricehamn säsongen 2022/23 men i december 2023 är man tillbaka som arrangör. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Det blir inga världscuptävlingar i Ulricehamn säsongen 2022/23 men i december 2023 är man tillbaka som arrangör. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Världscup i Ulricehamn i december 2023

Det står nu helt klart att det inte blir några världscuptävlingar i längdåkning i Ulricehamn säsongen 2022/23. Istället blir det tävlingar säsongen 2023/24 med sprinttävlingar i december.
Efter två publiksuccéer 2017 och 2019 samt välarrangerade publikfria tävlingar under pandemiåret 2021 tvingas Ulricehamn ställa om siktet mot säsongerna 2023/24 och 2024/25.

Den 1 oktober beslutades att Ulricehamn inte får plats som arrangör av världscupen i längdskidor säsongen 2022/23 utan får vänta till kommande säsonger.

Anders Byström, landslagschef på Svenska Skidförbundet, SSF, som deltagit på förra veckans FIS-möten förklarar:
– Det är givetvis synd att Sverige bara tilldelas en världscuptävling nästa år. Men vi befinner oss i ett läge där alla nationer behöver ge och ta för att sporten ska kunna utvecklas och växa internationellt. I ett globalt perspektiv är sporten liten. Arrangemang som Ulricehamn behövs för att visa upp sporten på ett attraktivt sätt. Vi kämpar tillsammans med Ulricehamn för att få till långsiktigt bra lösningar.

– Världscupstävlingarna i Ulricehamn är och har varit imponerande publiksuccéer - och ses därtill enormt positivt från både ledare och åkare i många nationer - och med det som förutsättning ser jag stora möjligheter för Ulricehamn att fortsätta vara en av de mest uppskattade tävlingarna i världscupskalendern i framtiden. Vi har gett Ulricehamn ett förhandsbesked för tävlingar i december 2023.

Arrangören i Ulricehamn har insett utmaningarna man ställs inför och har efter ett intensivt samarbete med Svenska Skidförbundet fått konstatera faktum och blickar nu framåt.

– Det är naturligtvis tråkigt för oss som arrangör att vänta ett år men framför allt för Ulricehamn som ort, säger Johan Falk, VD för Ulricehamn Ski Event AB.

– Vi vet att bygden känt en stolthet över att Ulricehamn placerats på världskartan. Den stora publiken och det starka stödet från Ulricehamns kommun, näringslivet och föreningslivet har givetvis varit bidragande framgångsfaktorer för världscuptävlingarna, fortsätter Johan. Att stå över ett år innebär vissa påfrestningar men som alltid försöker vi vända motgångar till något positivt. Nu ser vi fram emot en plats i kalendern 2023/24 som innebär tävlingar i december 2023. Det finns även stora förhoppningar om att få arrangera tävlingar 2024/25, avslutar Johan.

I december 2023 står sprint och sprintstafett på programmet. Snölagring kommer bli än viktigare för att garantera genomförandet. Beslutet att tacka ja har inte varit helt okomplicerat.

– Att anta utmaningen om tävlingar i december 2023 är förknippat med bolagets framtid. Att vänta ytterligare ett år var aldrig aktuellt. Efter noggranna riskanalyser och positiva diskussioner med Ulricehamns kommun och snöorganisationen Snösäkert var det ett avvägt men tydligt beslut, meddelar Karl-Erik Claesson, styrelseordförande i Ulricehamn Ski Event AB. Snöfrågan har alltid varit högt prioriterad i Ulricehamn när risker värderats. En decembertävling kommer att kräva extra stor noggrannhet i hanteringen av snön, säger Karl-Erik.

Senaste nyheterna

Fredrik Jonsson har kämpat i motvind i många år. I morgon åker han 15 kilometer klassiskt i den svenska landslagsdräkten på världscupen i Ruka. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Krönika: Jonsson förtjänar en tålamodsmedalj

I åtta år var Fredrik Jonsson borta från elitskidåkningen på grund av sjukdomsproblem. Hela tiden med en dröm om att ta sig tillbaka till världseliten. I morgon får han återigen ta på sig landslagsdr...
Sebastian Samuelsson går ut med nummer 17 på lördagens 20 kilometer i Östersund. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Startlistor världscupen skidskytte Östersund lördag

I morgon börjar världscupen i skidskytte i Östersund med individuella lopp. Damernas första start är 11.45. Herrarna första start är 15.00.
Calle Halfvarsson hade ingen lyckad sprint på fredagen. Tar han revansch på 15 kilometer klassiskt i morgon? FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Startlistor 10/15 km klassisk stil Ruka

I morgon väntar 10 och 15 kilometer i klassisk stil vid världscupen i Ruka, Finland. Första start herrar är 10.15 och första start damer 13.30.