Jens Burman har ett gott självförtroende inför OS-vintern efter mycket bra träning i sommar och höst. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Jens Burman har ett gott självförtroende inför OS-vintern efter mycket bra träning i sommar och höst. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Jens Burman: ”Min dröm är OS-medalj - och framför allt guld”

I vintras tog Jens Burman sin första pallplats i världscupen när han blev trea på jaktstarten över fem mil i Engadin.
27-åringen har nu ett stärkt självförtroende och en bra träningssommar bakom sig.
– Min dröm är OS-medalj och framför allt guld. Jag tror jag kan lyckas om jag har en bra dag. Annars skulle jag inte hålla på med det här, säger Burman till Längd.se.

Efter landslagets senaste höghöjdsläger i Font Romeu, Frankrike, så åkte Jens till Vintersportcentrum i Östersund och körde ett test på rullskidbandet där.

När man tittar på din vlog får man intrycket av att du var riktigt glad nöjd och glad över testet?
– Jo, det var en bra känsla, det var positivt, säger Burman.

Om du jämför med tidigare, var det en stor skillnad eller bara en känsla att det går åt rätt håll?
– Det var kul att känna att det gick bra efter ett höghöjdsläger. Det är ju det jag vill känna, att skapa mig erfarenhet och känna att man har nytta av att vara på hög höjd. Det är intressant att notera hur kroppen är direkt när man kommer hem. Det var kul att få svaret att det fungerade bra och att jag hade en pigg kropp, säger Burman och fortsätter;

– Sedan kan det ju vara så att dagsformen var bra. Man får inte dra för stora slutsatser av ett test.

Vad är dina samlade tankar och erfarenhet och från lägren på höjd i sommar och löptestesterna ni gjort?
– Båda gångerna vi kommit hem från höjd har det känts bra när jag kommit ner på lågland. Det är en erfarenhet jag fått. När det gäller testerna så kan man bara konstatera att det går långsammare på höjd och att man kanske inte kan öppna lika hårt som på en tävling på lågland. Det visste man väl innan och det är mer ett konstaterande.

Hur ser du på perioden som väntar fram till säsongsstart?
– Viktigt för mig är att ha lite is i magen. Inte tänka att man ska göra saker bättre än man kan. Ofta är det så att det blir lite för mycket av allt, man blir lite upphetsad och tänker att nu jäklar ska jag… Då kan det bli för mycket och man blir lite sliten eller seg i inledningsvis, vilken är lite onödigt. Jag känner att jag ska vara trygg i det jag gjort och inte förivra mig.

Har du använt rullbandet som du och William (Poromaa) skaffade tidigare i år något än eller blir det nu i den perioden som kommer med sämre väder?
– Jo, jag har använt det två gånger sedan jag kom hem. Det är optimalt nu när det är skitväder hemma. Det är verkligen ruggigt i Jämtland nu.

Är det framförallt intervaller du kör på bandet?
– Ja, mest det. Skulle det vara riktigt dåligt väder kan man köra distans också. Det är bra för teknikträning också.

OS är förstås målet för Jens Burman i vinter och målsättningen är hög.

– Min dröm är OS-medalj och framför allt guld. Jag tror jag kan lyckas om jag har en bra dag. Annars skulle jag inte hålla på med det här, säger Burman som i första hand ser femmilen som sin stora chans.

– Femmil är något jag verkligen tycker är roligt och som passar mig men jag ser fram emot alla distanser och höjd passar mig bra.

Kärv snö väntas på OS. Kanske ingen nackdel för dig?
– Jag har inget emot det. Många tävlingar jag åkt bra på har det varit kallt och kärvt. Det är väl nästan så att ju jävligare det är desto bättre är det för mig

Det är masstart på femmilen och du är inte känd som den snabbaste spurtaren. Ska du mala ner konkurrenterna?
– Jag kommer ju inte vänta till någon spurt, inte frivilligt. Det gäller att grilla konkurrenterna.

Vad har varit det bästa med att kunna träna en hel del med William i sommar?
– Att man har sällskap på de tuffare passen. Har man en dålig dag eller slappar till lite grann så får man en påminnelse när man är två

När Jens Burman gör sitt test på bandet i Östersund efter lägret i Frankrike kan du se i senaste avsnittet av hans egen vlog nedan:

Senaste nyheterna

Gustav Eriksson tog segern på 15 kilometer i Bruksvallarna efter diskningen av Johannes Eklöf. FOTO: Adam Karls Johansson.

Gustav Eriksson – vinnare efter diskningen av Eklöf

Snabbast i mål var Johannes Eklöf men eftersom han medvetet bröt mot teknikzonerna och stakade blev det istället IFK Mora SK-seger på 15 kilometer vid Sverigecupen i Bruksvallarna. Gustav Eriksson är ...
Hanna Öberg avslutade starkt och förde Sverige till tredje plats på stafetten i Östersund. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Sverige spurtade ner Norge igen

Hanna Öberg spurtade ner Marte Olsbu Röiseland och fixade en tredjeplats till Sverige på världscupstafetten i Östersund. Sveriges andra spurtvinst mot Norge idag. Moa Olsson spurtade ju ner Fossesholm...
Johannes Eklöf var snabbast på dagens klassiska lopp i Bruksvallarna men diskades. Han stakade genom teknikzonerna. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Styrkebesked för diskad Eklöf

Långloppsåkaren Johannes Eklöf stakade fort och hade snabbaste tid i Bruksvallarna klassiska lopp i Sverigecupen på söndagen. Men någon vinst blev det inte för Hallby-sonen som medvetet stakade i tek...