Oskar Svärd styrde Swedish Armed Forces Adventure Team rätt väg när de tog VM-guldet i multisport i Spanien. FOTO: Anton Torstensson.

Oskar Svärd styrde Swedish Armed Forces Adventure Team rätt väg när de tog VM-guldet i multisport i Spanien. FOTO: Anton Torstensson.

Oskar Svärd om VM-guldet i multisport

I slutet på förra veckan så säkrade det svenska laget - Swedish Armed Forces Adventure Team – VM-guldet i multisport i Spanien.
Trefaldige Vasaloppsvinnaren Oskar Svärd var en av fyra i det svenska laget som tog guldet efter 61 mil på fyra dagar, en timme och 55 minuter.
– Att vinna som ett lag där man måste hjälpa varandra är väldigt speciellt, berättar Oskar Svärd för Längd.se.

Det här var första gången ett helsvenskt lag tog VM-titeln sedan mästerskapet inrättades 2001. Svenska lag har stått på pallen tidigare och två svenskar var också i det vinnande laget på Tasmanien 2011 men nu kan alltså fyra svenskar skriva världsmästare på visitkortet. Förutom Oskar Svärd så ingick Emil Dahlqvist, Malin Hjalmarsson och John Karlsson i segerlaget.

Swedish Armed Forces Adventure Team är försvarsmaktens satsning på adventure racing där man i lag om fyra tävlar i cykling, paddling och löpning under flera dygn. Årets VM-tävling har varit ett stort mål och laget som tävlat sedan 2014. De tog in Oskar Svärd för sin fysik men också för hans erfarenhet som orienterare då navigering är den del  av multisporttävlingarna.

Vi tog ett snack med Oskar Svärd några dagar efter att VM-guldet var bärgat och kollade hur återhämtningen gått. De tävlade i 97 timmar men sov bara i totalt cirka tre och en halv timme under den tiden.

Hur känns det i kroppen nu Oskar?
– Det börjar rätta till sig men jag har ont i ett knä och fötterna och någon nagel på tårna ryker väl. Jag har dock kunnat sova bra men det tar nog lite mer tid för att återhämta sig helt.

Du hade en viktig roll i laget som navigatör?
– Det handlar inte om svår navigering men på några sträckor var det lite klurigt och det är tufft att vara skärpt i huvudet i fyra dygn.

Oskar höll tungan rätt i mun och styrde sitt lag rätt under fyra dygn. FOTO: Anton Torstensson.
Oskar höll tungan rätt i mun och styrde sitt lag rätt under fyra dygn. FOTO: Anton Torstensson.

Hur klarar man sova så lite när man ska göra så extrema förflyttningar?
– Första dygnet går bra. Då sov vi inget. Man var lite trött på småtimmarna men när det ljusnar piggnar man till. Sedan sov vi två timmar andra dygnet och en och en halv det tredje. Sedan satsade vi på att pusha hela vägen till mål och vi klarade det. Kroppen klarar mer än man tror men visst bryts den ner. Det är viktigt att ta hand om sig efter en sådan här prestation.

Oskar berättar att nyckeln för att lyckas vinna var att minimera stopptiden. Det estniska laget som länge låg före svenskarna satsade ännu tuffare men klarade det inte hela vägen.

– Till slut orkade de inte och vi kunde dra ifrån.

I mål var det svenska laget nästan fyra timmar före esterna på andra plats. Trea blev också ett svenskt lag, NIAR Adventure Racing Team, som var drygt en och en halv timme efter esterna.

Hur värderar du det här VM-guldet jämfört med dina Vasaloppssegrar?
– Det är svårt att jämföra. Vasaloppet var en dröm för mig att vinna och kommer alltid att vara det största men då handlade det bara om mig själv. Att vinna som ett lag där man måste hjälpa varandra är väldigt speciellt.

Har du fått mersmak?
– Jag måste smälta det här först innan jag bestämmer något för framtiden, berättar Oskar som fyllde 45 år alldeles nyss.

Nu ser Oskar fram emot rollen som teamchef för långloppslaget Team Eksjöhus i Visma Ski Classics.

– Jag ser verkligen fram emot vintern och det ska bli så kul att vi startar säsongen i Orsa Grönklitt. Teamet har verkligen gjort bra ifrån sig på rullskidtävlingar i sommar. Även om rullskidor är något annat så har vi visat att vi kan vara med där uppe, avslutar Oskar.

Resultat från VM i adventure racing finns här.

Senaste nyheterna

Gustav Eriksson tog segern på 15 kilometer i Bruksvallarna efter diskningen av Johannes Eklöf. FOTO: Adam Karls Johansson.

Gustav Eriksson – vinnare efter diskningen av Eklöf

Snabbast i mål var Johannes Eklöf men eftersom han medvetet bröt mot teknikzonerna och stakade blev det istället IFK Mora SK-seger på 15 kilometer vid Sverigecupen i Bruksvallarna. Gustav Eriksson är ...
Hanna Öberg avslutade starkt och förde Sverige till tredje plats på stafetten i Östersund. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Sverige spurtade ner Norge igen

Hanna Öberg spurtade ner Marte Olsbu Röiseland och fixade en tredjeplats till Sverige på världscupstafetten i Östersund. Sveriges andra spurtvinst mot Norge idag. Moa Olsson spurtade ju ner Fossesholm...
Johannes Eklöf var snabbast på dagens klassiska lopp i Bruksvallarna men diskades. Han stakade genom teknikzonerna. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Styrkebesked för diskad Eklöf

Långloppsåkaren Johannes Eklöf stakade fort och hade snabbaste tid i Bruksvallarna klassiska lopp i Sverigecupen på söndagen. Men någon vinst blev det inte för Hallby-sonen som medvetet stakade i tek...