I torsdags kom beskedet att polischef Lars Öberg blir ny längdchef på Svenska skidförbundet. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

I torsdags kom beskedet att polischef Lars Öberg blir ny längdchef på Svenska skidförbundet. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Kärleken till sporten tog Öberg tillbaka till skidförbundet

I torsdags kom beskedet från Svenska skidförbundet att den förre förbundskaptenen Lars Öberg anställts som ny längdchef.
Öberg tar över efter Daniel Fåhraeus som lämnade uppdraget efter bara ett och ett halvt år på posten.
– Det var kärleken till sporten, utmaningen att gå in i en roll som jag inte testat och nyfikenheten som gjorde att jag tog uppdraget, säger Öberg till Längd.se

Lars Öberg lämnar sitt jobb som polischef för att ta uppdraget som längdchef inom Svenska skidförbundet. En roll där det bytts personer flera gånger de senaste åren. Daniel Fåhraeus anställdes i januari 2020, och tog då över efter förbundsdirektören Ola Strömberg som hade vikarierat efter Johan Sares slutat. En anledning sas vara att Fåhraeus inte delade förbundsledningens syn på ledarskap. Nu återstår att se hur den bollen hanteras av Öberg.

Lars Öberg som har mycket erfarenhet inom skidförbundet sedan tidigare. Han har haft rollen som förbundskapten men också varit vallare och vallachef under en period. Nu lämnar han åter polisen för att jobba med längdskidsporten på heltid.

Att det var Öberg som skulle ta över rollen var inget som hade läckt ut innan förbundet släppte nyheten i torsdags. En del spekulationer fanns om att Karin Torneklint skulle ta över efter att ha lämnat rollen som förbundskapten för friidrottslandslaget.

– Vi har hållit det i en tight krets både i min egen organisation, polisen, och i förbundet. Sedan har jag behöv en viss tid för att fundera igenom och väga för och emot. Jag går ju från ett yrke som jag tyckt bra om i alla tider, nästan 30 år som polis, och ett stabilt polischefsjobb, säger 55-årige Kalixbon Öberg.

– Det var kärleken till sporten, utmaningen att gå in i en roll som jag inte testat och nyfikenheten som fällde avgörandet, fortsätter Öberg.

Många undrar säkert vad en längdchef i Svenska skidförbundet gör. Vad är ditt uppdrag?
– Till en början, i det korta perspektivet, när jag nu kommer in så tight på tävlingssäsongen så kommer jag göra så lite skakningar i fartyget som möjligt om du förstår vad jag menar. Jag ska försöka bilda mig en uppfattning vad vi behöver göra på sikt; vad ska vi förstärka, vad ska vi sluta med, vad vi behöver börja med.

– Det finns en hel del strategiska frågor. Men jag tror man gör ett stort misstag om man börjar rycka i dem för tidigt.

– Landslagstränarna, de aktiva och vallateamet ska känna att de har ett stort förtroende från mig. Att jag är ödmjuk och prestigelös och kommer att stötta dem redan nu. Jag kommer ju inte sitt med fötterna på bordet men inte ha för bråttom att dra igång processer. Det är inte bra timing att göra det nu, menar Öberg.

Det har varit turbulent i förbundet under några år men senaste VM gav många framgångar och Anders Byström som landslagschef och Petter Myhlback som vallachef ser ut att ha kommit på rätt spår i sina roller. Det tycker också Lars Öberg.

– Jag tycker att det är ett mycket bra momentum nu. Framgångarna på VM, som kunde varit ännu större än de där sju medaljerna med lite tur. Vi såg också att herrarna presterade på en annan nivå. Allt det där tror jag har stärkt hela gruppen. Det här är ett momentum vi ska behålla och försöka förstärka. Det känns som det är en väldigt stabil positiv känsla bland de aktiva som jag hunnit prata med.

Hur brett är ditt uppdrag kring längdsverige?
– Jag har ju även ansvar för marknad, ekonomi och utveckling, som är en superviktig del. Men också det nationella perspektivet och utbildning. Längdchefen har verkligen en övergripande roll, det stannar inte bara vid det landslagsmässiga. Det är väldigt många delar jag har att hantera förutom de kring landslaget, förklarar Öberg.

Hur ser du på intresset för längdåkning i Sverige i dagsläget?
– Den här sporten har såklart blivit drabbad som alla andra under pandemin. Men om man bortser från det och ser positiva saker så ser jag en ökad bredd. Allt fler ser längdskidåkningen som en folksport, som en motionssport

– Jag ser i min egen klubb, Kalix skidklubb, att vi attraherat fler ungdomar. Vi har sett en riktningsändring inför den här säsongen. Utan att vi gjort något speciellt så är det fler barn och ungdomar som har sökt sig till oss efter pandemin. Sporten är stor och vi har ett bra varumärke. Jag tror faktiskt att fler upptäckt längdsporten under pandemin eftersom gym och simhallar har varit stängda och hallidrotter varit starkt begränsade.

Det dyker upp nya rullskidbanor på flera håll i landet. Vad tror du om rullskidor för att vidga sporten ännu mer?
– Vi har ju klimatförändringarna som är en utmaning för längdskidåkningen. Kan vi kompensera det med rullskidbanor och fler moderna konstsnöanläggningar så finns det en hel del saker vi kan göra för att möta de här utmaningarna.

– Jag var själv med som ideell ledare för Kalix skidklubb vid SM i Borås i vintras. Ett jättefint arrangemang med riktigt bra vintriga förhållanden. Har man en bra organisation och bra anläggningar som kan prestera så är kombinationen rullskidbana och konstsnöanläggning den optimala lösningen. Då kan man kompensera mycket av det klimatet ställer till med.

Senaste nyheterna

Gustav Eriksson tog segern på 15 kilometer i Bruksvallarna efter diskningen av Johannes Eklöf. FOTO: Adam Karls Johansson.

Gustav Eriksson – vinnare efter diskningen av Eklöf

Snabbast i mål var Johannes Eklöf men eftersom han medvetet bröt mot teknikzonerna och stakade blev det istället IFK Mora SK-seger på 15 kilometer vid Sverigecupen i Bruksvallarna. Gustav Eriksson är ...
Hanna Öberg avslutade starkt och förde Sverige till tredje plats på stafetten i Östersund. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Sverige spurtade ner Norge igen

Hanna Öberg spurtade ner Marte Olsbu Röiseland och fixade en tredjeplats till Sverige på världscupstafetten i Östersund. Sveriges andra spurtvinst mot Norge idag. Moa Olsson spurtade ju ner Fossesholm...
Johannes Eklöf var snabbast på dagens klassiska lopp i Bruksvallarna men diskades. Han stakade genom teknikzonerna. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Styrkebesked för diskad Eklöf

Långloppsåkaren Johannes Eklöf stakade fort och hade snabbaste tid i Bruksvallarna klassiska lopp i Sverigecupen på söndagen. Men någon vinst blev det inte för Hallby-sonen som medvetet stakade i tek...