Lukas Johansson lämnar rollen som pressansvarig på Svenska skidförbundet för att satsa på musiken. FOTO: Adam Karls Johansson.

Lukas Johansson lämnar rollen som pressansvarig på Svenska skidförbundet för att satsa på musiken. FOTO: Adam Karls Johansson.

Lukas lämnar landslaget – för rock-drömmen

Han drömde om landslaget och sedan fick han vad han trodde var sitt drömjobb. Efter tre år på Svenska Skidförbundet är det nu dags att följa den riktiga drömmen.
– Det känns som en stor lättnad men det kan lika gärna bli ett stort antiklimax, säger den tidigare pressansvariga Lukas Johansson.

Det är med vemod och lättnad som 26-åriga Lukas Johansson gjort sin sista arbetsdag på Svenska Skidförbundet efter tre år som anställd. Varför? Mer tid för fritid och sin musik.

Lukas Johansson från Rättvik tillhörde under sin juniortid Sverigeeliten i sprint, men en knäskada och journaliststudier gjorde att satsningen rann ut i sanden efter gymnasiet. Till sin besvikelse blev det aldrig något framförande i den vita landslagsdressen, men landslagstiden skulle komma.

2018 befann sig det svenska längdlandslaget på sommarläger i Vålådalen. Samma sommar vikarierade Lukas på SVT:s lokala nyheter i Jämtland, då han blev skickad till Vålådalen för att bevaka lägret.

– Rikard Grip kände igen mig så vi pratade lite. Han frågade vad jag skulle göra till hösten men jag visste inte riktigt. ”Har du nå jobb till mig?” frågade jag lite på skämt, berättar Lukas.

Några veckor senare ringde det i telefon. Svenska Skidförbundet ville då stötta upp på kommunikationssidan och sätta fart på landslagets sociala medier och Lukas skulle bli tittarnas ögon inifrån verksamheten.

– Där och då kändes det som jag fick mitt drömjobb.

Det blev två säsonger i rollen och 2020 tog han över pressansvaret när hans chef Katarina Medveczky sa upp sig.

– Det kändes hedrande att få ta över, men också svårt. Skulle lilla jag ta över hela pressansvaret? Samtidigt kände jag innerst inne att jag ville ha tid för annat.

Och vad var då det där något annat?
– Hösten innan hade vi startat ett rockband, något jag velat göra sedan liten. Men det var omöjligt att planera och få tid för det. Telefonen ringde lite hela tiden och jag blev tvungen att rycka in. Det var inte bästa kombinationen att försöka bli rockstjärna samtidigt som man jobbade för landslaget. Jag har nog varit en riktigt usel bandmedlem.

Efter lite mer än ett år på posten som pressansvarig väljer han nu att lämna och i samband med hans avslut på Svenska Skidförbundet släpper han också sina första låtar, under namnet JOHN LUKAS.

– Vi har hållit på och duttat med där här så länge men aldrig fått tid att göra klart det. Nu är det äntligen färdigt. Det känns som en stor lättnad men det kan ju lika gärna bli ett stort antiklimax. Men oavsett är jag stolt över att jag vågade säga upp mig och ge detta en chans.

På torsdag släpps debutsingeln Aldrig hann följt av singeln Simon du sa den 29 oktober.

–  Musiken är väl någon sorts melankolisk alternativ rock. Skrivna under sömnlösa nätter. Om livets funderingar, svåra vägval och samhällets ödesfrågor.

Senaste nyheterna

Johannes Hösflot Kläbo utan Viaplays logotyp på tävlingsdräkten vid värlscupen i Ruka, Finland i helgen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Kläbo i konflikt med norska förbundet

Den norska fixstjärnan Johannes Hösflot Kläbo hotar med att stå över helgens världscuptävlingar på hemmaplan i Lillehammar. Det handlar om att Kläbo inte vill ha Viaplays logotyp på det norska landsl...
Karolina Hedenström är redo för sin andra säsong i Visma Ski Classics. I vinter representerar hon nya Team Eksjöhus. FOTO: Team Eksjöhus.

Hedenström: ”Jag brände mig i ett försök att passa in i mallen”

20-åriga Karolina Hedenström började åka skidor sent – ​​17 år gammal – efter att ha gått med i Östersunds SK:s motionsgrupp. Tre år senare tävlade hon i Visma Ski Classics för ett av de bästa Pro Te...
Krista Pärmäkoski missar kommande helgs världscuptävlingar i Lillehammer på grund av en förkylning. FOTO: Petri Ikävalko.

Pärmäkoski missar världscupen i Lillehammer

Krista Pärmäkoski meddelar på sitt eget Instagramkonto att hon inte kommer till start vid världscuptävlingarna i Lillehammer kommande helg. En lätt förkylning gör att hon inte tar chansen att starta s...