Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Starten av Engadin La Diagonela sker i Pontresina lördagen den 22 januari 2022.

Starten av Engadin La Diagonela sker i Pontresina lördagen den 22 januari 2022.

Engadin La Diagonela – Schweiz största lopp i klassisk stil

Engadin La Diagonela är det längsta skidloppet i Schweiz och det största i klassisk stil. Evenemanget erbjuder en unik upplevelse för såväl elit som motionärer och går igenom den berömda Engadindalen förbi den alpina metropolen St. Moritz.
Det finns fyra olika lopp att välja på 2022 års upplaga av evenemanget lördag 22 januari.

I vinter är det dags för den nionde upplagan av Engadin La Diagonela och eventprogrammet ser ut så här:

• Engadin La Diagonela, 55 km
• Engadin La Pachifica, 27 km
• Engadin La Cuorta, 11 km
• Engadin La Stafetta, 55 km

Engadin La Diagonela, 55 km (+694m / -740m)
För 2022 kortas Engadin La Diagonela-banan från ursprungliga 65 kilometer till 55 och starten flyttas från Zuoz till Pontresina. Tack vare flytten av startplatsen kommer deltagarna inte att åka i samma spår två gånger. Dessutom blir starten senare. Elitherrarna startar 08.50, elitdamerna 09.00 och motionärerna från 09.05.
Arrangören vill ha loppet så nära solskenstimmarna som möjligt.
– Vi är övertygade om att vi med dessa två justeringar kommer att kunna erbjuda ännu mer attraktiva villkor för alla deltagare, säger organisationskommitténs president Ramun Ratti.

Engadin La Diagonela passerar några historiska byggnader som till exempel San Gian-kyrkan i Celerina.
Engadin La Diagonela passerar några historiska byggnader som till exempel San Gian-kyrkan i Celerina.

En ny bana som lockar
Elitåkarna välkomnar justeringarna av eventet efter den speciella upplagan i vintras. Anders Aukland ser redan fram emot den nya banan.
– Tyvärr blir jag inte yngre - men jag ska försöka starta loppet snabbt och vinna sprinten i St. Moritz. Den lite kortare banan passar mig. Jag får redan gåshud när jag tänker på målgången i Zuoz mitt i den berömda gamla stan. Det var redan en så härlig upplevelse med den tidigare banan.

Andreas Nygaard, tvåa 2021, ser också han redan nu fram emot den nionde upplagan av Engadin La Diagonela.
– Att flytta starten tycker jag är en riktigt bra idé - på många sätt. La Diagonela är en fin tävling i ett fantastiskt landskap. Engadindalen erbjuder perfekta spår i kombination med fantastiskt väder. Jag ser verkligen fram emot årets lopp, och förhoppningsvis känner många elitåkare och motionärer samma sak.

Engadin La Diagonela gäller som officiellt seedningslopp till Vasaloppet.

En höjdpunkt på Engadin La Diagonela-banan är när man korsar St. Moritz-sjön.En höjdpunkt på Engadin La Diagonela-banan är när man korsar St. Moritz-sjön.

Engadin La Pachifica, 27 km (+332m / -378m)
Lillasystern till Engadin La Diagonela, Engadin La Pachifica, startar också i Pontresina. Deltagarna åker direkt till Zuoz och njuter av att avsluta loppet i den historiska byn Zuoz. Den sista stigningen till byn kräver sin insats av alla deltagare.

Engadin La Cuorta, 11 km (+245m / -192m)
Engadin La Cuorta erbjuder alla nybörjare en attraktiv bana och en oförglömlig upplevelse i en familjär och avslappnad miljö.

Engadin La Stafetta, 55 km (+694m / -740m)
Engadin La Diagonela kan också genomföras som en stafett. De 55 kilometerna avverkas i lag om fyra deltagare. Även här garanteras gåshud vid målgången i Zuoz.

Dra nytta av Early Bird-rabatten
Anmäl dig nu och dra nytta av den tidiga Early Bird-rabatten fram till slutet av oktober.

Anmälan och mer information: www.ladiagonela.ch

Målgången i centrum av den mycket gamla byn Zuoz är en speciell upplevelse för såväl elit som motionärer.Målgången i centrum av den mycket gamla byn Zuoz är en speciell upplevelse för såväl elit som motionärer.

Senaste nyheterna

Sebastian Samuelsson vann söndagens sprint i Östersund efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Första segern i sprint för Samuelsson

Precis som Hanna Öberg så tog Sebastian Samuelsson snabb revansch för lördagens insats vid världscuppremiären i Östersund. Samuelsson träffade alla skott, åkte fort och vann 11,8 sekunder före Vetle ...
Therese Johaug med ett stort leende efter segern före Frida Karlsson på söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Johaug tillbaka som vinnare

De norska herrarna valde att inte åka jaktstarten i Ruka men de norska damerna gjorde tvärtom. Therese Johaug plockade in Frida Karlssons försprång och segade sig ifrån svenskan och vann med 7,8 sekun...
Therese Johaug svarade tillbaka på Frida Karlsson när hon vann söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat 10 km jaktstart Ruka

Therese Johaug vann damernas jaktstart 7,8 före Frida Karlsson. Ebba Andersson slutade på sjätte plats efter en klungspurt om tredjeplatsen. Moa Olsson slog personligt rekord i världscupen men en fin ...