Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Lina Korsgren och Emil Persson dominerade Visma Ski Classics förra säsongen. I vinter kan du följa dem i Vinterstudion på SVT. FOTO: Visma Ski Classics.

Lina Korsgren och Emil Persson dominerade Visma Ski Classics förra säsongen. I vinter kan du följa dem i Vinterstudion på SVT. FOTO: Visma Ski Classics.

Nytt fokus för Vinterstudion

Om en månad, helgen den 13–14 november, drar SVT igång 15:e säsongen av Vinterstudion. Då med Sverigepremiären i skidskytte från Idre.
I vinter får vi inte se så mycket av världscupen längdåkning i Vinterstudion. Det är numera NENT som äger rättigheterna till världscuperna i både längd och alpint, dock bortsett från tävlingar i Schweiz och Österrike som SVT sänder.
Huvudfokus för Vinterstudion blir nu världscupen i skidskytte och nya rättigheten Visma Ski Classics.

Så här skriver SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson i en egen krönika på SVT idag:
”Vinterhelger i SVT har varit en självklarhet för miljoner svenskar sedan 2007 och vår plan är att fortsätta den starka tradition vi byggt tillsammans i många år framåt. Men en omritad rättighetskarta gör att Vinterstudion, den här säsongen, kommer i en något ny fartdräkt.”

Vinterstudion kommer sända femton helger, sju på hösten och åtta på våren med ett uppehåll under OS. 

Sändningarna startar 13–14 november med Sverigepremiären i skidskytte från Idre och helgen efter sänder man längdpremiären från Gällivare. Sedan följer världscuppremiären i skidskytte från Östersund och resten av skidskyttevärldscupen. Längdvärldscupen från Davos i Schweiz 11-12 december sänds i SVT då NENT inte har rättigheterna i Schweiz.

Hela Visma Ski Classics kommer att sändas i Vinterstudion där Lina Korsgren, Team Ramudden och Emil Persson, Lager 157 Ski Team, dominerade förra vintern och blev totalsegrare. I vinter startar säsongen på svensk mark i Orsa Grönklitt 18-19 december.

Så här kommenterar Åsa Edlund Jönsson att SVT nu har rättigheterna till Visma Ski Classics:
”Intresset för långlopp har ökat enormt de senaste åren, både bland elit och motionär, och här tar de svenska stjärnor för sig.”

André Pops och Yvette Hermundstad kommer även fortsättningsvis att leda Vinterstudion. Jacob Hård och Anders Blomquist kommer att jobba med Visma Ski Classics. Experter på längd och skidskytte blir som tidigare Mathias Fredriksson, Björn Ferry och Helena Ekholm. 

Senaste nyheterna

Hanna Öberg på väg att lämna skjutvallen vid landslagets träning på Östersunds skidstadion på tisdagen. FOTO: Per Danielsson.

Det är skjutprestationen som avgör

Det är skyttet som avgör tävlingar i skidskytte. Det visar analys av 5000 starter och 17 skidskyttesäsonger som forskare vid Mittuniversitetet i Östersund gjort. Det är den hittills mest omfattande v...
Vauhtis fabrik i Joensuu, Finland, brann ner till grunden i går.

Vallatillverkaren Vauhtis fabrik brann ner

En av de största vallatillverkarna, finska Vauhti, drabbades i går av att hela produktionsdelen av fabriken brann ner till grunden. Fabriken är belägen i Joensuu. Upp till 10 000 liter kemikalier för...
Johannes Hösflot Kläbo utan Viaplays logotyp på tävlingsdräkten vid värlscupen i Ruka, Finland i helgen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Kläbo i konflikt med norska förbundet

Den norska fixstjärnan Johannes Hösflot Kläbo hotar med att stå över helgens världscuptävlingar på hemmaplan i Lillehammar. Det handlar om att Kläbo inte vill ha Viaplays logotyp på det norska landsl...