Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Lina Korsgren och Emil Persson dominerade Visma Ski Classics förra säsongen. I vinter kan du följa dem i Vinterstudion på SVT. FOTO: Visma Ski Classics.

Lina Korsgren och Emil Persson dominerade Visma Ski Classics förra säsongen. I vinter kan du följa dem i Vinterstudion på SVT. FOTO: Visma Ski Classics.

Nytt fokus för Vinterstudion

Om en månad, helgen den 13–14 november, drar SVT igång 15:e säsongen av Vinterstudion. Då med Sverigepremiären i skidskytte från Idre.
I vinter får vi inte se så mycket av världscupen längdåkning i Vinterstudion. Det är numera NENT som äger rättigheterna till världscuperna i både längd och alpint, dock bortsett från tävlingar i Schweiz och Österrike som SVT sänder.
Huvudfokus för Vinterstudion blir nu världscupen i skidskytte och nya rättigheten Visma Ski Classics.

Så här skriver SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson i en egen krönika på SVT idag:
”Vinterhelger i SVT har varit en självklarhet för miljoner svenskar sedan 2007 och vår plan är att fortsätta den starka tradition vi byggt tillsammans i många år framåt. Men en omritad rättighetskarta gör att Vinterstudion, den här säsongen, kommer i en något ny fartdräkt.”

Vinterstudion kommer sända femton helger, sju på hösten och åtta på våren med ett uppehåll under OS. 

Sändningarna startar 13–14 november med Sverigepremiären i skidskytte från Idre och helgen efter sänder man längdpremiären från Gällivare. Sedan följer världscuppremiären i skidskytte från Östersund och resten av skidskyttevärldscupen. Längdvärldscupen från Davos i Schweiz 11-12 december sänds i SVT då NENT inte har rättigheterna i Schweiz.

Hela Visma Ski Classics kommer att sändas i Vinterstudion där Lina Korsgren, Team Ramudden och Emil Persson, Lager 157 Ski Team, dominerade förra vintern och blev totalsegrare. I vinter startar säsongen på svensk mark i Orsa Grönklitt 18-19 december.

Så här kommenterar Åsa Edlund Jönsson att SVT nu har rättigheterna till Visma Ski Classics:
”Intresset för långlopp har ökat enormt de senaste åren, både bland elit och motionär, och här tar de svenska stjärnor för sig.”

André Pops och Yvette Hermundstad kommer även fortsättningsvis att leda Vinterstudion. Jacob Hård och Anders Blomquist kommer att jobba med Visma Ski Classics. Experter på längd och skidskytte blir som tidigare Mathias Fredriksson, Björn Ferry och Helena Ekholm. 

Senaste nyheterna

Sebastian Samuelsson vann söndagens sprint i Östersund efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Första segern i sprint för Samuelsson

Precis som Hanna Öberg så tog Sebastian Samuelsson snabb revansch för lördagens insats vid världscuppremiären i Östersund. Samuelsson träffade alla skott, åkte fort och vann 11,8 sekunder före Vetle ...
Therese Johaug med ett stort leende efter segern före Frida Karlsson på söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Johaug tillbaka som vinnare

De norska herrarna valde att inte åka jaktstarten i Ruka men de norska damerna gjorde tvärtom. Therese Johaug plockade in Frida Karlssons försprång och segade sig ifrån svenskan och vann med 7,8 sekun...
Therese Johaug svarade tillbaka på Frida Karlsson när hon vann söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat 10 km jaktstart Ruka

Therese Johaug vann damernas jaktstart 7,8 före Frida Karlsson. Ebba Andersson slutade på sjätte plats efter en klungspurt om tredjeplatsen. Moa Olsson slog personligt rekord i världscupen men en fin ...