Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Delar av Lager 157 Ski Team har tränat på Hallandsåsen den gångna veckan. Fr.v. Hanna Falk, Britta Johansson Norgren, Emil Persson, Runar Skaug Mathisen och teamchef Anton Järnberg. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Delar av Lager 157 Ski Team har tränat på Hallandsåsen den gångna veckan. Fr.v. Hanna Falk, Britta Johansson Norgren, Emil Persson, Runar Skaug Mathisen och teamchef Anton Järnberg. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Lager 157 Ski Team vässar formen på skånsk mark

Med två månader kvar till säsongspremiären av Visma Ski Classics gör Lager 157 Ski Team som vanligt – vässar formen på skånsk mark, fram och tillbaka över Hallandsåsen.
– Vi är på plats i fem dagar och kör riktigt tufft tre av dagarna, berättar teamchefen Anton Järnberg för Längd.se.

Vi tog rygg på Lager 157 Ski Team i regnvädret på torsdagen och kollade statusen hos teamet med teamchefen Anton Järnberg.

– Det har blivit något av ett standardläger här på Hallandsåsen den här tiden på året. Vi är på plats i fem dagar och kör tre tuffa dagar. Vi avslutar i morgon fredag, berättar Järnberg.

Hur har träningsveckan sett ut dag för dag?
– Vi började med backintervaller i måndags i en rejäl backe med 1100 höjdmeter blev det på fem intervaller. Cirka tio minuter långa. Det är ett pass vi verkligen vill ha med. På eftermiddagen körde vi lite längre och lite lugnare. Vi försöker få med mycket kupering när vi ändå är här på Hallandsåsen som har många fina backar för rullskidåkning.

– På tisdagen var det långtur. Vi körde 10 mil. I går hade vi vårt Vasapass. Det är alltid prio på det.

Kan du beskriva hur det här Vasapasset såg ut?
– Vi vill alltid ha en tuff start på det och simulera en tävling. I går körde vi 10 minuter 30x30, 10 minuter 15x15 och 10 minuter 45x15 i slakmota. Det var en första del på runt 40 minuter. Sedan följde en transport där åkarna håller fart men inte mer än så. Därefter körde vi två backar i intervallfart, sedan ytterligare ett set med 45x15 följt av lite transport innan en avslutning på 20-25 minuter all out. Först i mål gäller. Då körde vi omvänd jaktstart där den som är starkast under passet få starta sist.

– Det som skiljer det här Vasapasset mot de i somras är att vi har lite mer power och edge. Vi har dock inte börjat titta mot säsong än, det är ju två månader kvar.

Med på lägret på Hallandsåsen är förra vinterns suveräna totalvinnare av Visma Ski Classics Emil Persson, norska nyförvärvet Runar Skaug Mathisen, Britta Johansson Norgren samt Hanna Falk som förbereder sig för sin första säsong som långloppsåkare. Markus Johansson var med på lägret men åkte hem till Ulricehamn efter onsdagens Vasapass. Thea Krokan Murud missade lägret på grund av en förkylning.

– ”Maccan” behövde bara ta en paus för att inte gå över gränsen. Thea är redan tillbaka i träning hemma i Lillehammer, berättar Järnberg.

Nytillskottet Eddie Edström missade lägret på grund av lite ryggkänning förra veckan.

– Han valde att stanna hemma men har nu kommit igång på snö i Vålådalen istället. Det är lite skonsammare, berättar Järnberg.

Hur ser perioden från nu fram till säsongsstarten i Orsa Grönklitt 18-19 december ut?
– Åkarna kommer träna på egen hand fram till slutet på november. 20-28 november kör vi läger i Orsa Grönklitt som vi avslutar med vårt egen lopp Långloppspremiären. Det blir ett litet genrep inför Visma Ski Classics-premiären. Jag hoppas vi får dit i stort sett hela den svenska långloppseliten som vi fått många gånger tidigare. Det blir en viktig vecka. Det gäller att hålla tryck i träningen, säger Järnberg och fortsätter;

– När säsongen drar igång i Orsa Grönklitt så är det fullt fart till april. Så det gäller att åkarna är väldigt väl förberedda och har grunden för att hålla hela säsongen då.

Kan du berätta något om förberedelserna på materialsidan?
– Det är ett stort jobb som Marcus Laggar gör nu. Vi jobbar väldigt nära Fischer och har gjort det i några år nu och Laggar gör ett väldigt bra jobb där. Nu har vi jobbat med nytt material som vi hämtade från Österrike i somras och har tagit ut det vi vill ha. Nu har han ett omfattande jobb att ställa i ordning skidorna till alla sju åkare. De slipas hos Thomas Söderberg och sedan ska de preppas. När vi träffas i november ska alla åkare ha sin skidpark klar, avslutar Järnberg.

Senaste nyheterna

Vauhtis fabrik i Joensuu, Finland, brann ner till grunden i går.

Vallatillverkaren Vauhtis fabrik brann ner

En av de största vallatillverkarna, finska Vauhti, drabbades i går av att hela produktionsdelen av fabriken brann ner till grunden. Fabriken är belägen i Joensuu. Upp till 10 000 liter kemikalier för...
Johannes Hösflot Kläbo utan Viaplays logotyp på tävlingsdräkten vid värlscupen i Ruka, Finland i helgen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Kläbo i konflikt med norska förbundet

Den norska fixstjärnan Johannes Hösflot Kläbo hotar med att stå över helgens världscuptävlingar på hemmaplan i Lillehammar. Det handlar om att Kläbo inte vill ha Viaplays logotyp på det norska landsl...