Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Dieter Csefan, från den österrikiska polisen, när dopingskandalen Operation Aderlass avslöjades 2019. Nu har estländaren Andreas Veerpalu dömts till fem månaders fängelse. FOTO: GEPA pictures/Daniel Goetzhaber/Bildbyrån.

Dieter Csefan, från den österrikiska polisen, när dopingskandalen Operation Aderlass avslöjades 2019. Nu har estländaren Andreas Veerpalu dömts till fem månaders fängelse. FOTO: GEPA pictures/Daniel Goetzhaber/Bildbyrån.

Veerpalu dömd till fem månaders fängelse

Nu har ytterligare en skidåkare dömts för doping i samband med "Operation Aderlass" som skedde vid VM i Seefeld 2019.
Det handlar om den estniska längdåkaren Andreas Veerpalu som fått domen fem månaders fängelse och böter.

Det var för en vecka sedan domen föll över den 27-årige estniska längdåkaren Andreas Veerpalu. Han greps under VM 2019 i Innsbruck i samband med antidopingutredningen "Operation Aderlass". Rättegången ägde rum i Innsbruck, Österrike, där dopninghärvan avslöjades. Veerpalu var själv inte närvarande när domen meddelades.

27-åringen anklagades för att ha ägnat sig åt bloddopning från 2016 till 2019 och för att ha fått 10 000 euro i sponsring. Veerpalu har erkänt och nu alltså dömts till fem månaders fängelse och böter på 480 euro. Fängelsestraffet är villkorligt. Dessutom är Veerpalu utestängd från alla idrot i fyra år.

Andreas Veerpalu är son till Andrus Veerpalu, Estlands mest framstående längdåkare med två OS-guld (2002 och 2006) och ett silver (2002), samt två VM-guld (2001 och 2009) och ett silver (1999).

"Operation Aderlass" (åderlåtning) var en kartläggning av en dopinghärva där en tysk läkare, Mark Schmidt, hjälpte utövare att utföra bloddopning. Det är känt att 21 idrottare från åtta länder och fem sporter var inblandade. Av dessa har de österrikiska längdåkarna Max Hauke, Dominik Baldauf och Johannes Dürr redan dömts för doping.

Senaste nyheterna

Fredrik Jonsson har kämpat i motvind i många år. I morgon åker han 15 kilometer klassiskt i den svenska landslagsdräkten på världscupen i Ruka. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Krönika: Jonsson förtjänar en tålamodsmedalj

I åtta år var Fredrik Jonsson borta från elitskidåkningen på grund av sjukdomsproblem. Hela tiden med en dröm om att ta sig tillbaka till världseliten. I morgon får han återigen ta på sig landslagsdr...
Calle Halfvarsson hade ingen lyckad sprint på fredagen. Tar han revansch på 15 kilometer klassiskt i morgon? FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Startlistor 10/15 km klassisk stil Ruka

I morgon väntar 10 och 15 kilometer i klassisk stil vid världscupen i Ruka, Finland. Första start herrar är 10.15 och första start damer 13.30.