Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Hanna Falk gör sig redo för sin första säsong i Visma Ski Classics Pro Tour. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Hanna Falk gör sig redo för sin första säsong i Visma Ski Classics Pro Tour. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Falk kraschade – men är på benen igen

Hanna Falk är på förhand en av de mest intressanta nykomlingarna i Visma Ski Classics Pro Tour kommande vinter.
Efter elva år som världscupåkare i sprint så har omvandlingen till långloppsåkare i Lager 157 Ski Team sett ut att gå riktigt bra i sommar. Häromveckan kraschade hon dock på rullskidor och skadade några revben. Den skadan ororar dock inte Falk.
– Jag hade tränat hårt många veckor och var sliten så i det stora hela så gör det nog inte så mycket. Det kanske var bra att få lite återhämtning, säger 32-åriga Falk till Längd.se.

I våras kom beskedet att Hanna Falk avslutar sin långa framgångsrika karriär i längdlandslaget. Falk vann i världscupsprinten i Düsseldorf som 20-åring redan 2008. Totalt blev det fyra individuella världscuptävlingar, fyra SM-guld och Hanna representerade Sverige i OS både 2010 och 2018.

De senaste åren har hon kämpat med ryggproblem men i vintras kom hon tillbaka i landslaget efter en ryggoperation. I våras kom sedan beslutat att byta bana och satsa på långlopp och Visma Ski Classics Pro Tour.

I sommar har Hanna imponerat på flera långlopp på rullskidor. Hon var tvåa precis bakom Emma Ribom på Alliansloppet och vann både Värnamorullen och nio mil långa Klarälvsloppet, där hon spurtslog senaste vinterns suverän på långloppsscenen, Lina Korsgren.

Dessa framgångar har förstås gett förhoppningar inför hennes premiärsäsong i Visma Ski Classics.

Ett hack på vägen blev det dock för ett par veckor sedan när hon körde omkull på rullskidor.

– Det var en liten olyckshändelse. Det är sådant som händer, berättar Falk.

Hur gick det?
– Jag fick en smäll på knät och på högersidan. Det har varit ett revben som inte mått helt hundra. Det är svårt att säga med revben men jag har känt att det är något där. Jag har fått ta det lite lugnt, har cyklat lite mer och efter ett tag kunde jag komma igång med en del pass på Skierg.

När vi följde Lager 157 Ski Team under ett rullskidpass vid teamets läger på Hallandsåsen under torsdagen var Hanna med på ett drygt tre timmar långt stakpass på rullskidor. Det man kunde se av Hannas framfart då såg inte oroande ut. Snarare tvärt om.

– Idag kunde jag ju staka några timmar, så det går åt rätt håll. Jag kände av det lite fortfarande men det håller på att läka ihop nu.

Så det här var första stakpasset på några veckor?
– Ja, det var det. Jag har kunnat underhålla träningen lite och när jag trillade var det efter ett tufft läger och vi hade kört Klarälvsloppet (där hon vann) så jag var väldigt sliten generellt. Jag hade tränat hårt i många veckor. I det stora hela så gör det nog inte så mycket att få lite återhämtning, så man inte kör sig helt i botten. Jag känner mig ganska pigg nu. Det är positivt.

Hanna lastar in rullskidorna i teambussen efter drygt tre timmar på blöta vägar kring Hallandsåsen. Till vänster teamchefen Anton Järnberg. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Hanna lastar in rullskidorna i teambussen efter drygt tre timmar på blöta vägar kring Hallandsåsen. Till vänster teamchefen Anton Järnberg. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Omvandlingen till långloppsåkare ser ut att gå fortsatt bra?
– Vi får väl se till vintern. Jag har framför allt tyckt att det varit väldigt roligt att köra med teamet. Det har varit inspirerande och kul med något nytt i träningen. Det blir utmanande på ett annat sätt. Jag har kommit in i det bra och fått några bra kvitton både på läger och på rullskidtävlingar.

Med Britta Johansson Norgren och Thea Krokan Murud som teamkompisar så har Hanna haft bra åkare att mäta sig med på de samlingar Lager 157 Ski Team haft under försäsongen.

– Jag kunde se ganska snabbt i våras vad jag behövde träna mer på och vad jag hängde med på. Jag har tagit ett steg i taget. Bara jag får ordning på revbenen så är planen att lägga i sista växeln in mot säsongsstarten, säger Falk.

Det väntar en lång säsong men som startar lite senare än vad du varit van vid. Hur ser du på det?
– Det blir ett lite annat tänk för mig i år. Jag har tränat mer basträning längre in på hösten och kommer fortsätta med det ett tag till.

Tidigare år var du tvungen att prestera riktigt bra redan i mitten på november för att få åka världscup!
– Ja, det är inte samma stress att leta snö och panikkomma in i skidåkningen. Det kommer vi hinna med och nu är det bara ett moment man ska få in, stakningen. Det är lite skillnad mot förut, säger Falk med ett leende.

Miljöombytet från landslagsverksamheten till ett lite tight team har gjort Ulricehamnstjejen gott kan man konstatera.

– Efter tio-tolv år på ett ”jobb” så får man byta ”jobb”. Det är en positiv injektion bara det. Jag trivs väldigt bra med alla i teamet. Vi är sju stycken och det är en väldigt homogen och enkel grupp som går bra ihop. Vi stöttar varandra i allt och känner varandra väl. Det hjälper när man är ute på läger och tävlingar. Ibland är någon trött och sur och grinig men det får alla vara ibland, berättar Falk och fortsätter;

– Vi har en superbra stötteapparat runt omkring oss men det är få personer. Du vet vem du ska fråga om det är något. Anton (teamchef Järnberg) har koll på allting och Laggar (servichefen Marcus) har koll på allt kring utrustningen.

I vintras kom Hanna tillbaka starkt efter sin ryggoperation men det räckte inte till en VM-plats. Hemma i Ulricehamn blev hon fyra på världscupsprinten, en snygg avslutning på landslagskarriären men det var en tuff säsong.

– Det var problem att få tillräcklig hjälp på läger och tävlingar senaste vintern. I och med läget med Covid-19 så plockades alla fysios bort. Är man på väg tillbaka från en ryggoperation så behöver man ganska bra stöd, säger Falk.

– Nu har vi med Emma Rönn på några läger med teamet och jag har bra hjälp hemma i Ulricehamn. Det gäller att lägga en plan för det här med ryggen i vinter också, så att det ska fungera med mycket tävlingar.

– Det gäller att hålla ryggen i schack. Det blir största utmaningen för mig. Samtidigt så har det under hela det här träningsåret bara blivit mer och mer stabilt. Jag hoppas det ska hålla över många tävlingar.

Vad handlar det om. Behandlingar efter tuffa lopp eller vissa övningar du måste göra?
– Det är både ock, att jag sköter det jag kan göra och samtidigt är noga med att ta hjälp när jag behöver det. Jag har lärt mig att efter långa resor när man suttit länge, då är det inte läge att gå ut och bomba på dagen efter. Jag har några sådana viktiga och kritiska grejor som jag måste tänka på.

– Det är något jag får ta. Jag önskar att jag inte alls behövde tänka på det men jag labbar med det dagligen. Det är bara så det är.

Slutligen, vad ser du fram emot mest i vinter?
– Att få uppleva hela grejen med Pro Touren, lagkörningen med teamet. Sedan utan att ha åkt några lopp föut så är det Marcialonga och Vasaloppet som jag drömmer lite extra om. Det är ju lopp man sett mycket på TV. Det vore häftigt att få uppleva en normal Vasaloppsstart, den har man ju suttit och kollat på sedan man var liten.

Hanna tillsammans med Britta Johansson Norgren och Emil Persson vid passering i Hjärnarp innan det bar upp på Hallandsåsen igen på torsdagsförmiddagens pass. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Hanna tillsammans med Britta Johansson Norgren och Emil Persson vid passering i Hjärnarp innan det bar upp på Hallandsåsen igen på torsdagsförmiddagens pass. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Senaste nyheterna

Sebastian Samuelsson vann söndagens sprint i Östersund efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Första segern i sprint för Samuelsson

Precis som Hanna Öberg så tog Sebastian Samuelsson snabb revansch för lördagens insats vid världscuppremiären i Östersund. Samuelsson träffade alla skott, åkte fort och vann 11,8 sekunder före Vetle ...
Therese Johaug med ett stort leende efter segern före Frida Karlsson på söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Johaug tillbaka som vinnare

De norska herrarna valde att inte åka jaktstarten i Ruka men de norska damerna gjorde tvärtom. Therese Johaug plockade in Frida Karlssons försprång och segade sig ifrån svenskan och vann med 7,8 sekun...
Therese Johaug svarade tillbaka på Frida Karlsson när hon vann söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat 10 km jaktstart Ruka

Therese Johaug vann damernas jaktstart 7,8 före Frida Karlsson. Ebba Andersson slutade på sjätte plats efter en klungspurt om tredjeplatsen. Moa Olsson slog personligt rekord i världscupen men en fin ...