Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Emil Persson blir mannen att slå när Visma Ski Classics säsong XII drar igång i Orsa Grönklitt 18-19 december. Själv planerar han för att passera Vasaloppets mållinje som etta. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Emil Persson blir mannen att slå när Visma Ski Classics säsong XII drar igång i Orsa Grönklitt 18-19 december. Själv planerar han för att passera Vasaloppets mållinje som etta. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Emil Persson är en jagad man – med Vasaloppet i sikte

Lager 157 Ski Team:s Emil Persson var suverän i Visma Ski Classics i vintras. 26-åringen från Optand utanför Östersund tog fyra segrar och blev den första svenska totalsegraren i herrklassen.
Nu är Persson den alla kommer att ha ögonen på och vill slå i vinter. För honom själv skulle en Vasaloppsseger slå allt.
– Vasaloppet är ändå det största. Som svensk vill man vinna det loppet. Kanske mer än man vill vinna totalen, säger Emil Persson till Längd.se.

Vägen till totalsegern totalsegern i Visma Ski Classics Pro Tour i vintras gick via via segrar i fyra lopp: Marcialonga, Jizerská 50, Vålådalsrennet och Tåssåsen Criterium 64. Persson var aldrig sämre än femme i något av de andra loppen: Engadin La Diagonela (5), Toblach-Cortina (3), Vasaloppet (4) och Årefjällsloppet (5).

Vi tog ett snack med Emil i torsdags, näst sista dagen på Lager 157 Ski Team:s läger på Hallandsåsen, för att kolla hur uppladdningen inför kommande säsong gått för förra vinterns stora genombrottsman på långloppshimlen.

– Det har rullat på bättre och bättre tycker jag. Jag var lite seg i uppstarten från förra säsongen. Man var bra sliten, berättar Persson och fortsätter;

– Sedan augusti har det gått bättre och bättre och det har känts väldigt bra dagarna här på Hallandsåsen. Maj, juni, juli är det bara att ta det med ro och träna på. Bara göra sitt. Det finns ingen anledning att stressa upp sig. Nu är det fortfarande långt kvar till säsongsstart, det går att göra mycket.

Emil Persson har kört flera hårda rullskidpass på Hallandsåsen den gångna veckan. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Emil Persson har kört flera hårda rullskidpass på Hallandsåsen den gångna veckan. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Om vi ser på en av dina konkurrenter, Max Novak. Han har ju varit het hela sommaren. Vad säger du om hans framfart?
– Han har verkligen imponerat. Han var i ett grymt slag hela augusti, på alla tävlingar. Och på det sätt han vann loppen. Nu har han ju ramlat och skrapat upp sig på en cykelvurpa men jag tror han är redo till säsongen. Då blir det fina fighter i vinter.

När det gäller din träning har du tidigare berättat att du lägger upp träningen i block. Fortsätter du på samma spår?
– Ja, jag har samma grundtanke men har tuffat till det lite. Jag har kört hårdare vissa veckor, lite mer fart och några färre vilodagar.

Nu är det dig alla ska jaga i vinter. Hur ser du på den situationen?
– Det blir en speciell situation för mig. Ett nytt läge där jag inte varit innan. Jag gick ju från en outsider till en favorit på några månader i vintras. Just nu tänker jag inte så mycket på det men det kanske märks när vi kommer till de första loppen i Orsa Grönklitt.

När alla åkare ska hålla koll på dig kanske dina lagkompisar får lite mer utrymme att göra något?
– Det tror jag absolut. Vi kanske kan spela lite mer med laget när jag fångar uppmärksamheten.

Vilka tror du så här på förhand är dina tuffaste konkurrenter? De gamla vanliga?
– Ja, de som var i toppen i vintras. Kardin (Oskar), Vokuev (Ermil), Tord (Asle Gjerdalen). Nygaard (Andreas) antar jag är revanschsugen. Så har vi Novak då.

– Sedan har man ju sett på rullskidtävlingarna i sommar att många höjt sig. Toppen blir bredare.

Sundby då?
– Honom får man inte glömma.

Vad tror du om honom?
– Jag tror inte på Martincöver hela säsongen, det tror jag inte. Enskilda lopp kan han nog vara däruppe och köra. Han lär väl rikta in sig mest på de stora loppen.

Hur ser du själv på säsongen?
– När man vill slåss om den gula västen så är hela säsongen viktig. Det går inte att göra några katastroflopp i Orsa men det är inte det som avgör allt heller. Blocket i januari är väldigt viktigt när många tävlingar kommer tätt.

– Vasaloppet är ändå det största. Som svensk vill man vinna det loppet. Kanske mer än man vill vinna totalen. Det är en svår avvägning, om man ska offra lite form någon tävling för att pricka till Vasan.

Vad skulle det betyda att vinna Vasaloppet?
– Sjukt mycket! Det är det man åker och tänker på mest när man tränar. När man sliter med motivationen är det Vasan man tänker på. Det är ju världens största skidlopp.

Ser du dig själv vinna i olika scenarier?
– Absolut! Man har ju tänkt igenom några olika sätt. Jag har ju min plan men sedan är det garanterat folk som vill förstöra den.

Det är två månader kvar till premiären. Hur kul ska det bli att den startar i Orsa Grönklitt?
– Det blir kul att starta hemma i Sverige. Absolut. Det är ju lite som vår hemmaplan eftersom vi har mycket läger där och spenderar ganska många dagar där varje år. Förhoppningsvis är det till vår fördel.

– Jag måste ändå vara ärlig och säga att Livigno är lite finare än Orsa. Det är inte riktigt samma typ av miljö, säger Persson med ett leende och fortsätter;

– Det är dock bra för Sverige och för svensk långloppsskidåkning att få dit publiken och för TV-intresset.

Apropå det. Vad tror du om TV-intresset när Visma Ski Classics nu kommer i Vinterstudion på SVT?
– Det blir superbra! Det behöver vi för att synas mer och mer. Vi har ju varit lite osynliga där bakom Frida Karlsson och Jens Burman. Nu kanske vi får chansen att vara mer i fokus.

Kommer du att synas i Vinterstudion redan vid den traditionella premiären i Gällivare?
– Det är inte min plan i nuläget. Där får Novak försvara långloppsåkarnas status. Jag väntar med min premiär.

Senaste nyheterna

Sebastian Samuelsson vann söndagens sprint i Östersund efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Första segern i sprint för Samuelsson

Precis som Hanna Öberg så tog Sebastian Samuelsson snabb revansch för lördagens insats vid världscuppremiären i Östersund. Samuelsson träffade alla skott, åkte fort och vann 11,8 sekunder före Vetle ...
Therese Johaug med ett stort leende efter segern före Frida Karlsson på söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Johaug tillbaka som vinnare

De norska herrarna valde att inte åka jaktstarten i Ruka men de norska damerna gjorde tvärtom. Therese Johaug plockade in Frida Karlssons försprång och segade sig ifrån svenskan och vann med 7,8 sekun...
Therese Johaug svarade tillbaka på Frida Karlsson när hon vann söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat 10 km jaktstart Ruka

Therese Johaug vann damernas jaktstart 7,8 före Frida Karlsson. Ebba Andersson slutade på sjätte plats efter en klungspurt om tredjeplatsen. Moa Olsson slog personligt rekord i världscupen men en fin ...