Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Längdlandslaget är på väg mot säsongens sista höghöjdsläger men flera profiler missar lägret. FOTO: Svenska skidförbundet.

Längdlandslaget är på väg mot säsongens sista höghöjdsläger men flera profiler missar lägret. FOTO: Svenska skidförbundet.

Frida, Maja och Calle missar säsongens sista höghöjdsläger

Svenska längdskidlandslaget samlas idag för avfärd mot det tredje och årets sista höghöjdsläger. Lägret är en uppladdning inför vinterns OS i Peking som väntar i februari nästa år.
Frida Karlsson, Maja Dahlqvist och Calle Halfvarsson missar lägret av olika anledningar. Så också skadade Linn Svahn.

Landslagschef Anders Byström är glad att få återvända till Val Senales i Italien;

– Sveriges landslag har goda erfarenheter från läger på glaciären i Val Senales. Vi ska nu genomföra de sista förberedelserna inför säsongen i en vacker miljö som laddar oss för det som kommer i vinter. Det blir mycket skidåkning och finslipning av tekniken, men också en del hårda pass på rullskidor och löpning, längre ner i dalen.

Val Senales ligger i nordligaste Italien, på gränsen till Österrike. Landslaget kommer att bo i Maso Corto på cirka 1800 meters höjd och glaciären, där den mesta träningen bedrivs, ligger på ca 3000 meters höjd. Flera andra landslag, bland annat Norge och Finland, kommer också att vara på plats.

De som saknas under lägret är Frida Karlsson, Linn Svahn, Maja Dahlqvist och Calle Halfvarsson.

Så nära inpå säsongen och med hög höjd som väntar, gör vi individuella värderingar av vad som är mest lämplig belastning just nu, berättar Byström och fortsätter;

– I Fridas fall har hon haft några små hack på vägen, vilket gör att tränarteamet och hon själv anser att hon behöver träning i lågland i stället för på hög höjd. Linn är fortfarande i en omfattande rehabprocess och Calle är dessvärre förkyld. Även Maja har tillsammans med tränarna tagit beslutet att hon i nuläget mår bäst av att träna på hemmaplan, säger Byström.

För SVT Sport förklarar Anders Byström läget för Frida Karlsson lite mer ingående:
– Hon stod över i Trollhättan (rullskidor i augusti) till exempel och kom sent till lägret i Frankrike på grund av att hon varit krasslig. Det är mer att hon behöver ta rätt väg in i säsongen. Det är ingen dramatik i det överhuvudtaget utan hon är igång med träningen nu men vi ser att hon får vara hemma och inte vara med på höghöjdslägret eftersom hon ändå fått bra med höghöjdsdagar under sommaren och det kommer att bli mer hög höjd under vintern så det känns helt lugnt.

Den svenska säsongspremiären sker i Gällivare den 19 november.

Senaste nyheterna

Hanna Öberg på väg att lämna skjutvallen vid landslagets träning på Östersunds skidstadion på tisdagen. FOTO: Per Danielsson.

Det är skjutprestationen som avgör

Det är skyttet som avgör tävlingar i skidskytte. Det visar analys av 5000 starter och 17 skidskyttesäsonger som forskare vid Mittuniversitetet i Östersund gjort. Det är den hittills mest omfattande v...
Vauhtis fabrik i Joensuu, Finland, brann ner till grunden i går.

Vallatillverkaren Vauhtis fabrik brann ner

En av de största vallatillverkarna, finska Vauhti, drabbades i går av att hela produktionsdelen av fabriken brann ner till grunden. Fabriken är belägen i Joensuu. Upp till 10 000 liter kemikalier för...
Johannes Hösflot Kläbo utan Viaplays logotyp på tävlingsdräkten vid värlscupen i Ruka, Finland i helgen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Kläbo i konflikt med norska förbundet

Den norska fixstjärnan Johannes Hösflot Kläbo hotar med att stå över helgens världscuptävlingar på hemmaplan i Lillehammar. Det handlar om att Kläbo inte vill ha Viaplays logotyp på det norska landsl...