Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Markus Leijon, en av deltagarna i Jubileumsvasan 2022, i tidsenlig utrustning. FOTO: Privat.

Markus Leijon, en av deltagarna i Jubileumsvasan 2022, i tidsenlig utrustning. FOTO: Privat.

Jubileumsvasan 2022 sänds live i Vasaloppet.TV

Träskidor tjäras in, skomakare engageras för att tillverka bindningar, militära överskottslager söks igenom efter kläder samtidigt som ullmössor stickas och vadmalsbyxor sys upp.
Nu har de 139 deltagarna i Jubileumsvasan skickat in dokumentation på sin utrustning inför återskapandet av det första Vasaloppet som inleder firandet av Vasaloppets 100-årsjubileum på plats.
Det är även klart att det unika loppet kommer att sändas live i Vasaloppets egen playtjänst, Vasaloppet.TV.

Lördag 12 februari 2022 är det dags att åka skidor i Vasaloppsarenan som om det vore 1922 igen. Det betyder 139 deltagare som startar på träskidor klockan 07.04 vid Olnispagården i Sälen och tar sig ner mot målet i Mora på färdvägar med packad snö. Vid enbart tre officiella kontroller fyller skidåkarna på med energi i form av bland annat bröd, ägg, mjölk och blåbärssoppa.

– Deltagarna har gjort ett gediget jobb för att få fram rätt prylar. Några är helt klara medan andra håller på att tillverka olika delar, som skidor eller kläder, och några söker fortfarande efter till exempel skor i rätt storlek. Det har varit väldigt intressant att få ta del av deras bilder och förberedelser och klart är att det här kommer att bli ett spektakulärt lopp för både deltagare och publik, säger Mats Rylander, projektledare för Vasaloppets 100-årsjubileum.

139 deltagare, lika många som var anmälda till det första Vasaloppet 1922, är uttagna till Jubileumsvasan. Startlistan har reviderats något då vissa deltagare fått förhinder medan andra tillkommit. Bland de uttagna hittar vi till exempel ättlingar både till den förste Vasaloppsvinnaren Ernst Alm och till Vasaloppets upphovsman Anders Pers, samt fyra tidigare Vasaloppsvinnare: Staffan Larsson, Sofia Lind, Oskar Svärd och Daniel Tynell.

Träningen pågår för fullt och i den öppna Facebook-gruppen Jubileumsvasan 2022 går det att följa deltagarnas förberedelser och samtidigt ställa frågor samt komma med tips och idéer.

– Att loppet redan nu skapat så stort engagemang är verkligen jätterolig. Därför känns det också bra att kunna berätta att Jubileumsvasan kommer att sändas live i Vasaloppet.TV där tittare över hela världen kan följa detta historiska lopp. Självklart hoppas vi också att många kommer och tittar på plats och hjälper oss att återskapa hela arrangemanget, till exempel genom att ha tidsenliga kläder på sig. Längre fram kommer vi kunna informera mer om färdvägen och var publiken kan heja fram och peppa åkarna på plats, säger Mats Rylander.

Läs mer om Jubileumsvasan och se uppdaterad startlista  Vasaloppet - Jubileumsvasan

Ta del av deltagarnas förberedelser i Facebook-gruppen  Jubileumsvasan 2022 | Facebook

 

Senaste nyheterna

Hanna Öberg på väg att lämna skjutvallen vid landslagets träning på Östersunds skidstadion på tisdagen. FOTO: Per Danielsson.

Det är skjutprestationen som avgör

Det är skyttet som avgör tävlingar i skidskytte. Det visar analys av 5000 starter och 17 skidskyttesäsonger som Forskare vid Mittuniversitetet i Östersund gjort Det är den hittills mest omfattande ve...
Vauhtis fabrik i Joensuu, Finland, brann ner till grunden i går.

Vallatillverkaren Vauhtis fabrik brann ner

En av de största vallatillverkarna, finska Vauhti, drabbades i går av att hela produktionsdelen av fabriken brann ner till grunden. Fabriken är belägen i Joensuu. Upp till 10 000 liter kemikalier för...
Johannes Hösflot Kläbo utan Viaplays logotyp på tävlingsdräkten vid värlscupen i Ruka, Finland i helgen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Kläbo i konflikt med norska förbundet

Den norska fixstjärnan Johannes Hösflot Kläbo hotar med att stå över helgens världscuptävlingar på hemmaplan i Lillehammar. Det handlar om att Kläbo inte vill ha Viaplays logotyp på det norska landsl...