Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Runar Skaug Mathisen är en norsk profil i Visma Ski Classics som i vinter representerar svenska Lager 157 Ski Team. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Runar Skaug Mathisen är en norsk profil i Visma Ski Classics som i vinter representerar svenska Lager 157 Ski Team. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Norske Runar om tuff svensk träning

Norska långloppsåkaren Runar Skaug Mathisen förbereder sig för sin första säsong i svenska Lager 157 Ski Team.
Vi tog ett snack med den ståtlige norrmannen i samband med teamets läger på Hallandsåsen förra veckan och frågade bland annat om skillnaderna att vara på läger med svenskt långloppsteam och ett norskt.
– Det här är femte samlingen och det är den andra jag klarar att fullfölja, säger Skaug Mathisen till Längd.se.

I våras stod det klart att 28-årige Runar Skaug Mathisen lämnade Team Parkettpartner Sjusjøen för svenska Lager 157 Ski Team. Det svenska laget behövde flera förstärkningar på herrsidan när både Vasaloppstvåan Anton Karlsson och lagets tidigare norrman, Öyvind Moen Fjeld båda bestämde sig för att lägga skidorna på hyllan. Frågan gick till Skaug Mathisen som nappade på erbjudandet från andra sidan kölen.

Nu har du hunnit med några läger med ditt nya lag. Hur stor skillnad är det att träna med ett norskt gäng jämfört med ett svenskt?
– Jag förstår ju inget vad de säger. Jag får bara hänga på, säger Skaug Mathisen och småler.

Med lite mer allvar i rösten fortsätter han;
– Det är inte så stor skillnad, det handlar ju om längdåkning, men visst är det lite annorlunda hur samlingarna är upplagda. Här hos Lager är det hårdare läger än vad jag varit med om förr.

Hur tacklar kroppen det?
– Kroppen slet lite i starten men nu börjar det komma sig. Det här är femte samlingen och det är den andra jag klarar av att fullfölja. Det är dock fortfarande bra med tid kvar att göra ett gott jobb innan säsongsstarten, berättar Skaug Mathisen.

Egna målsättningar inför kommande säsong?
– Att åka fortare än förra vintern. Jag hade några topplaceringar då men nu vill jag åka ännu bättre och vara mer stabil.

Vilka lopp passar dig bäst?
– Allt som inte ligger över 1000 höjdmeter, som Vasaloppet och Marcialonga till exempel. Lopp med hög fart och helst med snabbt före.

Det var just i de loppen som Runar i vintras tog karriärens bästa placeringar. Han var fin åtta på Marcialonga, halvminuten efter vinnaren Emil Persson, som han nu är teamkamrat med. På Vasaloppet åkte han in på 13:e plats.

Vilka delar behöver du jobba med för att ta nästa steg?
– Jag jobbar med att få ihop alla delar, att hänga med i motbackarna är min stora utmaning. Samtidigt, ska man vara med och avgöra skidlopp så ska man vara snabb där det går fort. Jag kommer aldrig bli bäst uppför men kan bli det på flacken. Det gäller att kunna utnyttja sina starka sidor, menar Skaug Mathisen.

Du har kommit till ett starkt lag. Hur mycket betyder det för din utveckling?
– En viktig del är att få bra hjälp på och sparring på hög nivå under läger för att utvecklas. På loppen i Visma Ski Classics blir det mer och mer lagkörning. Det är många som vill ta skalpen av Emil (Persson). Är det så att han är helt ensam där framme så kan han spelas ut men förhoppningsvis är vi fyra där framme som kan hjälpas åt.

I vinter sänds Visma Ski Classics på NRK i Norge och SVT i Sverige och därmed kommer fler skidfans att få se dig på TV:n i vinter. Inte minst för att du är en av de största åkarna i klungan och därmed lätt att känna igen!
– Ja, det är riktigt, säger Runar, som är 193 centimeter lång och väger in på 93 kilo, med ett leende och fortsätter;

– Det är superpositivt för Pro Touren med NRK och SVT. Jag tycker att Visma Ski Classics i många år byggt sig starkare och starkare. Nu när man också får hjälp av de heltäckande TV-kanalerna i både Norge och Sverige så blir det nog en boom, menar han.

I Norge så lär intresset öka med åkare som Björgen, Sundby och när även Johaug kliver in i slutet på säsongen?
– Ja det blir bra. Det är många som tror att det går sakta i åtta mil och så blir det en spurt i Visma Ski Classics. Världscupåkarna som kommer in blir ett slags godkännande av att nivån är väldigt hög. Så att vanligt folk förstår det, säger Skaug Mathisen och fortsätter;

– Sedan är det några lopp som passar vissa åkare. Till exempel Reistadlöpet kommer Johaug för att vinna och det kommer hon att göra. I vissa andra lopp kommer världscupåkare inte att ta hem segern, som till exempel på Marcialonga.

– Sundby satsar hårt och är han i toppform så blir han förstås att räkna med i vinter.

Hur mycket ser du själv fram emot premiären i Orsa Grönklitt?
– Oj, Jag gläder mig verkligen. Jag gillar verkligen öppningshelgen med lagtempo och prolog, avslutar Skaug Mathisen.

Runar tillsammans med Lager 157 Ski Teams teamchef Anton Järnberg efter ett blött rullskidpass på Söderåsen förra veckan. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Runar tillsammans med Lager 157 Ski Teams teamchef Anton Järnberg efter ett blött rullskidpass på Hallandsåsen förra veckan. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Senaste nyheterna

Vauhtis fabrik i Joensuu, Finland, brann ner till grunden i går.

Vallatillverkaren Vauhtis fabrik brann ner

En av de största vallatillverkarna, finska Vauhti, drabbades i går av att hela produktionsdelen av fabriken brann ner till grunden. Fabriken är belägen i Joensuu. Upp till 10 000 liter kemikalier för...
Johannes Hösflot Kläbo utan Viaplays logotyp på tävlingsdräkten vid värlscupen i Ruka, Finland i helgen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Kläbo i konflikt med norska förbundet

Den norska fixstjärnan Johannes Hösflot Kläbo hotar med att stå över helgens världscuptävlingar på hemmaplan i Lillehammar. Det handlar om att Kläbo inte vill ha Viaplays logotyp på det norska landsl...