Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
På lördag 30 oktober öppnar Trysil 6,5 kilometer längdspår med sparad snö från förra vintern. FOTO: Jonas Sjögren.

På lördag 30 oktober öppnar Trysil 6,5 kilometer längdspår med sparad snö från förra vintern. FOTO: Jonas Sjögren.

På lördag startar längdskidsäsongen i Trysil

Trysil öppnar 6,5 kilometer längdspår på lördag och i år återkommer de stora träningsgrupperna och klubbarna efter coronaåret som satte stopp för den typen av samlingar, berättar man i ett pressmeddelande.

Det är sjunde året som Trysil lagrar snö och startar längdskidsäsongen redan i oktober. Förra året präglades den tidiga snöperioden av coronarestriktioner. I år kan man åter samla stora grupper för träning på tidig snö – och det är många som är redo för det.

– Vi ser att bokningarna på har tagit fart. De stora längdåkningsgrupperna som varit här de senaste åren kommer tillbaka i år. Vi ser också att den svenska marknaden har intresserat sig för en tidig start på längdskidsäsongen i Trysil, säger Caroline Jonasson, sportsamordnare på Radisson Blu Resort Trysil.

Trysilfjell Utmarkslag, som ansvarar för längdsarenan och lagring av snö, har lång och god erfarenhet av snöförvaring. Permafrosten under lagringsplatsen gör att snön håller sig bättre nu, än de första åren.

– Vi har lagrat 10 000 kubikmeter mer snö än förra året. Det gör att vi får en riktigt bra grund med 6,5 kilometer längdspår när vi öppnar här på lördag, säger Johan Swärd, general manager på Trysilfjell Utmarkslag.

– Dessutom skapar vi ett stort, separat område anpassat för skidlek och teknikträning som vi vet är populärt bland de grupper där det finns många barn och unga, fortsätter Swärd.

Det är många som är intresserade av en tidig start på längdskidsäsongen. Både motionärer, klubbar och landslag lägger till sin träning i Trysil.

På öppningsdagen på lördag kommer det att vara möjligt att testa utrustning från flera olika leverantörer.

Senaste nyheterna

Hanna Öberg på väg att lämna skjutvallen vid landslagets träning på Östersunds skidstadion på tisdagen. FOTO: Per Danielsson.

Det är skjutprestationen som avgör

Det är skyttet som avgör tävlingar i skidskytte. Det visar analys av 5000 starter och 17 skidskyttesäsonger som Forskare vid Mittuniversitetet i Östersund gjort Det är den hittills mest omfattande ve...
Vauhtis fabrik i Joensuu, Finland, brann ner till grunden i går.

Vallatillverkaren Vauhtis fabrik brann ner

En av de största vallatillverkarna, finska Vauhti, drabbades i går av att hela produktionsdelen av fabriken brann ner till grunden. Fabriken är belägen i Joensuu. Upp till 10 000 liter kemikalier för...
Johannes Hösflot Kläbo utan Viaplays logotyp på tävlingsdräkten vid värlscupen i Ruka, Finland i helgen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Kläbo i konflikt med norska förbundet

Den norska fixstjärnan Johannes Hösflot Kläbo hotar med att stå över helgens världscuptävlingar på hemmaplan i Lillehammar. Det handlar om att Kläbo inte vill ha Viaplays logotyp på det norska landsl...