Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Elias Andersson, Hanna Abrahamsson, Filip Rosjö, Hilda Löf och Simon Jonsson bildar ett nytt Pro Team i Visma Ski Classics - Ski Team Göhlins. FOTO: Kent Malm, Hestra Gloves.

Elias Andersson, Hanna Abrahamsson, Filip Rosjö, Hilda Löf och Simon Jonsson bildar ett nytt Pro Team i Visma Ski Classics - Ski Team Göhlins. FOTO: Kent Malm, Hestra Gloves.

Ski Team Göhlins – småländsk uppstickare med unga åkare

I vinter får vi se ett helt nytt ungt och fräscht svenskt långloppsteam i Visma Ski Classics. Laget heter Ski Team Göhlins och består av fem unga lovande småländska skidåkare.
– Åkarna ser potentialen i Visma Ski Classics. Intresset stiger hela tiden för långlopp, säger sportchefen Isak Nilsson till Längd.se.

Intresset för att satsa på långlopp och Visma Ski Classics i ung ålder ser ut att få ett stort genombrott inför den här vintern. Ett bra bevis för det är det nya svenska långloppslaget, Ski Team Göhlins.

Fem unga småländska talanger mellan 20 och 23 år tar plats i det nya teamet och ser fram emot premiären på Visma Ski Classics säsong XII som sker i Orsa Grönklitt 18-19 december och sänds i Vinterstudion på SVT.

De fem åkarna är: Hanna Abrahamsson, 21, Ulricehamns IF, Elias Andersson, 22, Landsbro IF SK, Simon Jonsson, 23, IF Hallby SOK, Hilda Löf, 21, XC Sthlm Ski Club/Hestra SSK och Filip Rosjö, 20, IF Hallby SOK. Alla med sitt ursprung i Småland och småländska skidklubbar.

Bland åkarna så har flera av dem fina meriter i traditionell skidåkning. Hanna Abrahamsson har till exempel ett brons från stafetten vid U23-VM. Hon har också varit 13:e på Tjejvasan och blev 18:e på Vasaloppet i vintras. Elias Andersson har representerat Sverige vid juniorlandskamp där han som bäst var sexa. Han har också fyra topp tio-placeringar på JSM. Simon Jonsson har tre gånger varit topp tio på JSM.

Nu väljer dock hela gänget att satsa på långlopp. Inspirationen har de bland annat fått från Johannes Eklöf, Hallbyåkaren som var så stark i Team Ramuddens färger i Visma Ski Classics i vintras och som de tillsammans arrangerar läger och träningstid med genom den starka sammanhållningen som finns inom smålandsgänget.

– De började prata om att styra över mot långlopp och ge sig själva chansen att känna på de långa loppen tidigt. Några av åkarna kommer att kombinera det med traditionella lopp men de ser potentialen i Visma Ski Classics. Intresset stiger hela tiden för långlopp, inte minst nu när alla lopp kommer sändas på SVT, säger Isak Nilsson.

Kopplingen till Gnosjö, där huvudsponsorn Göhlins finns, är också stark. Tre av åkarna gick på skidgymnasiet på GKC (Gnosjöandans Kunskapscentrum): Abrahamsson, Andersson och Jonsson. Nu tar dig med sig den välkända Gnosjöandan ut i skidspåret i vinter.

Isak Nilsson är också han från Gnosjö.

Hur gick det till när du hamnade i den här rollen?
– Det var Simon som kontaktade mig och frågade mig och jag kunde hjälpa till med att stötta och bygga upp laget. Jag har varit en engagerad Vasaloppsåkare och glad elitmotionär under några år. Jag har funnits med i den småländska skidmiljön där alla känner alla och tränat en del med de här åkarna, berättar Nilsson.

Hur ser planen ut för er första säsong i Visma Ski Classics Pro Tour?
– Vi siktar på att starta på åtminstone fem lopp i vinter. Förutom premiären en turné i Italien i januari och förstås Vasaloppet. Förhoppningsvis kan det redan i vinter bli start i fler lopp men det handlar förstås om ekonomi, säger Nilsson.

Om företaget Göhlins som är teamets huvudsponsor:
Göhlins har varit ett privatägt företag i Gnosjö sedan 1912. Företaget ägs idag av familjen Göhlin i tredje och fjärde generationen. De levererar industriförnödenheter ursprungligen i Gnosjöregionen men är idag också en viktig leverantör till företag runt om i hela Sverige.

Senaste nyheterna

Hanna Öberg på väg att lämna skjutvallen vid landslagets träning på Östersunds skidstadion på tisdagen. FOTO: Per Danielsson.

Det är skjutprestationen som avgör

Det är skyttet som avgör tävlingar i skidskytte. Det visar analys av 5000 starter och 17 skidskyttesäsonger som Forskare vid Mittuniversitetet i Östersund gjort Det är den hittills mest omfattande ve...
Vauhtis fabrik i Joensuu, Finland, brann ner till grunden i går.

Vallatillverkaren Vauhtis fabrik brann ner

En av de största vallatillverkarna, finska Vauhti, drabbades i går av att hela produktionsdelen av fabriken brann ner till grunden. Fabriken är belägen i Joensuu. Upp till 10 000 liter kemikalier för...
Johannes Hösflot Kläbo utan Viaplays logotyp på tävlingsdräkten vid värlscupen i Ruka, Finland i helgen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Kläbo i konflikt med norska förbundet

Den norska fixstjärnan Johannes Hösflot Kläbo hotar med att stå över helgens världscuptävlingar på hemmaplan i Lillehammar. Det handlar om att Kläbo inte vill ha Viaplays logotyp på det norska landsl...