Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Marcus Grate tillsammans med tränaren Magnus Ingesson på glaciären i Val Senales, Italien. FOTO: Privat.

Marcus Grate tillsammans med tränaren Magnus Ingesson på glaciären i Val Senales, Italien. FOTO: Privat.

Grate ligger rätt i fas inför OS-vintern

Marcus Grate gör sitt första träningsår i det svenska A-landslaget och den snabbe IFK Umeå-åkaren är optimistisk inför den kommande OS-vintern.
– Jag får bra svar och ligger rätt i fas inför säsongen, säger 24-årige Grate till Längd.se.

Just nu är det skidåkning på 3000 meters höjd i Val Senales som gäller för Marcus Grate och de övriga landslagsåkarna på plats på den italienska glaciären.

Vi tog ett snack med Grate, som i vintras blev 18:e man på sprinten i sin VM-debut, för att kolla statusen med tre veckor kvar till den svenska säsongspremiären i Gällivare.

Läget på glaciären?
– Det soligt och fint. Varvet tar cirka 20 minuter att åka så behöver inte snurra alltför mycket, berättar Grate.

Sprintern Grate visade fin form på distans när landslaget tävlade på rullskidor i Trollhättan i slutet på augusti. Då vann IFK Umeå-åkaren 15 kilometersloppet före alla distansåkare. Alla var också på plats förutom Jens Burman. På sprinten hade han oturen att knäcka stavar på löpande band.

Har höstträningen gått enligt plan?
– Jag har haft en bra period. Fick dock dra ner lite och lugna mig efter förra lägret på höjd i Frankrike, berättar Grate och fortsätter;

– Totalt sett har det gått väldigt bra och jag får bra svar och ligger rätt i fas inför säsongen. Jag känner trygghet med vad jag gjort och i den position jag är i nu. Det är bara att hålla fokus och fortsätta på den här vägen.

Grate har tidigare sagt att utveckling av uthålligheten är en viktig del för att han ska prestera på topp i sprint och stå hela vägen till final. Segern i Trollhättan borde vara ett kvitto på att han är på rätt väg där.

– Det var kul med segern i Trollhättan, den kom lite överraskande.

Kommer vi få se dig högre upp i listorna på distans även i vinter?
– Uthållighet kommer alltid vara något jag måste jobba med att utveckla men jag gör det för att prestera på sprintloppen. Sedan är det klart att åker man bättre på distansloppen så blir de också roligare.

Hur ser träningsdagarna ut i Val Senales?
– På förmiddagarna åker vi skidor på glaciären. Det är lugna pass på höjden men vi får också med en del teknikträning. På eftermiddagarna springer vi eller kör tuffare pass på rullskidor nere i dalen.

Säsongspremiären i Gällivare är bara tre veckor bort. För att ta en OS-plats gäller det att vara bland de bästa direkt för att få åka världscup och där säkra sin biljett till Peking. Något som står helt klart för Grate.

– Det gäller verkligen att vara på hugget direkt från start.

Inför OS-säsongen har Marcus gjort en stor förändring när det gäller materialet han åker på. Han har lämnat Fischer för Rossignol.

Kan du berätta lite om hur bytet gått?
– Det har gått bra och jag har fått extremt bra hjälp av både Rossignol och min vallare Martin Norrgård. Martin är mycket duktig och vi gillar att jobba ihop. Så här långt är vi på god väg men det är ändå en chansning att byta. Jobbet med skidorna blir fortsatt viktigt även när säsongen kommer i gång.

Grates vallare Martin Norrgård från Finland kom tillbaka till det svenska vallateamet inför den här säsongen. Men det blir bara en ettårig sejour för honom den här gången. Han ska bli stadsdirektör i den finska staden Nykarleby och börjar den tjänsten i vår.

Synd för dig att Martin slutar efter den här vintern!
– Ja, men det är kul för honom att han fått det uppdraget. Tillsammans ska vi göra det bästa av den här säsongen.

Senaste nyheterna

Jonna Sundling har slängt gipset och nu väntar fortsatt rehb. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Jonna Sundling fri från gipset

Jonna Sundling är fri från sitt gips efter skadan hon ådrog sig vid den svenska säsongspremiäeren i Gällivare. Nu är hon redo för rehabträning meddelar Svenska skidförbundet på onsdagskvällen. – Avgi...
Zebastian Modin blev tvåa på sprinten vid paravärldscupen i Kanada.

Modin tvåa på sprinten i Kanada

Zebastian Modin blev tvåa när i världscupen i paralängdskidor hade sprint i Canmore, Kanada i går. – Det var tufft men ändå bra, sa Modin efter andraplatsen.
Andre Pops har med sig längdåkarnas världscup i Davos i Vinterstudion kommande helg. FOTO: Erik Simander/Bildbyrån.

Längdvärldscupen gör kort comeback i Vinterstudion

Som bekant så sänds längdåkarnas världscup på TV6 och Viaplay i vinter. Dock inte kommande helg från tävlingarna i Davos, Schweiz. Då gör längdvärldscupen en kort comeback i Vinterstudion på SVT.