Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Camilla Johansson och Pontus Nordström blev slutsegrare i Kyrkserien.

Camilla Johansson och Pontus Nordström blev slutsegrare i Kyrkserien.

Pontus Nordström och Camilla Johansson tog hem Kyrkserien

Intresset för rullskidsåkning och att tävla på rullskidor är stigande för varje år. I år så har det varit rekorddeltagande i Kyrkserien, som är en rullskidserie i Uppland.
– Idén är att få bra träningstävlingar i trevlig samvaro med andra skidåkare. Låg avgift och fika efteråt skapar en trevlig miljö, säger Samuel Forslund från Uppsala Vasaloppsklubb.

Kyrkserien är en tävlingsserie som körs i Uppland sedan 2014 och brukar ha deltagare från Stockholm, Västmanland, Södermanland och Gästrikland.

Det blev en spännande avslutning i sista deltävlingen i år. Storvreta anordnade sista deltävlingen samtidigt som de invigde sin nya fina LPR-arena. Många åkare till start och mycket fina startfält.

– Det kommer bli en stor tillgång för oss skidåkare att Uppland äntligen fått en fin asfalterad rullskidbana. Idag har också Häverödal fått klar sin rullskidbana, berättar Samuel Forslund.

I herrtävlingen där både Pontus Nordström, Östervåla IF och Jonathan Hedbys, Storvreta IK kunde ta hem totalsegern i Kyrkserien 2021, så blev det ett rafflande avgörande. Pontus hade tre segrar och Jonathan hade två segrar samt två andraplatser innan sista tävlingen.

Simon Andersson Falun-Borlänge och Jonathan Hedbys kunde på den fina rullskidsbanan plocka ut det där lilla extra ur sina kroppar och Simon kunde vann före Jonathan. Pontus Nordström hade en lite tyngre dag, men kunde följa med i ryggen på Simon några varv och slutade på tredjeplats och kunde med detta säkra slutsegern totalt med 650 poäng mot Jonathans 640 poäng.

I damtävlingen kunde Camilla Johansson Västerås XC Ski hotas av klubbkompisen Therese Nordlund Arnlund. Men Therese åkte fel och blev diskad så Camilla Johansson kunde med en tredjeplats säkra totalsegern.

Start i damklassen på Kyrkserien.Start i damklassen på Kyrkserien.

Totalvinnare Kyrkserien 2021
D21 Camilla Johansson Västerås XC Ski
H21 Pontus Nordström Östervåla IF
D-16 Ethel Noppa Storvreta IK
D 17-20 Stella Winell Storvreta IK, Emmi Nyberg Storvreta IK
H-16 Julius Eklund IK Rex
H 17-20 Johannes Skogtjärn Lundstein Storvreta IK

I Kyrkserien 2021 deltog totalt 236 åkare som i någon tävling.

De fördelade sig så här:
174 åkare H21
19 åkare D21
9 åkare H17-20
8 åkare D17-20
14 åkare Pojkar-16
12 åkare Flickor-16

Resultat för Kyrkserien 2021 finns här:
https://uvk-race.se/PDFer/Kyrkserien_2021_Resultat_Totalt.pdf

Mer information om Kyrkserien finns här:
https://uvk-race.se/kyrkserien/

Planeringen för Kyrkserien 2022 är redan på gång och som det ser ut i dag så kommer tre klubbar dela på att arrangera tävlingarna. Uppsala Vasaloppsklubb tillsammans med Storvreta IK och IK Rex.

– Förhoppningen är att få framför allt fler damer till start och även fler ungdomar, säger Samuel Forslund.

Preliminärt program för nästa år ser ut så här:

Tävlingskalender - Kyrkserien
9/5 Storvreta arrangerar Tensta
18/5 Hammarskog (UVK)
8/6 Börje Kyrka (UVK)
10/8 Storvreta LPR-arena (Storvreta)
24/8 IK Rex Vendel (ok)
8/10 Gåvsta (UVK)

Nya klasser 2022 blir H50 och D50.

Man räknar sina 4 bästa resultat av 6 deltävlingar. Poängberäkningen följer samma poängberäkning som används i Visma Ski Classic.

Övriga arrangemang i Uppland
3-4 september Rullskid-SM i Storvreta
10 september UVK-RULLEN – seedningsgrundande rullskidlopp

Senaste nyheterna

Johannes Hösflot Kläbo utan Viaplays logotyp på tävlingsdräkten vid värlscupen i Ruka, Finland i helgen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Kläbo i konflikt med norska förbundet

Den norska fixstjärnan Johannes Hösflot Kläbo hotar med att stå över helgens världscuptävlingar på hemmaplan i Lillehammar. Det handlar om att Kläbo inte vill ha Viaplays logotyp på det norska landsl...
Krista Pärmäkoski missar kommande helgs världscuptävlingar i Lillehammer på grund av en förkylning. FOTO: Petri Ikävalko.

Pärmäkoski missar världscupen i Lillehammer

Krista Pärmäkoski meddelar på sitt eget Instagramkonto att hon inte kommer till start vid världscuptävlingarna i Lillehammer kommande helg. En lätt förkylning gör att hon inte tar chansen att starta s...