Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
På onsdag är Therese Johaug gäst i podcasten Ski(d)nytt med Elin och Øyvind. FOTO: Øyvind Moen Fjeld.

På onsdag är Therese Johaug gäst i podcasten Ski(d)nytt med Elin och Øyvind. FOTO: Øyvind Moen Fjeld.

Johaug i Ski(d)nytt: ” Jag är väldigt fascinerad av hur långloppsåkarna tränar”

På onsdag släpps sjunde avsnittet avsnittet av podcasten Ski(d)nytt med Elin och Øyvind och spännande gäst är världens bästa kvinnliga skidåkare - Therese Johaug.
Hon berättar bland annat att hon fascineras av långlopp och att hon ser fram emot att åka Marcialonga i framtiden.

Johaug är just nu på ett nära tre veckors höghöjdsläger med det norska landslaget i Livigno och Val Senales men innan avresan tog hon sig tid att gästa Ski(d)nytt. Ett av ämnena som kommer som tas upp i podden är långlopp och hur Therese ser på en eventuell framtid i Visma Ski Classics.

– Jag är väldigt fascinerad av hur långloppsåkarna tränar. Jag ser dagligen vad min bror Karstein gör i sin träning mot långlopp. Långa pass med inbyggda impulser och intervaller mot slutet av passen är spännande och inspirerande och ett sätt jag absolut kan tänka mig att träna på i framtiden, berättar Johaug, men konstaterar samtidigt;

– I år är det OS som är huvudmålet och det gör att jag inte har haft modet att kasta mig in i de mest brutala passen i sommar och höst.

Vilket av långloppen är mest lockande?
– Jag vill verkligen åka Marcialonga, säger Johaug.

Du har redan vunnit Birken, men tror du att du med 2-3 veckors förberedelser hade kunnat slåss om segern i lopp som Marcialonga och Vasaloppet?
– Jag ser att det är ett helt annat sätt att träna än vad vi som kör vanliga distanslopp gör. Jag tror inte att jag hade kunnat kämpa om segern med så lite specialträning. Det är inget fel på grunden men jag saknar de specifika passen där man blir helt utmattad i armarna över flera timmar. Jag har stor respekt för de bästa tjejerna i långloppscirkusen och jag tror inte att jag bara kan komma in och tro att jag ska slå alla utan att förbereda mig ordentligt, säger Johaug i podden.

Kan du tänka dig att göra samma sak som Marit Björgen och fokusera fullt ut på långlopp framöver?
– Det får tiden utvisa men det hade varit kul att prova och jag gillar att utmana mig själv på nya områden, säger Johaug.

Hela samtalet med Therese i avsnitt 7 av Ski(d)nytt med Elin och Øyvind släpps på onsdag. Du hittar den där poddar finns och här via Längd.se.

Senaste nyheterna

Jonna Sundling har slängt gipset och nu väntar fortsatt rehb. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Jonna Sundling fri från gipset

Jonna Sundling är fri från sitt gips efter skadan hon ådrog sig vid den svenska säsongspremiäeren i Gällivare. Nu är hon redo för rehabträning meddelar Svenska skidförbundet på onsdagskvällen. – Avgi...
Zebastian Modin blev tvåa på sprinten vid paravärldscupen i Kanada.

Modin tvåa på sprinten i Kanada

Zebastian Modin blev tvåa när i världscupen i paralängdskidor hade sprint i Canmore, Kanada i går. – Det var tufft men ändå bra, sa Modin efter andraplatsen.
Andre Pops har med sig längdåkarnas världscup i Davos i Vinterstudion kommande helg. FOTO: Erik Simander/Bildbyrån.

Längdvärldscupen gör kort comeback i Vinterstudion

Som bekant så sänds längdåkarnas världscup på TV6 och Viaplay i vinter. Dock inte kommande helg från tävlingarna i Davos, Schweiz. Då gör längdvärldscupen en kort comeback i Vinterstudion på SVT.