Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Ebba Andersson njuter i solen och på snön när landslaget nu tränar i italienska Val Senales. FOTO: Privat.

Ebba Andersson njuter i solen och på snön när landslaget nu tränar i italienska Val Senales. FOTO: Privat.

Mycket tid på höjd viktigt för Ebba Andersson

Förra säsongens inledning på Tour de Ski blev en tuff upplevelse för Ebba Andersson. Hon kom till touren i god form men utan höghöjdsanpassning var hon inte att känna igen i spåret de första loppen.
Den här försäsongen har hon många och viktiga dagar i höjden.
– Varje tillfälle vi varit på höjd i år så har man byggt på erfarenheten. För mig så är det viktigt och tydligt att jag måste ge kroppen den tid den behöver för höjdanpassning, säger Ebba Andersson till Längd.se.

För Ebba Andersson så var det svåra dagar på inledningen av Tour de Ski förra säsongen. Då hade hon inte fått tid att anpassa sig till den höga höjden och kroppen var inte att känna igen.

– Jag påverkades att tävla på så hög höjd utan acklimatisering. Det tog hårdare på mig än vad jag själv hade kunnat förvänta mig på förhand, sa hon då.

De var de första etapperna i schweiziska Val Müstair som var svåra och Ebba blev tolva och 18:e på milloppen där. Ebba som mer eller mindre prenumererat på pallplatser på distansloppen. Touren blev sedan ändå en stor framgång för henne när hon slutade totaltrea och vann sista etappen uppför Alpe Cermis, hennes första världscupseger.

Nu är hon på det tredje långa höghöjdslägret inför OS-vintern. Något som varit mycket viktigt för att veta hur hon ska planera uppladdningen inför OS i Peking.

– Varje tillfälle vi varit på höjd i år så har man byggt på erfarenheten. Ju mer tid man får på höjd desto bättre. För mig så är det viktigt och tydligt att jag måste ge kroppen den tid den behöver för höjdanpassning, säger 24-åringen och fortsätter;

– Vi har haft en försiktig ingång på lägret och trappar upp efterhand. Vi kommer att köra några pass med bra kvalitet på lägret och då ska man ha bra krut till dessa,

På glaciären på 3000 meter handlar det mest om att köra lugna pass på skidorna för att få tillbaka snövanan men också ta del av vad den höga höjden ger tillbaka när man kommer ner på lågland.

– Det är jättehärligt att vara på snö och vi har haft soliga fina dagar i början, berättar Ebba när vi pratar med henne i telefon på torsdagen.

Det förra höghöjdslägret i Frankrike i september blev dock inte helt optimalt för Ebba. Hon och Charlotte Kalla, Emma Ribom och Moa Lundgren drabbades av parasiten Cryptosporodium och fick lämna lägret i förtid.

– Magproblemen störde mycket. Jag har aldrig i mitt liv varit så dålig i magen, berättar Andersson och fortsätter;

– Efter det har det varit en process att komma tillbaka. Det gällde att det succesivt, att ha is i magen och inte ha för bråttom. Det märktes när man belastade kroppen. Det var en kämpig parasit vi drabbades av. Nu känns det ändå som jag är bra i fas med tre veckor kvar till säsongspremiären.

SVT-dokumentären Bäst när gäller har fått oss tittare att komma riktigt nära längdlandslaget och Ebba kom i fokus i början av serien när incidenten när de svenska tjejerna krokade ihop och föll vid jaktstarten under förra årets världscuppremiär i Ruka.

Hur har du tagit uppmärksamheten kring det som hände för ett år sedan när det nu kom på tapeten igen?
– Uppmärksamheten har inte varit några problem. Jag har bara fått fin respons även om det blev en del skriverier kring detta. För min del har det inte varit något negativt. Det har i stället uppskattats att man har fått se hur det är och ser ut i verkligheten.

Men hur var det att ha ett filmteam så nära under hela säsongen?
– Ärligt talat så var jag inte helt övertygad om att det var en bra idé innan. Sedan tycker jag det gick smidigt och med facit i hand så blev det positivt där mycket av själva sporten kommit i fokus. Många har uppskattat att få se oss på så nära håll inifrån.

Det är bara tre veckor kvar till den svenska säsongspremiären i Gällivare och en vecka senare drar världscupen i gång i finka Ruka. Ebba är minst sagt  taggad.

– Det ska bli så kul att komma i gång. Det är ju det man ser fram emot hela träningssäsongen när man gör alla tuffa träningspass.

Senaste nyheterna

Sebastian Samuelsson vann söndagens sprint i Östersund efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Första segern i sprint för Samuelsson

Precis som Hanna Öberg så tog Sebastian Samuelsson snabb revansch för lördagens insats vid världscuppremiären i Östersund. Samuelsson träffade alla skott, åkte fort och vann 11,8 sekunder före Vetle ...
Therese Johaug med ett stort leende efter segern före Frida Karlsson på söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Johaug tillbaka som vinnare

De norska herrarna valde att inte åka jaktstarten i Ruka men de norska damerna gjorde tvärtom. Therese Johaug plockade in Frida Karlssons försprång och segade sig ifrån svenskan och vann med 7,8 sekun...
Therese Johaug svarade tillbaka på Frida Karlsson när hon vann söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat 10 km jaktstart Ruka

Therese Johaug vann damernas jaktstart 7,8 före Frida Karlsson. Ebba Andersson slutade på sjätte plats efter en klungspurt om tredjeplatsen. Moa Olsson slog personligt rekord i världscupen men en fin ...