Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Elvira Öberg är redo för en ny säsong och kan se tillbaka på mycket bra träning på försäsongen. FOTO: Håkan Blidberg.

Elvira Öberg är redo för en ny säsong och kan se tillbaka på mycket bra träning på försäsongen. FOTO: Håkan Blidberg.

Träningen har gått som på räls för Elvira Öberg

Elvira Öberg fick en pangstart och ett stort genombrott förra säsongen med två pallplatser och totalt sju topptio-placeringar före nyår.
Nu går den 22-åriga skidskytten från Piteå in i OS-säsongen med gott mod efter en mer eller mindre perfekt träningssäsong.
– Det är inspirerande att veta att bra dagar så beror det inte på hur de andra presterar utan jag har det i mina egna händer, säger Elvira Öberg till Längd.se.

Med bara två veckor kvar till den svenska säsongsstarten på Idre Fjäll kan Elvira Öberg sammanfatta en sommar och höst som mer eller mindre gått perfekt träningsmässigt.

– Det har gått mycket bra. Jag har varit frisk och skadefri hela tiden och är väldigt nöjd med mina förberedelser. Jag har kunnat hålla fin kvalitet på träningen hela försäsongen, säger den 22-åriga Piteåtjejen.

När vi pratar med Elvira på fredagen så är hon på plats i Idre med övriga i skidskyttelandslaget och förbereder sig inför den svenska premiären, just på Idre Fjäll, 13-14 november.

När världscupen startade i fjol blev Elvira trea (när systern Hanna vann) både på sprinten i Kontiolahti och på jaktstarten (när Hanna var tvåa) i Hochfilzen. Dessutom blev det ytterligare fem placeringar topp tio före nyår. Ett stort genombrott för den då 21 år gamla Elvira. Säsongen innan, som var hennes första i världscupen, blev hon som bäst åtta.

Du fick en suverän start på världscupsäsongen förra året. Vad betydde det för dig?
– Det var otroligt skönt och bra för självförtroendet. Att veta att om jag har en toppdag kan jag placera mig högt upp. Det är inspirerande att veta att sådana dagar så beror det inte på hur de andra presterar utan jag har det i mina egna händer, säger Öberg.

Efter den fina starten i fjol så nådde du inte upp till de resultaten längre fram på säsongen. Hur ska du göra för att hålla formen längre i år, fram till och med OS?
– Planen är egentligen att inte ändra så mycket från i fjol. Jag hade inte släppt upp på träningen före jul då. Att det gick lite sämre sedan berodde inte på dålig form, det var skyttet som strulade. Jag känner mig trygg med den plan som Johannes (Lukas) har lagt.

Har det varit några ändringar i träningen inför den här säsongen?
– Vad gäller den fysiska träningen har det inte varit några stora förändringar. Jag har byggt vidare med lite mer mängd. Vad gäller skyttet så har jag bytt stock och det har varit en process och ett orosmoment men bytet har fungerat bra. Jag började i juni och invänjningen har gått smidigt och nu känns det minst lika bra som förut, berättar Öberg.

Det är bara två veckor till tävlingspremiären i Idre. Tankar inför den?
– Tiden år fort men jag ser fram emot premiären. Efter en så här bra sommar och höst vill man bara komma i gång och tävla.

Hur viktigt blir resultaten för dig i Idre?
– Det handlar mest om att komma in i tävlingsrutinerna och få alla delar på plats.

Hur ser dina mål ut i vinter?
– Jag vill åka OS och jag vill ta kliv i min utveckling. Men nummerlapp på mig vill jag visa min högsta nivå.

Känner du någon oro för att OS går på hög höjd?
– Jag vet att jag påverkas av höjd. Det är skönt att ha fått mer erfarenhet med våra höghöjdsläger på försäsongen. Nu vet jag hur kroppen beter sig och att det tar tid att anpassa sig men att kroppen kommer anpassa sig om jag ger den tiden som behövs.

Elvira Öberg längtar till den svenska säsongspremiären på Idre Fjäll 13-14 november. FOTO: Håkan Blidberg.
Elvira Öberg längtar till den svenska säsongspremiären på Idre Fjäll 13-14 november. FOTO: Håkan Blidberg.

Senaste nyheterna

Jonna Sundling har slängt gipset och nu väntar fortsatt rehb. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Jonna Sundling fri från gipset

Jonna Sundling är fri från sitt gips efter skadan hon ådrog sig vid den svenska säsongspremiäeren i Gällivare. Nu är hon redo för rehabträning meddelar Svenska skidförbundet på onsdagskvällen. – Avgi...
Zebastian Modin blev tvåa på sprinten vid paravärldscupen i Kanada.

Modin tvåa på sprinten i Kanada

Zebastian Modin blev tvåa när i världscupen i paralängdskidor hade sprint i Canmore, Kanada i går. – Det var tufft men ändå bra, sa Modin efter andraplatsen.
Andre Pops har med sig längdåkarnas världscup i Davos i Vinterstudion kommande helg. FOTO: Erik Simander/Bildbyrån.

Längdvärldscupen gör kort comeback i Vinterstudion

Som bekant så sänds längdåkarnas världscup på TV6 och Viaplay i vinter. Dock inte kommande helg från tävlingarna i Davos, Schweiz. Då gör längdvärldscupen en kort comeback i Vinterstudion på SVT.