Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Jean-Marc Chabloz är den glade schweizaren som blev ett med den svenska skidskyttepubliken förra vinter. FOTO: Håkan Blidberg.

Jean-Marc Chabloz är den glade schweizaren som blev ett med den svenska skidskyttepubliken förra vinter. FOTO: Håkan Blidberg.

Chabloz njuter av jobbet som skyttetränare

Jean-Marc Chabloz är schweizaren som förra vintern blev populär för den svenska publiken när han kommenterade de svenska skidskyttarnas prestationer på skjutvallen med stor inlevelse.
Nu har han tillsammans med Hanna Öberg, Martin Ponsiluoma och de andra skidskyttarna slipat på detaljer inför OS-vintern.
– Det är kul varje dag på jobbet och lätt att hitta glöden för arbetet, säger 54-årige Chabloz till Längd.se.

Jean-Marc Chabloz kommer från Schweiz men har bott i Sverige sedan 2003. Han har en lång egen karriär bakom sig som skidskytt i världsklass och han deltog i fyra OS på rad: 1992, 1994, 1998 och 2002.

Chabloz hade tidigare gjort sju år på skidskytteförbundet i olika roller innan han förra våren kom in som skyttetränare i landslaget. I nio år innan det jobbade han som tränare på skidskyttegymnasiet i Östersund, där han hade flera av de aktiva som nu är i landslaget.

Hur har de första ett och ett halvt året varit?
– Det var jätteenkelt att komma in i gruppen. Jag blev välkomnad av alla, ledare som åkare. Det har varit en spännande och rolig resa hittills och det är kul varje dag på jobbet och lätt att hitta glöden för arbetet. Jag känner att det kommer fortsätta så, säger Chabloz.

När du kom in i jobbet så fick du en nybörjare, Stina Nilsson, att jobba med. Hur var det?
– Det var speciellt i början men det har varit en spännande och givande resa. Jag har lärt mig mycket själv genom detta. Att ta hand om en nybörjare på skidskytte i vuxen ålder hade jag inte gjort förut, säger Chabloz och fortsätter;

– Jag kände ju inte Stina sedan innan, när hon ringde upp mig och frågade om jag kunde hjälpa henne. Vi klickade bra från början och vi har jobbat hårt hela vägen och har ett bra samarbete. Jag uppskattar att vi hela tiden är ärliga med varandra.

Att Stina Nilsson kom in i skidskyttet som en världsstjärna från längdåkningen har inte Chabloz lagt något fokus vid.

– För mig hade det ingen betydelse. Vi har aldrig pratat om den tiden och jag är inte nyfiken på det. Det var bara kul att hon ville komma till oss, säger han.

Jean-Marc Chabloz och Stina Nilsson i nära samarbete. FOTO: Per Danielsson/Projekt.P.
Jean-Marc Chabloz och Stina Nilsson i nära samarbete. FOTO: Per Danielsson/Projekt.P.

I skidskyttelandslaget är det Jean-Marc och Johan Hagström som tillsammans har hand om skytteträningen. De har delat upp ansvaret med de aktiva mellan sig. Förutom Stina Nilsson har Jean-Marc hand om följande gäng: Martin Ponsiluoma, Hanna och Elvira Öberg, Johanna Skottheim, Mona Brorsson och Linn Persson.

– Även om vi har en uppdelning så hjälper vi båda till hela tiden oavsett åkare och har ett mycket bra samarbete.

Chabloz gillar att jobba med detaljer och inför den kommande OS-säsongen har flera av de aktiva bytt stock på sina vapen.

– Jag gillar den delen av jobbet. Att tillsammans med de aktiva jobba med tekniska bitar och materialet. Här har jag ett gott samarbete med mina tidigare kontakter vid gymnasiet. På industriprogrammet finns det snickare och elever som kan hjälpa till att fixa mycket. Det är riktigt najs, säger Chabloz.

En detalj som spritt sig till andra landslag, som till exempel det franska, är pipvikter för gevären.

– Vi har gjort fina i mässing som ser ut som guld, säger Chabloz med ett leende.

– Det här var något som jag jobbade mycket med själv som aktiv för att få en bra balans i vapnet. Det är kul att se att bland annat det franska laget tagit efter oss.

Vad säger du generellt om utvecklingen av skyttet hos landslagsåkarna inför OS-vintern?
– Jag skulle säga att de ser stabilare ut i skyttet. För till exempel Hanna Öberg handlar det om små små saker man får jobba med. Det handlar om finlir helt enkelt.

Skyttetränarna Johan Hagström och Jean-Marc Chabloz ser kluriga ut inför OS-vintern. FOTO: Niclas Olausson.
Skyttetränarna Johan Hagström och Jean-Marc Chabloz ser kluriga ut inför OS-vintern. FOTO: Niclas Olausson.

Senaste nyheterna

Jonna Sundling har slängt gipset och nu väntar fortsatt rehb. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Jonna Sundling fri från gipset

Jonna Sundling är fri från sitt gips efter skadan hon ådrog sig vid den svenska säsongspremiäeren i Gällivare. Nu är hon redo för rehabträning meddelar Svenska skidförbundet på onsdagskvällen. – Avgi...
Zebastian Modin blev tvåa på sprinten vid paravärldscupen i Kanada.

Modin tvåa på sprinten i Kanada

Zebastian Modin blev tvåa när i världscupen i paralängdskidor hade sprint i Canmore, Kanada i går. – Det var tufft men ändå bra, sa Modin efter andraplatsen.
Andre Pops har med sig längdåkarnas världscup i Davos i Vinterstudion kommande helg. FOTO: Erik Simander/Bildbyrån.

Längdvärldscupen gör kort comeback i Vinterstudion

Som bekant så sänds längdåkarnas världscup på TV6 och Viaplay i vinter. Dock inte kommande helg från tävlingarna i Davos, Schweiz. Då gör längdvärldscupen en kort comeback i Vinterstudion på SVT.