Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Sebastian Samuelsson är fokuserad inför den kommande OS-säsongen. FOTO: Niclas Olausson.

Sebastian Samuelsson är fokuserad inför den kommande OS-säsongen. FOTO: Niclas Olausson.

Sebastian Samuelsson: ”Läget är superbra inför säsongen”

Sebastian Samuelsson må vara kritisk till att OS går i Kina men hans egna förberedelser inför spelen går fortsatt helt enligt plan.
– Läget är superbra. Jag har gjort allt jag planerat i min träning, säger Samuelsson till Längd.se.

Vi kollade statusen hos Sebastian när skidskyttelandslaget hade mediadag i fredags. Det var en mycket positiv och optimistisk Samuelsson vi fick en pratstund med. Att han är kritisk mot att OS går i Kina har vi hört förut men det får honom inte att tveka eller vackla in sin uppladdning mot spelen, där han ska försvara både ett individuellt silver och ett stafettguld.

Den svenska säsongspremiären för skidskyttarna är nu bara en dryg vecka bort och landslagsåkarna börjar så sakta skruva upp tempot i träningen under deras uppladdning på Idre Fjäll.

– Det är en konkurrensfördel för oss att vi har tillgång till Idre Fjäll med spår och skjutvall så här tidigt på säsongen. Det är inte så många av våra konkurrenter som har det så väl förspänt, säger Samuelsson.

En egen fördel för Sebastian mot konkurrenterna, som han skapat själv, är rullbandet han har hemma sedan i somras.

– Jag har till och med använt det mer än vad jag trodde jag skulle göra. Det är inte bara bra till de hårda träningspassen. Det är perfekt att ha nu i övergången mellan höst och vinter när det kan vara svårt att åka rullskidor och innan snön är utlagd i Östersund.

Just hemma i Östersund sker världscuppremiären med start 27 november. Men innan dess ska det tävlas i Idre 13-14 november.

Vad vill du få för besked under premiärtävlingarna i Idre?
– Resultaten är inte det viktigaste då, det handlar mer om att få en helhet kring skyttet och skidåkningen. Självklart vill man göra bra lopp men av erfarenhet vet jag att jag inte brukar vara i bästa form så tidigt. Vi ligger fortsatt i ganska tuff belastning i träningen och kommer att börja släppa upp dagarna innan Östersund, säger Samuelsson och fortsätter;

– Jag känner mig trygg. Det är slitigt nu, men det är enligt plan.

Att ha formen topp när det gäller som mest, vid OS i Peking, är inte Samuelsson orolig för att han ska missa att pricka in.

– Jag är duktig på att läsa av min kropp och dra ner tillräckligt på träningen. Jag blir inte stressad av att träna lite. Sedan handlar det inte bara om fysik på ett mästerskap, det är mycket mentalt också. Både kroppen och knoppen ska vara i form. Jag tror nog till och med att det mentala är det viktigaste, säger 24-åringen och fortsätter;

– Jag ser fram emot OS väldigt mycket och drömmer om nya medaljer. Nu vet jag vilken stor grej ett OS är och vilken häftig upplevelse man får vara med om.

Det blir ett speciellt OS med bland annat dagliga corona-tester. Hur ser du på det?
– Vi hanterade förra säsongen väldigt bra. Då var man lite nervös innan men det löste sig väldigt bra. Jag är inte orolig inför Peking.

– Nu närmast är jag mycket glad att världscupen återgår mer till det normala med publik på plats. Det ska bli härligt.

Sebastian har lagt mycket tid på höghöjdsträning under sommar och höst. Förutom landslagets läger var han själv på en lång höghöjdssejour under sommaren.

– Det har fungerat väldigt bra med höjdanpassningen. Tester vi gjorde på lägret i september visade att jag anpassar mig snabbare nu. Kroppen lär sig ju mer man är på höjd.

Sebastian i front, tillsammans med Martin Ponsiluoma, Malte Stefansson och Jesper Nelin, under säsongsförberedelserna i Idre. FOTO: Niclas Olausson.
Sebastian i front, tillsammans med Martin Ponsiluoma, Malte Stefansson och Jesper Nelin, under säsongsförberedelserna i Idre. FOTO: Niclas Olausson.

Senaste nyheterna

Sebastian Samuelsson vann söndagens sprint i Östersund efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Första segern i sprint för Samuelsson

Precis som Hanna Öberg så tog Sebastian Samuelsson snabb revansch för lördagens insats vid världscuppremiären i Östersund. Samuelsson träffade alla skott, åkte fort och vann 11,8 sekunder före Vetle ...
Therese Johaug med ett stort leende efter segern före Frida Karlsson på söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Johaug tillbaka som vinnare

De norska herrarna valde att inte åka jaktstarten i Ruka men de norska damerna gjorde tvärtom. Therese Johaug plockade in Frida Karlssons försprång och segade sig ifrån svenskan och vann med 7,8 sekun...
Therese Johaug svarade tillbaka på Frida Karlsson när hon vann söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat 10 km jaktstart Ruka

Therese Johaug vann damernas jaktstart 7,8 före Frida Karlsson. Ebba Andersson slutade på sjätte plats efter en klungspurt om tredjeplatsen. Moa Olsson slog personligt rekord i världscupen men en fin ...