Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Andreas Nygaard trivs i Livigno som just nu bjuder på perfekta förhållanden för träning på snö. FOTO: Privat.

Andreas Nygaard trivs i Livigno som just nu bjuder på perfekta förhållanden för träning på snö. FOTO: Privat.

Höjden och lugnet i Livigno passar Nygaard

Andreas Nygaard, Team Ragde Charge, fick nästa hela förra säsongen förstörd av den förfrysning han ådrog sig i samband med Engadin La Diagonela. När Visma Ski Classics avrundades med tio mil långa Årefjällsloppet i våras var dock den snart 31-årige norrmannen tillbaka som en vinnare.
Nu laddar den förre Vasaloppsvinnaren för nya segrar – på hög höjd i Livigno, Italien.
– Just nu är här bland de bästa förhållandena för skidåkning som finns i Europa, berättar Nygaard för Langrenn.com.

Eftersom Visma Ski Classics Pro Tour inte startar förrän 18-19 december i Orsa Grönklitt så känner inte Nygaard och många andra långloppsåkare någon stress att finna tidig form så här i början på november.

Nygaard valde att lämna hemlandet strax före säsongsstart för att finna lugnet i Livigno.

– Just nu är här bland de bästa förhållandena för skidåkning som finns i Europa, berättar Nygaard för Langrenn.com som kollade läget med honom i den tunna italienska luften.

– Det passade perfekt att komma hit när det har kommit 40 centimeter snö de senaste dagarna. Nu behöver man inte bara åka på konstsnöspåren. Väderprognosen framöver ser väldigt bra ut så det bådar gott. I morse var det minus 17 grader när jag gick ut och minus 2 när jag kom in, berättar Nygaard.

Andreas planerar att stanna i Livigno i tre veckor och den 15 november får han sällskap av flera lagkamrater i Team Ragde Charge.

– Vi måste följa traditionerna och det innebär alltid en resa ner till Livigno innan jul. Om tio dagar kommer Anders (Aukland), Johan (Hoel) och Oskar (Kardin) ner med Magnar (Dalen). Då ska vi få testa lite skidor, säger Nygaard.

Efter många år i långdistanscirkusen har "Tjuren från Burfjord" byggt upp mycket erfarenhet av hur hans kropp fungerar på höjden.

– Det blir inget hokus pokus. Mycket lugn träning och ett och annat kontrollert hårt pass är det som fungerar bäst för mig, säger han.

När han kommer tillbaka till Norge väntar en period hemma i Tromsö innan resan går till Sjusjöen och samling med Team Ragde Charge inför Visma Ski Classics premiärhelg i Orsa.

Träningen hittills den här säsongen är han nöjd med.

– Det har fungerat någorlunda och jag har kunnat göra det jag ska den senaste tiden. Men det är inte så lätt att ta nya tag varje år, åtminstone inte när man passerat 30. Det gäller att hålla händerna på ratten och hoppas att det blir bra, säger Nygaard och fortsätter;

– Jag har haft lite problem med ryggen under hela sommaren och hösten och för några veckor sedan gjorde jag en magnetröntgen. Bilderna visar att jag har diskbråck, men den senaste tiden har det inte stört mig alls. Vi får hoppas att det fortsätter så.

Som totalvinnare av den gula västen i Visma Ski Classics två gånger tidigare är det förstås ett naturligt mål för säsongen för Nygaard.

Kampen om segrarna blir däremot hårdare och tuffare för varje år konstaterar han.

– Det är många som har möjlighet att leverera toppresultat. Det finns ingen anledning att tro att Emil (Persson) kommer att bli sämre i vinter. Så länge han håller samma nivå som förra året kommer han att vara i täten. Tord (Asle Gjerdalen) och Martin (Johnsrud Sundby) är rutinerade åkare som kommer att bli farliga. Max Novak har visat på rullskidor vad han är bra på, lyckas han göra något i närheten av samma sak på skidor så blir han läskig att tas med, konstaterar Nygaard och fortsätter;

– Sedan har jag två-tre lagkamrater som ser starka ut. Lägger vi till EP (Morten Eide Pedersen) och (Stian) Hoelgaard, så är det ganska många som kan tävla om segrarna i vinter.

Senaste nyheterna

Jonna Sundling har slängt gipset och nu väntar fortsatt rehb. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Jonna Sundling fri från gipset

Jonna Sundling är fri från sitt gips efter skadan hon ådrog sig vid den svenska säsongspremiäeren i Gällivare. Nu är hon redo för rehabträning meddelar Svenska skidförbundet på onsdagskvällen. – Avgi...
Zebastian Modin blev tvåa på sprinten vid paravärldscupen i Kanada.

Modin tvåa på sprinten i Kanada

Zebastian Modin blev tvåa när i världscupen i paralängdskidor hade sprint i Canmore, Kanada i går. – Det var tufft men ändå bra, sa Modin efter andraplatsen.
Andre Pops har med sig längdåkarnas världscup i Davos i Vinterstudion kommande helg. FOTO: Erik Simander/Bildbyrån.

Längdvärldscupen gör kort comeback i Vinterstudion

Som bekant så sänds längdåkarnas världscup på TV6 och Viaplay i vinter. Dock inte kommande helg från tävlingarna i Davos, Schweiz. Då gör längdvärldscupen en kort comeback i Vinterstudion på SVT.