Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Martin Ponsiluoma känner stigande form på väg in i säsongsstarten. Här är han under träning på Idre Fjäll förra veckan, med Peppe Femling i rygg. FOTO: Håkan Blidberg.

Martin Ponsiluoma känner stigande form på väg in i säsongsstarten. Här är han under träning på Idre Fjäll förra veckan, med Peppe Femling i rygg. FOTO: Håkan Blidberg.

Världsmästare Ponsiluoma med stigande form inför premiären

I mitten på augusti berättade Martin Ponsiluoma att träningen gått mycket bra hela sommaren.
Nu, på tröskeln till säsongsstart, säger han så här när landslaget laddar upp på Idre Fjäll:
– Det har känts ännu bättre sista veckan. Det är kul att vara på snö, det har man längtat efter.

Kommande helg är det säsongspremiär för de svenska skidskyttarna på Idre Fjäll. De får också känna på en del internationellt motstånd då bland annat flera starka italienska skidskyttar kommer vara på plats. Tävlingarna kommer sändas i SVT:s Vinterstudion.

Vi tog ett snack med Martin Ponsiluoma när skidskyttelandslaget hade mediadag förra fredagen. Det var en trött Martin vi fick prata med i slutet på mediadagen. Det var en tuffare mediadag än vad han varit van vid de senaste åren. Som regerande världsmästare på sprint på väg in i en OS-säsong så är det många som vill prata med Östersundskillen.

Vad vill känna på premiären i Idre?
– Det vore skönt att få ett bra besked. Vi får se hur det går. Det är ju aldrig negativt att känna sig pigg. Det gäller att ta vara på alla chanser att tävla och komma in i det, säger Ponsiluoma.

Det är förstås viktigt att känna på tävlingsfart med nummerlapp på sig innan världscupen drar i gång hemma i Östersund den 27 november.

Inför OS-vintern har Martin gjort ett byte av stock på sitt gevär. Något som kräver en hel del arbete för att allt ska kännas bra när det blir allvar på vallen.

Hur har bytet gått?
– Det har varit små justeringar på vägen. Nu känns det riktigt bra. Jag är väldigt nöjd. Jag tycker att jag skjuter bättre överlag, berättar 26-åringen.

Farten i spåret är inget Martin är orolig för inför vintern efter mycket bra träning utan problem hela försäsongen.

– Skyttet är nyckeln för mig att jobba med. Skidåkningen hoppas jag är lika bra som tidigare.

Vad är fokus på lägret på Idre Fjäll?
– Hög volym, många timmar. Sedan lite mindre i slutet på lägret och några interna testrace. Det är riktigt skönt att vara på snö, jag tar vara på varje pass och jobbar vidare.

Hur mycket tänker du på OS?
– Jag har inte funderat så mycket på det än, säger Martin som uppenbarligen är bra att leva i nuet.

VM-guldet då. Hur mycket tänker du på det?
– Jag är mest fokuserat på vad jag ska göra varje dag. Men det är klart, dagar när det går tungt, då tänker jag tillbaka på det.

En fokuserad Martin Ponsiluoma. FOTO: Håkan Blidberg.
En fokuserad Martin Ponsiluoma. FOTO: Håkan Blidberg.

Senaste nyheterna

Sebastian Samuelsson vann söndagens sprint i Östersund efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Första segern i sprint för Samuelsson

Precis som Hanna Öberg så tog Sebastian Samuelsson snabb revansch för lördagens insats vid världscuppremiären i Östersund. Samuelsson träffade alla skott, åkte fort och vann 11,8 sekunder före Vetle ...
Therese Johaug med ett stort leende efter segern före Frida Karlsson på söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Johaug tillbaka som vinnare

De norska herrarna valde att inte åka jaktstarten i Ruka men de norska damerna gjorde tvärtom. Therese Johaug plockade in Frida Karlssons försprång och segade sig ifrån svenskan och vann med 7,8 sekun...
Therese Johaug svarade tillbaka på Frida Karlsson när hon vann söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat 10 km jaktstart Ruka

Therese Johaug vann damernas jaktstart 7,8 före Frida Karlsson. Ebba Andersson slutade på sjätte plats efter en klungspurt om tredjeplatsen. Moa Olsson slog personligt rekord i världscupen men en fin ...