Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Linn Persson med fullt fokus inför den svenska skidskyttepremiären på Idre Fjäll kommande helg. FOTO: Håkan Blidberg.

Linn Persson med fullt fokus inför den svenska skidskyttepremiären på Idre Fjäll kommande helg. FOTO: Håkan Blidberg.

Linn Persson med gott självförtroende inför premiären

Linn Persson är en av många starka svenska skidskyttetjejer. Till helgen står hon på startlinjen för första gången den här vintern när det är dags för den svenska skidskyttepremiären på Idre Fjäll.
För att ta en plats till OS gäller det visa framfötterna direkt. Något den 27-åriga värmländskan är medveten om.
– Jag har haft en bra känsla hittills och skyttet har gått bra. Jag har gott självförtroende, säger Linn Persson till Längd.se inför premiären.

Det är många svenska skidskyttetjejer som slåss om OS-platserna bakom de som kanske känns mer givna, som Hanna och Elvira Öberg. Vi kollade läget med en av dem, Linn Persson, under skidskyttelandslaget uppladdningsläger i Idre förra veckan.

Hur har försäsongsträningen gått Linn?
– Jag har kunnat följa min plan dag för dag i princip hela träningsåret. Det gäller att lita på processen och att kontinuitet är bra.

Har du haft något speciellt i fokus inför den här vintern?
– Det handlar alltid om detaljer. Att göra lite på alla områden; kost, justering av vapen, styrka, sömn och återhämtning. Att försöka spetsa till allt lite mer.

I vintras var Linn nära pallen vid flera tillfällen. Bästa placeringen var en fjärdeplats vid jaktstarten i Nove Mesto, Tjeckien. Linn gick ut med startnummer 21 och avancerade till fjärde plats. Hon var snubblande nära tredjeplacerade norskan Marte Olsbu Röiseland. Persson har fått kliva upp på pallen individuellt en gång. Det var efter masstarten i franska Annecy-Le Grand Bornand strax före jul 2019. Linn var då trea bakom Tiril Eckhoff och Dorotea Wierer.

– Visst siktar jag på pallen, det gör alla på den här nivån. Får jag till det och allt sitter på samma dag så vet jag att jag kan vara där. Samtidigt… gör man allt rätt och blir fyra så är det också bra. Det handlar om vilken prestation man gör. Det svänger fort i skidskytte, det måste man vara ödmjuk inför, säger Persson.

I stafettsammahang har Linn fått kliva upp på pallen vid ett flertal tillfällen. På meritlistan finns VM-silvret från stafetten i Östersund 2019. I vintras gjorde också den 27-åriga värmländskan från SK Bore, Torsby en mycket stark tredjesträcka när Sverige vann världscupstafetten i Nove Mesto.

Tankar inför OS i Peking?
– Målsättningen är att vara på topp där men man vet inte om man blir en del av truppen. Det gäller att göra det bra innan.

Funderingar inför den svenska premiären i Idre till helgen?
– Det gäller att ha bra form i inledningen på säsongen och visa att man ska vara en av de tilltänkta till OS, vi har ju ett väldigt starkt lag, säger Persson och fortsätter;

– Men jag har haft en bra känsla hittills och skyttet har gått bra. Jag har gott självförtroende.

Den svenska skidskyttesäsongen startar på Idre Fjäll kommande helg, 13–14 november. Förutom Sveriges skidskyttar kommer åkare från Italien, Rumänien, Estland, Schweiz, Japan, Storbritannien och Slovakien att ställa upp på premiären.

Program skidskyttepremiären Idre Fjäll

Lördag 13 november
Sprint Herrar 10 km första start 09:15
Sprint Damer 7,5 km första start 11:15

SVT sänder tävlingarna på SVT1 och SVT play. Sändningen med Vinterstudion startar 09:00. 

Söndag 14 november
Kortdistans Herrar 15 km första start 09:30
Kortdistans Damer 12,5 km första start 11:40

SVT sänder tävlingarna på SVT1 och SVT play. Sändningen med Vinterstudion startar 09:15.

Senaste nyheterna

Jonna Sundling har slängt gipset och nu väntar fortsatt rehb. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Jonna Sundling fri från gipset

Jonna Sundling är fri från sitt gips efter skadan hon ådrog sig vid den svenska säsongspremiäeren i Gällivare. Nu är hon redo för rehabträning meddelar Svenska skidförbundet på onsdagskvällen. – Avgi...
Zebastian Modin blev tvåa på sprinten vid paravärldscupen i Kanada.

Modin tvåa på sprinten i Kanada

Zebastian Modin blev tvåa när i världscupen i paralängdskidor hade sprint i Canmore, Kanada i går. – Det var tufft men ändå bra, sa Modin efter andraplatsen.
Andre Pops har med sig längdåkarnas världscup i Davos i Vinterstudion kommande helg. FOTO: Erik Simander/Bildbyrån.

Längdvärldscupen gör kort comeback i Vinterstudion

Som bekant så sänds längdåkarnas världscup på TV6 och Viaplay i vinter. Dock inte kommande helg från tävlingarna i Davos, Schweiz. Då gör längdvärldscupen en kort comeback i Vinterstudion på SVT.