Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Anna Hedström drabbades av blodpropp i båda lungorna. FOTO: Niclas Olausson.

Anna Hedström drabbades av blodpropp i båda lungorna. FOTO: Niclas Olausson.

Skidskytten Hedström fick blodpropp i båda lungorna

Häromveckan tränade skidskytten Anna Hedström med landslaget på Idre Fjäll. Hon kände sig dock inte bra och hade problem med andningen.
Hon avbröt lägret och hamnade till slut intensivvårdsavdelningen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Där konstaterades att hon drabbats av blodproppa i båda lungorna.
– Inte kunde jag föreställa mig att det skulle vara så allvarligt, berättar Hedström för Allehanda.se.

Nu är den 24-åriga lovande skidskytten hemma igen och återhämtar sig efter sjukhusvistelsen.

Försäsongsträningen gick till en början bra för I21 IF-skidskytten Hedström som tillhör utvecklingslandslaget Team Autoexperten. Men senare under sommaren började det gå tungt för henne.

– Framför allt efter SM i rullskidskytte kände jag av symptomen mer och mer. Formen dalade successivt och jag försökte acceptera det och sänka lite på förväntningarna för att det inte skulle bli alltför mentalt jobbigt, berättar hon för Allehanda.se.

Pulsen steg lätt, hon kände av ryggbesvär och hon kände även av hugg i sidan på kroppen ibland.

– Från början trodde vi att det hade med belastningen att göra eller att jag kanske var svag på något ställe och sliten i kroppen. Som idrottare går det ju upp och ner ibland, säger Hedström.

För drygt två veckor sedan åkte Anna med landslaget till Idre Fjäll för att ladda upp inför den svenska premiären kommande helg.

– Ingenting av det jag känt så långt ville lägga sig utan det blev bara värre och värre. Jag kände till och med av andningen när jag promenerade och då förstod jag att någonting var fel, berättar Hedström för Allehanda.se.

– Jag avbröt några pass tidigare än de andra och insåg till slut att det här funkar inte. I samråd med vår läkare Lykke Tamm bestämde vi att jag skulle åka in och kolla upp mig.

Tillsammans med pojkvännen Malte Stefansson besökte hon vårdcentralen i Särna

– De tog sänka på mig och den var hög vilket vittnade om en infektion i kroppen. Hur konstigt det än låter kände jag en lättnad efteråt. Nu visste jag att jag var sjuk och förstod vad allt bottnade i.

Efter en natt i föräldrahemmet i Helgum så åkte hon till akuten i Sollefteå.

– Där fick jag göra en lungröntgen som visade att jag hade blodproppar i båda lungorna. Aldrig kunde jag föreställa mig att det skulle vara så allvarligt. Man ser på lungkropparna som jag har i lungorna att det här har pågått en längre tid, berättar Hedström för Allehanda.se.

Sedan bar det i väg till Norrlands universitetssjukhus i Umeå där hon lades in på intensivvårdsavdelningen.

– Jag blev kvar där över natten och sedan ytterligare en natt på en annan avdelning. De behövde dock aldrig göra något ingrepp utan det utmynnade i att jag ordinerades blodförtunnande som jag ska äta i sex månader.

Nu väntar återhämtning innan det kan bli dags comeback

– Ibland måste förnuftet gå före viljan och man måste lyssna på kroppen. Fast jag är helt inställd på att komma tillbaka den här säsongen. Det är bara det att öppningen på den inte blev vad jag hade tänkt mig, säger Hedström.

Senaste nyheterna

Jonna Sundling har slängt gipset och nu väntar fortsatt rehb. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Jonna Sundling fri från gipset

Jonna Sundling är fri från sitt gips efter skadan hon ådrog sig vid den svenska säsongspremiäeren i Gällivare. Nu är hon redo för rehabträning meddelar Svenska skidförbundet på onsdagskvällen. – Avgi...
Zebastian Modin blev tvåa på sprinten vid paravärldscupen i Kanada.

Modin tvåa på sprinten i Kanada

Zebastian Modin blev tvåa när i världscupen i paralängdskidor hade sprint i Canmore, Kanada i går. – Det var tufft men ändå bra, sa Modin efter andraplatsen.
Andre Pops har med sig längdåkarnas världscup i Davos i Vinterstudion kommande helg. FOTO: Erik Simander/Bildbyrån.

Längdvärldscupen gör kort comeback i Vinterstudion

Som bekant så sänds längdåkarnas världscup på TV6 och Viaplay i vinter. Dock inte kommande helg från tävlingarna i Davos, Schweiz. Då gör längdvärldscupen en kort comeback i Vinterstudion på SVT.