Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Ingela Andersson tränar i Norge och siktar på en plats i det svenska OS-laget. FOTO: Per Danielsson/Projekt.P.

Ingela Andersson tränar i Norge och siktar på en plats i det svenska OS-laget. FOTO: Per Danielsson/Projekt.P.

Norsk hjälp ska ta Ingela Andersson till OS

Skidskytten Ingela Andersson från Arvidsjaur siktar på en plats i den svenska OS-truppen.

Sedan flera år bor och tränar hon i Norge med Holmenkollen Biathlon.
I helgen får vi se om Ingela har siktet rätt inställt när hon åker den svenska premiären på Idre Fjäll.
– Den fysiska formen förra säsongen var riktigt bra. Problemet var skjutningen, säger Ingela Andersson till Langrenn.com.

30-åringen från Arvidsjaur i Sverige gjorde sin internationella debut redan 2010. Hon har gjort tre VM, fem EM och har tre segrar i IBU-cupen. Fjolåret gick inte enligt plan och hon blev 17:e totalt i IBU-cupen. Nu har hon dock jobbat hårt och målmedvetet mot en ny säsong. Målet är en plats i den svenska OS-truppen.

För tre och ett halvt år sedan flyttade Ingela till Oslo, på initiativ av dåvarande vallaren och nuvarande tränaren Jon Kristian Svaland.

Vår systersajt Langrenn.com har träffat Ingela och frågat om bakgrunden till flytten till Norge och läget inför OS-vintern.

– Jon Kristian var vallare och vi fick kontakt på några skidtävlingar. Han ringde och frågade om jag ville flytta till Norge för att träna med ett lag där. Efter en ganska tung säsong var jag redo för ny input och ett miljöbyte. Jon Kristian trodde på mig, och det visade sig vara väldigt viktigt, säger Andersson till Langrenn.com.

Ingela är nu med i laget Holmenkollen Biathlon, som är ett Oslo-baserat skidskyttelag.

– Upplägget med laget är väldigt bra! Den här säsongen är vi faktiskt ungefär lika många tjejer som killar. Samtidigt finns det några yngre killar jag kan matcha mot. Det är till stor hjälp att ha någon att jämföra sig med vid alla pass.

Teamet har ett uplägg med månatliga träningsläger och nyligen har de varit på en elva dagar lång höjdinsamling Obertillach i Österrike.

– Efter alla läger har vi utvecklingsveckor. Då har vi särskilt fokus på tekniska moment inom både skyttet och skidåkningen. Vi har personliga samtal och dessutom har vi tät uppföljning av skidteknik med HK-labbet.

HK-labbet, som också är baserat i Holmenkollen, erbjuder uppföljning av skidteknik med ett starkt tränarteam med namn som Sondre Sundby, Ragnar Bragvin Andresen och Marit Björgen

Förra årets säsong var en besvikelse för Ingela.

– Den fysiska formen förra säsongen var riktigt bra och höll sig stabil under hela säsongen. Problemet var skjutningen, berättar hon och fortsätter;

– Jag hanterade inte den nya situationen att tävla under de strikta regler som gällde under corona. Oftast har vi stor frihet under tävlingar, men nu fick vi hålla oss på hotellet när vi inte tävlade och fick inte göra så mycket mer. Vanligtvis när jag kämpar med skyttet gör jag bara något helt annat. Jag har en tro på att det är bra att tänka på något helt annat, men nu stannade jag i min egen bubbla på hotellrummet och kom aldrig på rätt väg rent mentalt.

Förra årets säsong slutade med en något nedslående skottprocent på 76 på 15 internationella lopp. Ändå säger en ärlig Ingela att hon aldrig haft en så bra träningssäsong som hon har haft i år och tror därför att årets säsong kommer att gå mycket bättre.

– Den svenska premiären på Idre Fjäll blir extra viktig för mig som står utanför landslaget. Laget som är på väg in i första helgen av världscupen i Östersund är troligen redan klart men det blir viktiga lopp i IBU-cupen innan jul som jag måste prestera i för att kvala till världscupen.

Huvudmålet i vinter är OS i Peking.

– Jag vill kvala till OS. Därför blir det viktigt att prestera bra i IBU-cupen innan jul, för att sedan förhoppningsvis tas ut för att få åka världscupen efter det.

Program skidskyttepremiären Idre Fjäll

Lördag 13 november
Sprint Herrar 10 km första start 09:15
Sprint Damer 7,5 km första start 11:15

SVT sänder tävlingarna på SVT1 och SVT play. Sändningen med Vinterstudion startar 09:00.

Söndag 14 november
Kortdistans Herrar 15 km första start 09:30
Kortdistans Damer 12,5 km första start 11:40

SVT sänder tävlingarna på SVT1 och SVT play. Sändningen med Vinterstudion startar 09:15.

Senaste nyheterna

Jonna Sundling har slängt gipset och nu väntar fortsatt rehb. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Jonna Sundling fri från gipset

Jonna Sundling är fri från sitt gips efter skadan hon ådrog sig vid den svenska säsongspremiäeren i Gällivare. Nu är hon redo för rehabträning meddelar Svenska skidförbundet på onsdagskvällen. – Avgi...
Zebastian Modin blev tvåa på sprinten vid paravärldscupen i Kanada.

Modin tvåa på sprinten i Kanada

Zebastian Modin blev tvåa när i världscupen i paralängdskidor hade sprint i Canmore, Kanada i går. – Det var tufft men ändå bra, sa Modin efter andraplatsen.
Andre Pops har med sig längdåkarnas världscup i Davos i Vinterstudion kommande helg. FOTO: Erik Simander/Bildbyrån.

Längdvärldscupen gör kort comeback i Vinterstudion

Som bekant så sänds längdåkarnas världscup på TV6 och Viaplay i vinter. Dock inte kommande helg från tävlingarna i Davos, Schweiz. Då gör längdvärldscupen en kort comeback i Vinterstudion på SVT.