Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Hanna Öberg ställer in siktet dagen innan premiären på Idre Fjäll. FOTO: Per Danielsson/Projekt.P.

Hanna Öberg ställer in siktet dagen innan premiären på Idre Fjäll. FOTO: Per Danielsson/Projekt.P.

Hanna Öberg är redo att rejsa

Hanna Öberg har stegrat intensiteten i träningen de senaste veckorna och ser fram emot den svenska premiären på Idre Fjäll i morgon. Förra året vann hon dubbelt i säsongspremiären.
– Det ska bli roligt att rejsa. Det blir bra och tuffa tävlingar, säger Öberg till Längd.se.

Det blir intressant direkt när de skidskyttesäsongen drar igång med tävlingar på Idre Fjäll under lördag och söndag. På lördagen är det sprint och på söndagen kortdistans som också gäller som SM. Tävlingarna sänds i Vinterstudion och många är nyfikna på formen hos de svenska skidskyttarna.

Hanna Öberg hör förstås till favoriterna, hon vann båda loppen vid premiären i fjol, men utmanas hårt av systern Elvira och de andra svenska tjejerna. På plats är också bland annat det italienska laget med världsmästarinnan Dorothea Wierer i spetsen.

När vi pratar med Hanna är det två veckor kvar till morgondagens svenska säsongspremiär. Även om det då var blöt och regnigt under det sista uppladdningslägret på just Idre Fjäll så var Hanna mycket glad att vara på snö.

– Snö passar mig mycket bättre än att träna på barmark. Jag trivs betydligt bättre på skidorna än på rullskidorna. När man går på snö känner man också att säsongen är nära, det är dit man längtar. Jag ser verkligen fram emot att börja tävla.

Hur har perioden varit sedan senaste höghöjdsläger i Frankrike i september?
– Bra tycker jag. Det har egentligen känts att jag kommit i bättre och bättre slag vecka för vecka.

En faktor som påverkade Hanna nagativt förra vintern och som hon gick ut med i våras var att hon några gånger under säsongen brottades med energibalansen.

– När jag tagit ut mig och pressat ut de där sista procenten på en tävling behöver jag också höja nivån på återhämtningen, sa Hanna då i våras.

Den här frågan har varit i fokus för henne under förberedelserna inför OS-vintern som nu står för dörren.

– Jag har jobbat tillsammans med Linda Bakkman kring det här och känner att jag har god kontroll nu, berättar Öberg.

Bakkman som är näringsfysiolog, kostrådgivare åt Sveriges olympiska kommitté och doktor i medicinsk vetenskap.

– Vi har lagt upp hur jag ska tänka både vid träning och tävling. Vid tävling har jag ju inte hunnit testa än så därför blir tävlingarna i Idre bra tillfällen att testa i skarpt läge, innan världscupen startar. Jag har tät kontakt med Linda och stämmer av läget så jag ligger i fas.

På OS för snart fyra år sedan gjorde Hanna succé endast 22 år gammal. Vi minns alla guldet på det individuella loppet och silvret i stafetten. Men Hanna var också topp tio på de tre övriga individuella loppen också. Hon blev femma både på masstarten och jaktstarten och var sjua på sprinten.

Vinterns OS i Peking blir speciellt på många sätt. Det är hög höjd och det väntas bli torrt och kallt och att sand blåser in i snön. De aktiva ska covid-testas varje dag. Endast inhemsk publik får komma och se spelen.

Att det blir ett annorlunda och speciellt olympiskt spel är Öberg inställd och beredd på.

– Ja, vi är ju förvarnade. Det blir ett covid-mästerskap men jag tycker att vi klarade det bra förra säsongen och man måste vara öppen för att det blir speciellt och vara redo för det.

Program skidskyttepremiären Idre Fjäll

Lördag 13 november
Sprint Herrar 10 km första start 09:15
Sprint Damer 7,5 km första start 11:15

SVT sänder tävlingarna på SVT1 och SVT play. Sändningen med Vinterstudion startar 09:00.

Söndag 14 november
Kortdistans Herrar 15 km första start 09:30
Kortdistans Damer 12,5 km första start 11:40

SVT sänder tävlingarna på SVT1 och SVT play. Sändningen med Vinterstudion startar 09:15.

Senaste nyheterna

Jonna Sundling har slängt gipset och nu väntar fortsatt rehb. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Jonna Sundling fri från gipset

Jonna Sundling är fri från sitt gips efter skadan hon ådrog sig vid den svenska säsongspremiäeren i Gällivare. Nu är hon redo för rehabträning meddelar Svenska skidförbundet på onsdagskvällen. – Avgi...
Zebastian Modin blev tvåa på sprinten vid paravärldscupen i Kanada.

Modin tvåa på sprinten i Kanada

Zebastian Modin blev tvåa när i världscupen i paralängdskidor hade sprint i Canmore, Kanada i går. – Det var tufft men ändå bra, sa Modin efter andraplatsen.
Andre Pops har med sig längdåkarnas världscup i Davos i Vinterstudion kommande helg. FOTO: Erik Simander/Bildbyrån.

Längdvärldscupen gör kort comeback i Vinterstudion

Som bekant så sänds längdåkarnas världscup på TV6 och Viaplay i vinter. Dock inte kommande helg från tävlingarna i Davos, Schweiz. Då gör längdvärldscupen en kort comeback i Vinterstudion på SVT.